Zastanawiam sie, jaki wplyw na dlugofalowy wzrost wydolnosci maja przerwy w treningu?
Moje cele sa bardzo dlugofalowe - optymistyczny wariant zaklada maraton <4h na koniec roku.
Obecnie w ciagu miesiaca zwiekszylem objetosc treningu od 23 do 36km/tydzien (biegam 3-4 razy/tydzien po trasie lekko pofaldowanej). Zamierzam tez teraz dodac inne elementy treningowe oprocz wybiegan WB1 i WB2.
Poniewaz jednak w ostatnim tygodniu obserwuje spadek formy (czasy kazdego treningu sa coraz gorsze, pomimo utrzymywania stalego tempa, samopoczucie tez zamiast sie poprawiac na treningu to sie pogorsza itp.) zastanawiam sie nad zrobieniem przerwy kilkudniowej (czy to wlasnie jest roztrenowanie?).
A teraz pytania:
1. czy taka przerwa ma sens w moim przypadku? czy tez przemoc sie i trenowac dalej?
2. ile powinna taka przerwa trwac - 2dni, tydzien, wiecej?
3. jaka aktywnosc mozna prowadzic podczas takiej przerwy (GS, GR, jesli biegi to jakie?)
4. jak zmienic diete?
roztrenowanie
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Kiedy ostatnio miales przerwe w treningach?
Przyczyn spadku predkosci moze byc wiele nie musi to wcale byc przemeczenie. W tej chwili ogromny wplyw moze miec pogoda, a szczegolnie wyzsza temperatura i wilgotnosc, ktora nas polakow miazdzy
Co do roztrenowania to tu masz kilka rzeczy na ten temat:
http://bieganie.pl/?cat=2&id=904&show=1
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1428
Przyczyn spadku predkosci moze byc wiele nie musi to wcale byc przemeczenie. W tej chwili ogromny wplyw moze miec pogoda, a szczegolnie wyzsza temperatura i wilgotnosc, ktora nas polakow miazdzy
Co do roztrenowania to tu masz kilka rzeczy na ten temat:
http://bieganie.pl/?cat=2&id=904&show=1
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1428
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
- Magus
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dzieki za artykuly. Wlasnie do mnie dotarlo, ze nie kazda przerwa to roztrenowanie 
Co do mnie - ze wzgledu na pobyt w szpitalu, swoj sezon tak na prawde zaczalem w drugiej polowie marca. Wczesniej mialem spora przerwe od biegania (ponad pol roku). Jestem poczatkujacy (biegac zaczalem latem zeszlego roku); od konca marca dodaje do kociolka, ze tak powiem - glownie zwiekszalem kilometraz tygodniowy. Zrobilem tez kilka treningow szybkosciowych i kilka wybiegan ponad 10k (dla mnie standard to jak na razie ok 7,5km).
Biegam w zasadzie tylko w nocy (zaczynam przewaznie okolo 22, jak juz dzieci pozasypiaja
) Tak wiec ze zbyt wysoka temperatura raczej nie mialem do czynienia. Co do wilgotnosci - mam astme i przy wiekszej wilgotnosci lubi mnie zapychac, ale jak na razie zbyt wilgotno to nie bylo podczas moich treningow.
Robilem niedawno badania krwi - wapn, kreatynina, magnez - w normie.
Diete tez mam stabilna.
Aczkolwiek moim problemem jest sen - sypiam zdecydowanie za malo (5-7h), jak na moje potrzeby(8-10h) ... moze wiec wlasnie to?

Co do mnie - ze wzgledu na pobyt w szpitalu, swoj sezon tak na prawde zaczalem w drugiej polowie marca. Wczesniej mialem spora przerwe od biegania (ponad pol roku). Jestem poczatkujacy (biegac zaczalem latem zeszlego roku); od konca marca dodaje do kociolka, ze tak powiem - glownie zwiekszalem kilometraz tygodniowy. Zrobilem tez kilka treningow szybkosciowych i kilka wybiegan ponad 10k (dla mnie standard to jak na razie ok 7,5km).
Biegam w zasadzie tylko w nocy (zaczynam przewaznie okolo 22, jak juz dzieci pozasypiaja

Robilem niedawno badania krwi - wapn, kreatynina, magnez - w normie.
Diete tez mam stabilna.
Aczkolwiek moim problemem jest sen - sypiam zdecydowanie za malo (5-7h), jak na moje potrzeby(8-10h) ... moze wiec wlasnie to?
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
co 4-5 tydzień rób rekreacyjny to powinno pomóc, roztrenowanie robi się po sezonie na jesieni
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243