Moja przygoda z bieganiem zaczela sie niedawno, bo niewiele ponad 2 miesiace temu, choć wcześniej zawsze pozostawałem mocno aktywny ruchowo. Pierwszy miesiac to bylo rozbieganie, dopiero drugi to 'powazny' trening (4x/tyg., na razie ok. 40km/tyg. systematycznie zwiększane), w którym zmieściły się nawet dwa starty na 10K (44:15), choć na razie traktowane raczej jako część treningu...
No, ale do rzeczy. Od pewnego czasu po intensywniejszych treningach, a w wypadku dłuższych akcentów nawet w ich trakcie, odczuwam nieprzyjemny ból kolan (czy ból może być przyjemny?

). Czasem boli jedno, czasem drugie, czasem oba. Domyślam się, że winne są zbyt słabe mięśnie stabilizujące kolano i jedyny ratunek to ich wzmocnienie. Na to potrzeba jednak czasu, a nie chciałbym obecnie zawieszać czy nawet zmniejszać intensywności treningu. Stąd moje poszukiwanie jakichś rozwiązań doraźnych.
Nie mam pojęcia, ale zastanawiałem się czy może roli tej nie mogą spełnić jakieś opaski na kolana zmniejszające ich obciążenie podczas biegu

. Jeśli tak to gdzie można je dostać i czym powinny się charakteryzować? A może jest jakiś inny sposób? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady od bardziej doświadczonych w temacie... Thanx!
[i]The difference between the impossible and the possible lies in determination (Tommy Lasorda)[/i]