Odpoczynek w ćwiczeniach

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na razie mam przerwę w treningach z powodu kolanka :(
Wykonuję pilnie ćwiczenia Kledzika + ogólnorozwojowe i robię długie intensywne spacery: 1,5-2 godzinne. Oczywiście robię to już codziennie.
Zastanawiam się jednak czy powinienem sobie robić przerwę w tym. Czy odpuścić sobie na przykład jeden dzień w tygodniu?
Znam wartość regeneracji przy bieganiu, ale czy przy ćwiczeniach tego typu jest ona podobnie wielka?
Jak myślicie?
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
PKO
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pomocy .... :)
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę że nikt nie kwapi sie o komentarz.
Nie napisałes jak długo masz i zamierzasz miec przerwe i czy odczuwasz jakies dolegliwosci w kolanach.Sprawa prosta. Jezeli boli w czasie chodzenia lub po,to trzeba zmiejszyc intensywnosc i czestotliwość.Jezeli nie to spaceruj,ćwicz dalej,chociaz ...codziennie-chyba nie.Chociaz dzien przerwy.Dzieki tym wszystkim cwiczeniom zachowasz troche formy,ale nie oszukuj się-stracisz.Więc wykorzystaj tez ten czas na odpoczynek.Jezeli biegałes wczesniej,to szybko nadrobisz.
Mirek K
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki Mirkas. Właśnie wczoraj zrobiłem sobie dzień odpoczynku. Chociaż drażni taki dzień, w którym nie mogę nic zrobić dla swojego biegania. Wiem, wiem :) odpoczynek też jest ważny dla biegania i jemu niezbędny. Dziś wracam do ćwiczeń.
Podczas ćwiczeń nie boli. Trochę czasani na zajutzr po przebudzeniu, ale jak rozchodzę, to przechodzi. No i stosuję zimne okłady po :)
No, mam nadzieję szybko wrócić :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ