Trening do Maratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Znowu w tym roku nie udało mi sie złamac 4 h w maratonie.Zastanawiam sie co się dzieje.A szczególnie nie rozumiem jak sie porównuje z zawodnikami z którymi wygrywam w półmaratonie 5-10 minut. A w maratonie jestem za nimi 10-30 minut. I to wielu jest takich.
Tez robie długie wybiegania.Normalny trening do maratonu.Nie wierze że inni robia dłuzsze i częstsze długie treningi. I nic. Wcale nie jestem typem sprintera. Moze troche nadwagi. Czy to normalne ?
Mirek K
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moze byc wiele czynnikow
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
tomma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jaki masz czas w pol-mar.?
ciekawe by tez byly srednie predkosci maratonu; mozna by zobaczysz czy nie zaszybko zaczynasz i jak duzo tracisz pod koniec;
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Normalne, należy się nie poddawać.
Gdzieś tracisz te minuty, przy warunku oswojenia z samym dystansem, jest jakieś tempo i tętno specjalnie dla Ciebie. Wnioskuje, że te minuty tracisz w końcówce.
W treningu może spróbuj długich treningów z biegiem z narastającą prędkością?
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czas w półmaratonie: 1,42. Powinien gwarantowac w maratonie około 4 h. A ja się ledwo wyrabiam  w 4,20 :).
Do 29 km trzymałem się z grupa na 4 h.Tempo mi odpowiadało.A potem kolka,skurcze łydki,zatkane uszy i ogólny spadek bojowosci. Wybiegania robiłem do 35 km,ale troche wolniej. Widocznie ten typ tak ma :).
Dobrze że mam jeszcze jakis cel przed sobą.
Mirek K
Awatar użytkownika
meryt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mirkas nie pękaj z życiówką 1h51 pół roku przed maratonem pobiegłem maraton w 3h55./druga połowa maratonu 5 minut szybciej od pierwszej/.Moim zdaniem zbyt szybkie długie wybiegania /eksploatujące/ i krótki okres regeneracji po długich wybieganiach mogą być przyczyną takiego wyniku.A tak na marginesie pomyśl ile osób Ci zazdrości,że potrafisz przebiec maraton,dla nich jesteś wielki .Biegaj wolne treningi naprawdę wolno to są dla mnie bardzo trudne wybieganie zamyśle się na chwile i już podkręcam.Pozdrawiam.
grupa biegowa www biegajznami.pl
GrzegorzP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mirkas, jak dla mnie to stanowczo za szybko wystartowałeś.
Czas na półmetku 1,42  to raczej  na poczet końcowego ca 3,30  a nie 4,00.
Teoria mówi : 1. połówka ca  52 % czasu a 2. ca 48 %  tzn.  2. część należy biec nieznacznie szybciej od pierwszej( jak pisze  np. meryt).
Podczas swojego debiutu we Wrocławiu  też planowałem < 4,00 ; realizacja : połówka 1,56 ,całość 3,46 ( wystartowałem na początku wolno  i jak  ca. na 20.km poczułem,że moge szybciej to przyspieszyłem)
Teraz w W-wie sprawdziłem na sobie,że nie przestrzeganie tej zasady przynosi słaby efekt.
Ze względu na problemy z biodrem nie wykonałem planów treningowych w lipcu i sierpniu.
W tym stanie nie było mowy o poprawie wyniku z Wrocławia więc  pozwoliłem sobie na eksperymentowanie.
Realizacja : w 1.połowie  przez ca 10 km biegłem z   grupą kolegów mierzących na ca. 3,30 ( jak dla mnie było to trochę za szybko ), na półmetku czas 1,50 a końcowy 3,56.
Jeśli myślisz o poprawie w kolejnych próbach to :
- uporządkuj swoje treningi ( polecam książki J.Skarżyńskiego)
- ustal plan na bieg j/w  i staraj sie jego trzymać ( tzn. głównie nie wystartować za szybko )
pozdr.
GrzegorzP
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

GrzegorzP - źle mnie zrozumiałes.1,42 to moja życiówka.A na półmetku maratonu miałem 1,56 :)
Mirek K
Awatar użytkownika
Padre
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Parafrazując pewne kolokwialne powiedzonko "Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o siłę... biegową i ogólną". Myślę, że każdy z nas jakąś tę siłę biegową robi ale czy ze spokojem sumienia może powiedzieć, iż robi to w wystarczającej ilości? A już bez najmniejszego wątpienia mogę wysunąć tezę, iż ogólnie nam biegaczom brakuje siły ogólnej i sprawności. Przyczyna jest prosta - koncentrujemy się na bieganiu i brak nam czasu na ogólnorozwojówkę. Sądzę, iż przypadek Mirkasa jest tego przejawem. 10km, nawet 1/2 maraton jeszcze damy radę z tą naszą "sprawnością" całkiem nieźle przebiec - ale na maratonie już się zaczynają schody.

Kążdy pamięta jaką uwagę przykłada do sprawności J.Skarżyński - a i tak mimo poważnego podejścia do biegania tego u nas brakuje. Pamiętam ze swoich treningów 'za młodu' - lekkoatletyka konkurencje techniczne - jak zawsze zaskakiwała mnie sprawność (i siła) biegaczy 'długasów'. Większość z nich potrafiła zrobić salto w tył i z lekkością śmigała na drążku. Mimo iż na siłowni ich nie widywałem. Lecz oni trenowali sprawność tak jak Jurek zalecał - na sali, w lesie i to dawało ten efekt. A czy my - biegacze - potrafimy zrobić kilka wymyków pod rząd na drążku? A przecież spędzamy ileś tam czasu na siłowni. Problem polega tylko na tym iż te nasze ćwiczenia siłowe są takie statyczne, pozwalające podnieść 20kg jedną ręką, ale niekoniecznie sprawnie rzucić kilkudziesięciogramowym kamieniem.

No, takie moje dywagacje - osoby, która zarzuca sobie osobiście brak tej dynamicznej sprawności i siły - co powoduje iż pomimo kilku lat biegania ciągle nie decyduję się zadebiutować w maratonie :)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W moim najlepszym sezonie robilem do 6 km sily biegowej ( okres przygotowawczy ) . Kto da wiecej co ja ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mirkas, w jakim tempie robiłeś te długie wybiegania? Napisz coś!
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mirkas, w jakim tempie robiłeś te długie wybiegania? Napisz coś!

Tak 5.50 do 5,55. Przy zakładanym startowym 5,40.Moze trochę za szybko,ale wolniej jeszcze nie nauczyłem sie biegac. :)
Mirek K
Awatar użytkownika
ted56
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,
Podane prętkości niewiele mówią , czy robisz pomiar tętna po i wtrakcie wysiłku . Byc moż  ciagle biegasz II lub III zakresie intensywnosci . Okreś l sobie próg przemian bestlenowych i stosuj je konsekwentnie Planując trening.
Zacznij od podstaw .
ted
Awatar użytkownika
mich81
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

myśle ze to sprawa odżywek  i ogólnego przygotowania fizjologicznego  to ze przegrywasz z gosciami  30 min w maratonie a wygrywasz z nimi 5 min  na połowke .grybys wygrywałz nimi na 1,5 km   a przegrywał  w maratonie  to byłaby to sprawa predyspoizycji i  treningu  ale jezeli chodzi o takie jak u Ciebie róznice czasowe to  mysle ze jest to kwestia odzywiania  przed maratonem i na trasie    chociaz  moge sie mylic
biegnij Forrest !!!
Awatar użytkownika
ted56
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myslę , że nie w jenej jednosce treningowej tylko tygodniowo - (chodzi mi o te 6 km  SB).
ted
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ