Rower - wyznaczanie HRmax

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
jozefa25
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cały czas męczy mnie myśl jakie mam HRmax
ze wzoru wychodzi = 183
z Fitnes testu = 180 a nawet spada po mocniejszych treningach do 177;
wartość zaskakująca ale cóż - życie??

Z bieganiem nie mam kłopotów, ale bardziej cieszy mnie jazda na rowerku do czego nie trzeba mnie namawiać.
Cały poprzedni sezon operowałem na wzorowym HRmax = 184 ale ten wynik nie dawał mi spokoju.
Czytając wszystkie posty związane z tym tematem tutaj i na "wyprysku" (czytaj: alt.pl.rec.sport.kolarstwo) sam na ten temat też się wypowiadałem miałem pewne wątpliwości co do słuszności tez lub też wyników.
Praca, kłopoty i inne niedogodności nie pozwalały mi w tym roku porządnie się udzielać sportowo ale jedno jest pewne waga jak mur nie wahała się więcej niż +/- 3kg przez cały okres lenistwa. W końcu udało się ruszyłem z kopyta, przejechane 1500km pozwoliło mi zastanowić się nad sesją sprawdzianową.
Przymierzałem się do tej sesji 2tyg. i nadeszła pora ostatni tydzień względnego spokoju a ostatni dzień bez jazdy na rowerze.
Poranek z lekkim śniadaniem białkowym, 2 śniadanie - podobnie, obiad makaronik na 3 godziny przed.
Podjechałem w ramach rozgrzewki do parkingu pod ZOO kilka minut jazdy w kółko tak na spokojnie żeby uspokoić serduszko do wartości w okolicach 110 ustawienie przełożeń (46 do18) na płaskim parkingu przy dawnej Babie Jadze i ruszyłem.
Normalnie podczas treningu (32-18) ok. 1100 m robię w 4 min a tu zaskoczenie kompletne, pokonałem tą odległość zamiast w planowane 3 minuty (wg. zaleceń Pana Ryszarda), w 2:20,7 ??

Można by powiedzieć, że cel osiągnąłem od momentu startu z 130 linia HR pnie się ostro w górę aż do wartości 195 (Czas: 1:30,0; dystans: 700m) cała reszta czasu i dystansu równo 195 z jednym pikiem na 196 (Czas: 0:50,0; dystans: 400m)
HRmin(testu) = 132
HRśr = 184
HRmax = 195(pik-196)
AVG = 23,3km/h
Nachylenie = 5,2%

odpoczynek zjazd: czas = 3:16,0 a HR= 121

Jak myślicie powtórka zaraz czy za dni kilka ??
Proszę o opinie.
PKO
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wjedź z samego dołu, od kostki ze Starowolskiej i stoper włącz od znaków drogowych na dole. Po kostce, na prostej daj ząb niżej albo blat i nie zwalniaj.

Może złamiesz 7'?

R.
Awatar użytkownika
jozefa25
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Poszedłem za radą Pana Ryszarda, dzień bez roweru ale z truchtem i tu pewien błąd, dałem się wypuścić na mocniejszą przebieżkę po której delikatnie zakwasiłem, mięśnie nóg.
W sumie nic wielkiego, gdyby nie deszcz pewnie nie doszło by do tej jazdy.
Cały poranek pogoda kisiła się w okolicach deszczu i w końcu lunęło, tak brytyjską modą  psami i kotami waliło, zmyło bród ulic, ludzi wygoniło do domów.
Popołudnie całkiem, całkiem nawet żółte wyszło i osuszyło asfalt.
Jak zwykle 3h przed  jazdą jedzonko itd. ruszyłem o 18 w stronę ZOO przez błonia.
Przy Willi Deciusza zwolniłem mały odpoczynek, wątpliwości, chwila walki z myślami czy na pewno od tych znaków, Ruszyłem
Przełożenie 46-21 wolno rozpędzam, uważam na kostkę byle do asfaltu, asfalt 46-18 i do BabaJagi, tu przestraszyłem się stromego łuku i zrzuciłem do 46-21 żeby po 50m znowu mieć 46-18ostatni odcinek aż do skrzyżowania dość stromy, czas na finisz zaczynam sapać jak lokomotywa. Dojechałem, ale nie kończę postanowiłem dojechać aż za bramę do przystanku MPK tam będzie koniec i tak było. Oddech krótki brak chęci do dalszego kręcenia nogami to chyba właśnie o to chodziło.

HR pocz.108
metry7440m
Czas18:21:16
Poziom346m

pierwsza granica HR189
Metry8000m
Czas18:22:44
Poziom376m

druga granica HR194
Metry8600m
Czas18:24:49
Poziom413m

zakończenie198
Metry9209m
Czas18:27:10
Poziom455 m

Dystans1769m
Czas00:05:54
Podjazd109m
śr HR187
AVG17,8 km/h
Nachylenie6,30%
śr Rytm3,19 min/km

Cel osiągnięty, wyznaczyłem, a nawet udało się potwierdzić to co przypuszczałem.
Cyborg Jestem!!!! w tym wieku powinienem chyba myśleć o emeryturze a nie o sporcie
Wartość HRmax przyjmę na 195 ponieważ wzrost do 198 a nawet 201 jest raczej chwilowym wybrykiem organizmu niż stałą wartością testu.
Tak jak przewidział Pan Ryszard udało mi się przejechać dystans poniżej 7 minut.

W tym roku raczej się obijam, więc wyniki nie są najlepsze
HRmin =42 (śr z testu 46)
HRmax = 195 (pik 204)
przejechane kilometry od stycznia = 1400km
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ