buty dla stopy ze zwyrodnieniem stawu
-
- Rozgrzewający Się
Mam nietypową prośbę o pomoc w doborze butów. Przez ostatnie 6 tygodni leczyłem kontuzję stopy, przy okazji przy badaniu USG lekarz stwierdził, że mam zwyrodnienie III stopnia lewego stawu skokowego z bardzo wysoką podatnością na skręcenia stawu (pozostałości do błędzie lekarzy jednego z warszawskich szpitali, którzy gipsowali mi nogę jakieś 18 lat temu). Nie chcę rezygnować z biegania, ale muszę się zdecydować jak tą nogę zabezpieczyć, de facto jaki wybrać but. Do tej pory biegałem w Reebokach (nie pamiętam typu). Poczytałem sobie trochę różnych wypowiedzi na Internecie i wychodzi mi, że w przypadku takiej kontuzji muszę postawić na buty z grupy stabilizujących a dobrą amortyzacją. Tym bardziej, że jestem dość ciężki - 96, 97 kg. Wybrałem Asics GT 2130, Mizuno Rider 11, Adidas Adistar Ctl4, Adidas Supernowa Sequence. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi butami, w szczególności interesuje mnie kwestia amortyzacji, bo jednak większość casu biegam po twardym podłoży, co negatywnie wpływa na stopę. Może macie jakies inne propozycje?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Wybrałeś dobre ale same buty cudów nie zdziałają. Podstawa to właściwa rehabilitacja i wzmocnienie mięśni odpowiedzialnych za trzymanie kolana.