Jak biegać w zimę?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Pytanie jak w temacie : jak biegać w zimę? Na początku listopada planuje bieg na 10 km i to będzie ostatni start w tym roku. No i pierwsza zima biegowa przede mną. Jakie robić treningi w tym okresie? Na wiosnę chcę przebiec półmaraton a na jesień przyszłego roku maraton i pod to chciałbym się przygotować. Odpowiedni plan sobie dostosuję do terminu biegu, ale i tak pozostanie 2-3 miesiące zimowe bez planu. Wiem, że jest to okres budowania bazy tlenowej na przyszły sezon, ale jak to dokładnie się robi? Same biegi w 1 zakresie, czy może jakieś akcenty do tego, a może przebieżki?
Pytanie jak w temacie : jak biegać w zimę? Na początku listopada planuje bieg na 10 km i to będzie ostatni start w tym roku. No i pierwsza zima biegowa przede mną. Jakie robić treningi w tym okresie? Na wiosnę chcę przebiec półmaraton a na jesień przyszłego roku maraton i pod to chciałbym się przygotować. Odpowiedni plan sobie dostosuję do terminu biegu, ale i tak pozostanie 2-3 miesiące zimowe bez planu. Wiem, że jest to okres budowania bazy tlenowej na przyszły sezon, ale jak to dokładnie się robi? Same biegi w 1 zakresie, czy może jakieś akcenty do tego, a może przebieżki?
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
PB
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15649 <- mój aktualnie ostatni post.
Jak najbardziej po każdym dłuższym wybieganiu przebieżki. Np 8x20''
EDIT: Bo pomyliłem linki.
Jak najbardziej po każdym dłuższym wybieganiu przebieżki. Np 8x20''
EDIT: Bo pomyliłem linki.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 10:05 przez wysek, łącznie zmieniany 2 razy.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Poczekaj cierpliwie bedą nowe plany treningowe na dłuższy okres, ktore bedziesz mogl realizowac od listopada
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Fladra
- Zaprawiony W Bojach
To ja tez czekam cierpliwie:)MichalJ pisze:Poczekaj cierpliwie bedą nowe plany treningowe na dłuższy okres, ktore bedziesz mogl realizowac od listopada
Chcialabym wystartować w maratonia na wiosnę. To bedzie mój pierwszy maraton. Systematycznie buegałm od 1,5 miesiąca, ale wczesniej uprawiałam rózne sporty rekreacyjnie. Na plan 24 tygodniowy jeszcez trochę za wczesnie, no i nie wiem czy w zimie on się sprawdzi.
Czy bieganie na biezni może być alternatywą do biegania na zwenątrz?
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Jesli ktos lubi biegac na biezni elektrycznej to jak najbardziej zachecam do robienia waznych treningow na biezni elektrycznej. Pozwoli to na dobry zimowy progres, w ktorym czesto przeszkadza snieg lub lod. Na biezni jest troszke inne odbicie niz w normalnym terenie. Dlatego warto przeplatac taki trening treningami w naturalnych warunkach.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
WitamMichalJ pisze:Poczekaj cierpliwie bedą nowe plany treningowe na dłuższy okres, ktore bedziesz mogl realizowac od listopada
Jak trwają prace nad tymi planami treningowymi bo czekałem troszkę czy może coś się pojawi, a już mamy połowę listopada i chciałbym zacząć jakiś trening na budowanie bazy tlenowej zimą.
Ponowie pytanie to może ktoś inny mi coś poradzi.
Jak biegać zimą pod budowanie bazy tlenowej. To moja pierwsza zima i chciałbym dobrze ją przebiec. Na wiosnę może półmaraton i krótsze starty (5 - 10 km). Czy mogę realizować któryś z planów z książki Jurka Skarżyńskiego pod maraton? Czy pod biegi 5,10, 21km ten plan będzie dobry?
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
PB
PB
-
- Zaprawiony W Bojach
Wg mnie zimą warto robić dłuższe, ale nie zbyt szybkie rozbiegania, a w inne dni zadbać o ogólny rozwój mięśni i siłę. Ideałem byłyby treningi z jakąś grupą lekkoatletów na sali gimnastycznej (piłka lekarska, ćwiczenia przy drabinkach, płoty itp..) pod okiem do[wiadczonego trenera. Ja akurat mam takie szczęście
, ale wiem, że większość amatorów nie ma takiej możliwości. Polecam zestaw ćwiczeń z płyty DVD z książki Jurka Skarżyńskiego "Biegiem przez życie". Jest to dokładnie to samo co zwykle robią lekkoatleci zimą. Pozostaje tylko załatwić sobie jakieś nmiejsce, np. wynająć z kolegami salę gimnastyczną w jakiejś szkole i przy okazji pograć trochę w kosza. Proponuję też basen, sauna. Zimą trzeba też trochę odpocząć od startów, zregenerować się. Treningi nie powinny być zbyt męczące. Powinny sprawiać dużo frajdy i radości.

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Rozgrzewający Się
Ja także niezbyt wiem jak rozplanować zimę. Nastawiony jestem jeśli chodzi o imprezy na dystanse od 1km - 5km. Rozpisałem sobie plan, ale to bardziej wyszło mi na plan "wiosenny". Poczytałem forum a tu widzę nacisk na bazę tlenową i siłę, więc stworzyłem nowy:
Pon.
6km + rozgrzewka, rozciąganie + siła biegowa pod górkę 6x(wieloskoki, wyskoki naprzemine, skip A, skip C, podbieg) przerwa między seriami 3min + 15 min w truchcie dla schłodzenia.
Wt.
40min po górkach + rozgrzewka, rozciąganie + ćwiczenia z atr. "Ćwiczenia stabilności ogólnej"
Śr.
6km + rozgrzewka, rozciąganie + zabawa biegowa 6x 1min p. 3min + 20 min w truchcie
Czw.
12km + rozgrzewka, rozciąganie + przebieżki 6x 100m p. w marszu + 20 min w truchcie
Pt.
10km + rozgrzewka, rozciąganie + ćwiczenia z atr. "Ćwiczenia stabilności ogólnej"
Sob.
3km + rozgrzewka, rozciąganie +
Na zmianę: 1. tydz. bieg ciągły 4km po 4.20min/km + 20 min w truchcie
2.tydz. bieg interwałowy 6x (2min mocno 30 sek trucht) + 20 min w truchcie
Nd.
zawsze wolna, z przyzwyczajenia
Pytanie: Czy taki trening może być? może w nim jest czegoś za dużo lub czegoś brakuje.
P.S. Proszę nie odsyłać mnie do linków bo tam za wiele nie ma jeśli chodzi o tygodniowy plan zimowy.
Pon.
6km + rozgrzewka, rozciąganie + siła biegowa pod górkę 6x(wieloskoki, wyskoki naprzemine, skip A, skip C, podbieg) przerwa między seriami 3min + 15 min w truchcie dla schłodzenia.
Wt.
40min po górkach + rozgrzewka, rozciąganie + ćwiczenia z atr. "Ćwiczenia stabilności ogólnej"
Śr.
6km + rozgrzewka, rozciąganie + zabawa biegowa 6x 1min p. 3min + 20 min w truchcie
Czw.
12km + rozgrzewka, rozciąganie + przebieżki 6x 100m p. w marszu + 20 min w truchcie
Pt.
10km + rozgrzewka, rozciąganie + ćwiczenia z atr. "Ćwiczenia stabilności ogólnej"
Sob.
3km + rozgrzewka, rozciąganie +
Na zmianę: 1. tydz. bieg ciągły 4km po 4.20min/km + 20 min w truchcie
2.tydz. bieg interwałowy 6x (2min mocno 30 sek trucht) + 20 min w truchcie
Nd.
zawsze wolna, z przyzwyczajenia
Pytanie: Czy taki trening może być? może w nim jest czegoś za dużo lub czegoś brakuje.
P.S. Proszę nie odsyłać mnie do linków bo tam za wiele nie ma jeśli chodzi o tygodniowy plan zimowy.