Codziennie - czy można?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mlody1020
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim chciałbym przywitać się na forum. Przepraszam też, że prawdopodobnie ten temat już był poruszany, ale brak wyszukiwarki na forum skutecznie uniemożliwia i zniechęca znalezienie odpowiedniego wątku. Do rzeczy.

Ostatnio stwierdziłem, że dosyć lenistwa i zacząłem biegać. Mam 19 lat, na sprawność fizyczną nie narzekam, dlatego zacząłem trening od 40-minutowej trasy po dosyć pofalowanym terenie w lesie (ok. 7km). Celem mojego treningu jest ogólne wzmocnienie organizmu/wzrost sprawności fizycznej.

Zastanawiam się czy bieganie codziennie jest wskazane? Po przebiegnięciu trasy trochę "czuję" ją w nogach, ale nie na tyle, żeby przeszkadzałoby mi to w jakimkolwiek stopniu w biegu następnego dnia. Tyle naczytałem się o spalaniu mięśni, itp., że wolę upewnić się, że nie robię żadnej szkody moim nogom.

No i trochę wstyd się przyznać, ale prawie nigdy nie chcę mi się robić rozgrzewki przed biegiem :jatylko:.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szkoda, ze nie napisales wzrostu i wagi. Ale bieganie codziennie to jednak troszke za duzo bo wiesz tydzien, dwa, a nawet trzy mozesz wytrzymac ale potem jakby trafila sie jakas kontuzja to... Patrzac na to, ze nigdy nie robisz rozgrzewki, ktora jest podstawa treningu o chroni nas w duzym stopniu przed kontuzja to tymbardziej nie. Zacznij robic rozgrzewki [rosciaganie itp] znajdz jakis plan treningowy zeby to mialo rece i nogi ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początku lepiej biegaj max co drugi dzień. Gdy organizm się zaadaptuje - będzie można częściej, ale dopiero, gdy po kilku miesiącach nie będziesz mieć problemu z kontuzjami.

P.S. Wyszukiwarka na forum jak najbardziej istnieje: u góry jest taki napis: "szukaj".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ