Czesc,
Zaczalem biegac niedawno zniechecilem sie bo po treningu bolaly mnie kolana. Biegalem w starych trekingowych Merrell'ach co okazalo sie bledem. Pomozcie mi dobrac wlasciwe obuwie.
Troche danych:
========================
Wzrost: 183 cm
Waga: 90 kg
Stopa: Neutralna/lekka supinacja (wedlug "testu wodnego")
Rozmiar buta (na codzien): 44-45
Nawierzchnia: twarda (chodnik, asfalt, etc.)
Z testu wodnego wynika, ze mam stope neutralna lub lekko supinujaca, jednak w starym obuwiu (do chodzenia) podeszwy sa bardziej poscierane od wewnatrz. Troche mnie to zdziwilo i nie wiem jaki but wybrac.
Inna sprawa: motylkiem bylem... ale zrobilo sie z tego 90 kg. Wiec potrzebuje buta z dobra amortyzacja.
Przymierzalem buty New Balance MR769ST. Zgodnie z radami po calym dniu gdy stopa byla zmeczona. Rozmiar 45 byl idealny, od razu pasowal jak ulal w cienkiej skarpetce, buty nigdzie nie cisnely, bardzo dobrze trzymaly stope. Jednak sprzedawca uparl sie, ze but musi byc wiekszy i przyniosl mi 45 i 1/2. Tez byly wygodne, ale nawet przy chodzeniu po sklepie, czulem ze pieta sie przesuwa tak jakby miala mi wyskoczyc z buta. Pytanie brzmi, co wybrac 45 czy pol rozmiaru wieksze?
Ten model New Balance bardzo mi sie podobal, ale jest dla pronatorow, czy bieganie w butach dla pronatorow z moja stopa byloby szkodliwe?
Pomozcie mi cos wybrac, poszczegolne modele roznia sie od siebie tak malo, ze nawet producenci stosuja ten sam opis. Jak w takiej sytuacji zwykly czlowiek ma wybrac but odpowiedni dla niego. Nie chcialbym wydac fortuny, co sadzicie o Jomie?
Buty dla ciezkiego poczatkujacego
-
- Rozgrzewający Się
skoro mówisz że stopa była zmęczona i mimo to w 45 czułem się rewelacyjnie to sam sobie odpowiadasz na te pytanie
nie warto przesadzać z za luźnym butem
nie warto przesadzać z za luźnym butem
-
- Wyga
Cześć ja bym Ci polecił nimbus 10 to jest najlepszy bucik do stopy neutralnej firmy asics masz w nim najnowsze technologie jakie asics stosuje w swoim obuwiu czyli najnowszą wkładkę żelawą Solyte™ system IGS pod piętą dużą ilość żelu na całej długości buta i bucik jest naprawdę dobrze zamortyzowany oa o to chodzi w przypadku dużej wagi.
- Novik-HKP
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:50
- Życiówka w maratonie: 3:35:44
Nieśmiało dodam, że niedługo jesień/zima, więc może lepiej pomyśl o bucie zabezpieczającym przed wilgocią i chłodem? Ja na jesień "czaję się" na Nika Pegasusa +25 GTX.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Novik-HKP][img]http://runmania.com/f/eedb0a08f3de36b5b0de12b431b6b631.gif[/img][/url]
Kiedyś trzeba zacząć...
Kiedyś trzeba zacząć...
- run
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Spróbuj kilku różnych par Asicsa, Adidasa, NB, Reeboka (te ostatnie ma mój znajomy prawdziwy słoń i je bardzo chwali).
Uważaj z Nike jeśli dużo ważysz. Model teoretycznie dla cięższych biegaczy Nike Structure Triax 12 przy moim 76 kg powoli marszczy się już kopyto i czuję każdy kamyczek na drodze.
Uważaj z Nike jeśli dużo ważysz. Model teoretycznie dla cięższych biegaczy Nike Structure Triax 12 przy moim 76 kg powoli marszczy się już kopyto i czuję każdy kamyczek na drodze.
- run
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
LukeB - I jak zakupy?