schudnąć

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
matush04
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam do was prośbę. Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie treningi są najskuteczniejszą metodą na schudnięcie . Z góry dzięki
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

Nie ma takich.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, no nie przeginaj Tomasz.

Generalnie trzeba biegac - im więcej tym lepiej.
Ja wiem, że wszyscy liczą na jakić "cud" ale cudów nie ma.

To jest klasyczny przykład takiego Planu bez cudów:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=249

Założenia do niego są opisane tutaj:
http://bieganie.pl/?cat=6&id=120&show=1

Te zasady, że koniecznie trzeba biegać w niskich zakresach intensywności nie są prawdziwe ale z drugiej strony jeśli 5 razy w tygodniu wyjdziesz na intensywny trening to jest prawdopodobne, że za szóstym razem juz nie wyjdziesz i jeszcze długo nie.

Dlatego polecam - biegaj sługo i spokojnie - i dodawaj na końcu te przebieżki - tak, żebyś czuł (czuła) jak Ci nogi i pupa pracują.
tomasz

Nieprzeczytany post

Nie przeginam. Czytam tekst ze zrozumieniem.
Matush04 wyraźnie zapytał o najskuteczniejsze treningi na schudnięcie. Nie ma najskuteczniejszych treningów na schudnięcie, stąd taka moja odpowiedź.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dobra, Matush - już wiem.
W uproszczeniu - to jest portal dedykowany biegaczom a nie tym chcącym schudnąć.
Ale ponieważ prawda jest, że dobzi biegacze są szczupli - to sposób jest jeden:

Zostań dobrym biegaczem. :)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

... to ja tylko dopiszę w skrócie złoty i niestety jedyny sposób na skuteczne zgubienie KG tłuszczyku tu i ówdzie.

kcal przyswojone < kcal zużyte i tak każdego dnia.... :/

1 kg tłuszczu to ok 7000 kcal

1 km przebiegnięty (niezależnie od prędkości) przy masie ok 95 kg to ~ 95kcal

biegając tygodniowo 50 km ... i jedząc "tyle co zwykle" tygodniowo gubisz 700 gram tłuszczyku (spadek wagi będzie znacznie większy na początku bo nastąpi też na początku odwodnienie, ale realnie tłuszczyku spalisz właśnie tyle)
- dodatkowym + będzie ogólnie zwiększony metabolizm +- znaczy to tyle, że jeśli twój organizm był wyjątkowo "oszczędny" w wydatkowaniu energi... to możliwe że się trochę "rozbuja" i trochę dodatkowych kcal spalisz też poza treningiem - w trakcie regeneracji.

Niestety chudzi mają gorzej... ;-) osoba która waży ok 60 kg spala już znacznie mniej kcal / 1km... - za to pewnie może biegać szybciej ;-) i tracić mniej czasu na jego pokonanie;-)

No i to by było chyba na tyle o odchudzaniu...

oczywiście to co masz po prawej stronie nierówności też możesz "ograniczać" - proste chwyty to np. rezygnacja z dodawania tłuszczu do smażenia i przerzucenie się na grillowane/pieczone/NAJLEPIEJ GOTOWANE, no i oczywiście jak zjesz 1kg roszponki zamiast 1kg ziemniaków to też na pewno twój organizm to poczuje ;p
Szymon
Obrazek
tomasz

Nieprzeczytany post

7000 kcal to bardzo optymistyczny przelicznik :oczko:
Z tym 1km niezależnie od prędkości to nieprawda - od prędkości zależy.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:7000 kcal to bardzo optymistyczny przelicznik :oczko:
Z tym 1km niezależnie od prędkości to nieprawda - od prędkości zależy.
ja czytalem, ze 1kg tluszczu = ~9k kcal

Dobra dieta czyt. taka ktora bedzie pokrywala dzienne zapotrzebowanie + bieganie = ujemny bilans kaloryczny, a co za tym idzie spadek kg ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

1 kg tłuszczu - 9000 kalorii

Zużycie energii zależy od tempa biegu czym wyższe tym zużycie energii większe ale dla wolnego biegu większość literatury podaje przybliżone zużycie zależne od masy ciała ..
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

matush04 pisze:Mam do was prośbę. Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie treningi są najskuteczniejszą metodą na schudnięcie . Z góry dzięki
Dobre pytanie :hej: .

Najskuteczniejsze to takie, nad którymi jeszcze myślą.
Jak chcesz schudnąć to Twoim problem nie jest trening, powiem więcej nawet dieta to nie jest Twój problem. Twój problem to determinacja i chęć zmiany dotychczasowego stylu życia - dokumentnie. Nie ma innej drogi.
Nie licz na dietę cud.
Nie licz na skuteczny trening.

Licz na to co w Twojej głowie - reszta to tylko środki, którym dojdziesz (dobiegniesz :hej:) do celu.

Napisz coś o swoich parametrach. I przeczytaj ze zrozumieniem posty wyżej.

Pozdrawiam biegający grubas
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bez watpienia, spalanie to tempo biegu+czas+wiek!!!. Osoby młodsze sprawniej spalają tłuszczyk. Niestety, samo bieganie bez pewnej dyscypliny żywieniowej nie wiele da. Podstawa to pięć posiłków dziennie, nie objadanie się przed snem, posiłki w miarę możliwości o stałych porach. Należy też uważać na pewnego rodzaju "przyzwolenia" które dają sobie osoby trenujące. "Pobiegałem sobie to chyba mam prawo trochę więcej zjeść,...". Trochę doświadczenia mam. Jak by nie było schudłem 28 kg. Rzucałem w życiu różne nałogi ale nałóg żarcia sprawił mi najwięcej problemów.
Awatar użytkownika
matush04
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w takim razie czy waszym zdaniem w ciągu 2 miesięcy biegając 40 km. tygodniowo mam szanse schudnąć 7 kg ?? (ważę 82 kg. przy wzroście 179)
dyr82
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Prawidłowe odchudzanie powinno wynosić 0,5 kg tygodniowo, więc po 2 miesiącach możesz schudnać 4 kg. Po za tym bardzo ważna jest w tym wypadku dieta i regularność posiłków. 5-6 dziennie co 3 godziny i dużo wody niegazowanej.
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja bym proponował dużo cierpliwości, tego najbardziej brakuje.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Matush - ja biegając mniej więcej 40 km tygodniowo schudłem od poczatku stycznia około 4 kg.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ