Jaki sport wybrać?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
PeLINKA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów :)
Ostatnio coraz częściej myślę o bieganiu. W mojej okolicy nie brakuje miejsc do uprawiania tego sportu (dukty leśne, ścieżki rowerowe) jak i samych biegaczy. Niestety pojawia się problem. Mam kłopoty z kręgosłupem (ból w odcinku krzyżowo - lędźwiowym po dłuższym staniu, a mam niespełna 17 lat) i prawym kolanem (ból pojawił się po zaprzestaniu jazdy konnej, staż - kilka lat). Mam skierowanie do ortopedy i niestety w najbliższym czasie będę musiała się do niego wybrać, więc będę wiedziała co mi wolno, a co nie. Czy bieganie bardzo nadwyręża kręgosłup? Czy jest jakaś alternatywa dla biegania? Niestety nordic walking odpada. Wiem, że przy doborze kijków prócz wzrostu bierze się pod uwagę również długość kończyn, no ale nikt nigdzie nie raczył napisać dokładnie o proporcjach nóg do kijków, a do Szczecina, gdzie prowadzi się kursy, mam jakieś 700 km. Samą technikę w miarę rozumiem (YouTube). Jeśli chodzi o rower, to jakoś niespecjalnie mam ochotę na jazdę na nim. Dodam, że nie zależy mi na odchudzaniu (jestem b. szczupła), ale na poprawieniu kondycji i ruszeniu się sprzed komputera.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

PaLinka - na naszym forum nawet było kilka osób które miały spore problemy z kręgosłupem i biegały i biegają. Fakt jednak jest taki, że na Twoim miejscy wybranym się do jakiegoś sportowego fizjoterapeuty który zaleciłby Ci ewentualny program wzmacniający mięśnie wokół kręgosłupa. Zresztą jakoś pewnie ten ból zdiagnozowano? Co lekarze, jakie były ich sugestie w temacie sportów ? Bieganie jest fajniejsze niż inne sporty :) - naprawdę. :)
Choćby to jest tekst koleżanki która miała jakąś poważna operacje kręgosłupa.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=14&id=174
PeLINKA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tekst motywujący. Chyba jednak zacznę trenować bieganie :) No i mam nadzieję, że te wstrętne kolano przestanie mnie boleć, bo już 3 miesiąc boli z małymi przerwami, a może w momencie, gdy zacznie pracować (tak jak to wcześniej robiło), to przestanie mi dokuczać. FREDZIO, do lekarza dopiero się wybiorę.
Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie. Czy idzie sprawdzić pronację (?) na własną rękę w inny sposób niż na http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=20&id=367 ? Problem w tym, że żadne moje buty sportowe nie są na tyle zużyte bym mogła stwierdzić cokolwiek. Z tego co wyczytałam, każdy typ obuwia może się ścierać inaczej. Moje buty zimowe (oficerkowe) są starte tylko na pięcie, po wewnętrznej stropnie, co wskazywałoby mocny pronator (niestety w przedniej części buta starć brak). Co Wy o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przyznaję, że ten test na ścieralność jest trudny do zrobienia.
Jesteś ze Śląska ? Jeśli tak to tam w Gliwicach jest taki Sklep Biegacza, oni używają chyba taką platformę, to już coś daje.

http://bieganie.pl/?show=1&cat=7&id=147

Więc możesz się udać do nich. Kolano też dobrze, żeby ortopeda obejrzał.
Za dużo pewnie siedzisz przy komputerze.
tbogo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

polecam narty biegowe - nie ma takiego nacisku na kregi,
pracuje wiele miesni calego ciala
latem nartorolkkii
do tego tez po prostu rolki
przy nartorolkach i nartach wzmocniz miesnie stabilizujace kregoslup - i brzuch i plecy, chociaz bardziej plecy
a najlepiej przeplatac to bieganiem, jesli zdrowie pozwoli
PeLINKA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Lekarz stwierdził, że mam miękką chrząstkę, a bóle kręgosłupa w moim wieku się zdarzają. Biorę Arthron Complex i nie ma przeciwwskazań, żebym uprawiała sport :) Tak więc rozpoczynam trening :)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PeLINKA pisze:Lekarz stwierdził, że mam miękką chrząstkę, a bóle kręgosłupa w moim wieku się zdarzają. Biorę Arthron Complex i nie ma przeciwwskazań, żebym uprawiała sport :) Tak więc rozpoczynam trening :)
powodzenia ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

FREDZIO czy możesz podać jakieś konkretniejsze namiary na ten sklep biegacza w Gliwicach. Z góry dzięki
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ