Przejście z roweru na bieganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Vanitas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Z racji tego, że kończą się wakacje i zaczyna rok szkolny, będę miał mniej czasu na trening. Do tej pory jeździłem na rowerze, co drugi dzień, dość porządnym tempem ok. 50 km. zależnie od chęci :ble:
Wybrałem rower "bo lubie" :hej:, jednak z braku wolnego czasu chcę przerzucić się na bieganie.
Na początku nie zastanawiałem się "jak jeździć" na rowerze, dopiero później wybierałem trudniejsze trasy i jeździłem na nich szybciej.
Chciałbym zacząć bieganie już od czegoś trudniejszego, jednak nie wiem jak się do tego zabrać.
Czy ten plan treningowy będzie odpowiedni, może wybrać plan na 10 km?
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=311
Jestem otwarty na wszystkie propozycje i sugestie.
PKO
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Napisz ile masz lat, wzrostu, waga itd itp. Bez tego bardziej doświadczeni forumowicze dużo nie doradza ;)
Vanitas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mała "metryczka" :oczko:
Wzrost: 172 cm
Waga: 60 kg
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Vanitas pisze:Witam,
Z racji tego, że kończą się wakacje i zaczyna rok szkolny, będę miał mniej czasu na trening. Do tej pory jeździłem na rowerze, co drugi dzień, dość porządnym tempem ok. 50 km. zależnie od chęci :ble:
Wybrałem rower "bo lubie" :hej:, jednak z braku wolnego czasu chcę przerzucić się na bieganie.
Na początku nie zastanawiałem się "jak jeździć" na rowerze, dopiero później wybierałem trudniejsze trasy i jeździłem na nich szybciej.
Chciałbym zacząć bieganie już od czegoś trudniejszego, jednak nie wiem jak się do tego zabrać.
Czy ten plan treningowy będzie odpowiedni, może wybrać plan na 10 km?
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=311
Jestem otwarty na wszystkie propozycje i sugestie.
Jak wkażdym działaniu mósis zokreslić cel.Jak okreslicz cel to ktoś ci tu mozę pokazać jakie zastosować srodki.

Albo druga odpowiedż jak se tak jezdziłeś rowerem to se tak biegaj.

a tak z ciekawości to co to jest dla ciebie dość szybko na rowerze jakie to miałes srednie z tych 50 km ?

Tompoz
Tompoz
Vanitas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ciężko określić czas, z 90 min.
Co do celu, jak najlepsza kondycja. Wystarczy żebym mógł przebiegać cały mecz piłkarski / hokeja na trawie, chociaż im większa wytrzymałość tym lepiej.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak masz cel taki ogólny to sobie po prostu biegaj raz szybciej raz wolniej raz mniej raz więcej.
Raz se pobiegnij tam a raz gdziem indziej................................................... a co to jest kondycja ??????

Tompoz
Tompoz
Vanitas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kondycja wg. Wikipedii
Rzecz jasna chodzi o kondycję fizyczną.

Jestem amatorem jeśli chodzi o bieganie, więc jak mam sprecyzować swój cel? Wiele osób biega a nie ma w planach żadnych zawodów, czy innych imprez gdzie ta "kondycja" by im się doraźnie przydała.

Pisząc na tym forum miałem nadzieję, że ktoś mnie na coś bliżej nakieruje, powiedzenie
sobie po prostu biegaj raz szybciej raz wolniej raz mniej raz więcej
nic nie zmienia w mojej sytuacji, a wręcz mnie irytuje, gdyż czuję się zbywany i traktowany jak idiota.

Dobra, dam konkret - przebiec jak najlepiej się da bieg sylwestrowy na 15 km. Mam nadzieję, że nie będzie pytania co to znaczy "jak najlepiej się da", może inaczej - najlepiej wykorzystać czas jaki do tego biegu pozostał.

Kolejne konkretne pytania, aby nie było już wątpliwości:
1) Podałem swój czas, przy wyborze treningu mam brać początkujących, czy średnio-zaawansowanych(do tej pory jeździłem na rowerze, jednak mam lepszą kondycję niż większość znanych mi osób)? Wiem, że mogę spróbować i najwyżej zmienić, ale wolę opinię doświadczonych biegaczy.
2. Przygotowując się do 15 km mam trenować w planie na 21 km (czy może jeszcze innym niezamieszczonym na w/w stronie)?
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:26

Nieprzeczytany post

Do 15km to raczej ten na 10km mniej Cie zamuli, ale ciezko Ci cos doradzic bo co innego rower a co innego bieganie to ze jezdziles dobrze na rowerze nie musi oznaczac ze dobrze bedziesz biegal, pierwsza i podstawowa sprawa to zakup butow do biegania, 2 rzecz np jakbys pobiegl na maxa 1km na biezni i podal nam czas bylo by nam o niebo latwiej cos Ci doradzic
P.S. przed tym testem na biezni dobrze sie rzogrzej przynajmniej z 2km przed wolniutko i 10-15 minut rozciagania, duzo o bieganiu mozesz sie dowiedziec czytajac forum,portal pokazana tu jest prawidlowa rozgrzewka jest mnostwo artykulow o obuwiu wiec chyba dasz sobie rade :hej:
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
Największa potęga człowieka leży w sile jego wiary...
Vanitas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i są konkrety :hej:
Postaram się jak najszybciej przebiec i napisać swój, mam nadzieję dobry, czas.
I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło, będzie się robić coraz zimniej. Czy w związku z tym muszę wiedzieć coś o bieganiu jesienią / zimą (w śniegu :ojoj: )?

@EDIT
O, z moją wagą ciężko znaleźć jakiś porządny but, lubię firmę Joma, mam buty na halę tej firmy.

@EDIT KOLEJNY
Buty na stopy.
Na pewno skorzystam, wie ktoś kto doradza w Poznaniu? :hejhej:
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm jesien, zima raczej nic nowego mozesz spokojnie biegac w butach letnich nawet z siateczka jak troche Ci sie zamocza to nic Ci sie nei stanie :ble: Ubrac sie troche cieplej ale zeby nie przesadzic jakies dresy albo leginsy na zime a u gory koszulka i jakas cieplejsza bluza i mozna smigac a i oczywiscie warto pamietac o czapce i rekawiczkach w zime...co do butow Jomy to sa Jomy do biegania ale niestety tylko na allegro..ja bym na Twoim miejscu zrobil tak poszedl do tego Intersportu posciemnial troche ze chcesz kupic buty reeboka zbadal stope zalozyl te ich buty i powiedzial ze Ci nie odpowiadaja a kupil cos z wyprzedazy np. asicsa, nike czy adidasa...reebok hmm nic specjalnego raczej za ich cene mozna kupic naprawde dobre buty biegowe w Pozaniu chyba jest sklepbiegacza tak mi sie wydaje ale nie jestem w 100% pewny tam napewno ktos Ci dobrze doradzi
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kamil po pierwsze super dajes zkoledze rady jak madrze i rozsiadnie kupić buty. Ale jednuwaga on mapisał że ma halówki.................... guma n asnieg nie bardzo.

Tompoz
Tompoz
Vanitas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Napisałem, że już mam halówki, ale nie napisałem, że mam zamiar w nich biegać. kamil9998 też pisał o "butach Jomy do biegania".
Czytanie ze zrozumieniem :oczko:
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i Vanitas biegales cos?? Rozgladales sie za butami??

Tompoz odpusc juz sobie co....
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
Vanitas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie przebiegłem kilometr z czasem 3:26, zdecydowanie NIE jestem z tego czasu zadowolony, nogi mogły, ale płuca nie :echech: (nie pale - żeby nie było)

Jak oceniacie mój czas? Który trening wybrać?

@EDIT
Zapomniałem dodać, że po 500-set metrach miałem czas poniżej 3 min na kilometr, więc tempo trochę skopałem :hahaha:
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=306 z planow ja bym wybral ten, wszystko w nim jest bardzo rozsadnie poukladane no i tak jak napisal autor warto sobie zrobic wczesniej jakas baze zyli pobiegac sobie przez okolo 3 miesiace wolno, spokojnie zeby organizm przyzwyczail sie do wysilku, mozesz zaczasc od 5 kilometrow zwiekszajac co tydzien dystans w niedziele zrob sobie troche wiecej na poczatku kolo 7-8 pozniej 10, jak juz bedziesz biegal sobie spokojnie, bez wiekszego zmeczenia 10km mozesz zaczasc trenowac z tym planem
To jest tylko moje zdanie i moje sugestie ja jako amator tak bym zrobil ale moze niech sie wypowie ktos bardziej doswiadczony, ja tego problemu nie mam bo trenuje mnie trener :hej:
P.S. 3 26 to jest bardzo dobry czas gratulacje :ble: gdybys zostawil sily na koncowke moglo by byc jeszcze lepiej :ble:
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ