Jak to jest z tym tętnem

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
RafalPrzybylo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,

skończyłem jeden plan 10 tyg. (20 min ciągłego biegu), teraz robię drugie 10 tyg. od 20 min do 30 min ciągłego biegu.
Stwierdziłem że nie ma się gdzie śpieszyć, powolutku buduje formę zwłaszcza że mam troszkę ( :-) ) nadwagi.

Po pierwszym planie kupiłem sobie pulsometr. okazało się że przważnie biegam z tętnem 150-160, niby dużo choć zupełnie tego nie czułem.

teraz staram się aby puls oscylował w granicach 130-140 gdzieś doczytałem że jest to najlepsze tętno gdy bieganie ma wspomagac utratę wagi.
Aby miec takie tempo biegam wg mnie wolno a napewno starczy mi sił i kondycji aby biec szybciej.
I tutaj moje pytanie. Czy utrzymywać dalej tetno średnio 135-140 czy mogę coś dołożyć,

Jeśli chodzi o pulsometr to Sigma PC-15.

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Sheima
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

poczytaj na forum. tetno poczatkujacego biegacza, skacze jak chce, na poczatku bedzie zawsze za wysokie, minie troche czasu zanim ie ustabilizuje.. ja po 2 miesiacach zauwazylam, ze tetno mi spada. wie na razie nie musisz sie sugerowax pulsometrem a sugeruj sie swoim organizmem, biegaj jak najbardziej natualnie, nie zmuszaj sie go biegania wolniej czy szybciej. biegaj swoim rytmem
cats do not go for a walk to get somewhere but to explore :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ