Pytanie co do efektów
-
- Rozgrzewający Się
Witam
Kondycję mam już dość dobrą, potrafie biegać nieustannie przez około godzinę.
Chciałbym spytać, jakie będą efekty, jeśli przez kilka miesięcy 3-4 razy w tygodniu pokonywałbym dystans ok. 7-8 km ze zmniejszającym się stopniowo czasem? Czy zwiększy się moja szybkość sprintu oraz czy moje nogi będą bardziej umięśnione?
Pozdrawiam
Kondycję mam już dość dobrą, potrafie biegać nieustannie przez około godzinę.
Chciałbym spytać, jakie będą efekty, jeśli przez kilka miesięcy 3-4 razy w tygodniu pokonywałbym dystans ok. 7-8 km ze zmniejszającym się stopniowo czasem? Czy zwiększy się moja szybkość sprintu oraz czy moje nogi będą bardziej umięśnione?
Pozdrawiam
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jeśli zależy Ci na zrobieniu masy nóg to tylko siłownia, co do zwiększania szybkości sprintu to musiałbyś biegać na krótkich odcinkach na bardzo wysokiej intensywności. Szybkość jest niestety cechą słabo trenowalną.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=-lisio-][img]http://runmania.com/f/af7d2d3ee37f231c2dc1c7cdf67f4d04.gif[/img][/url]
-
- Rozgrzewający Się
No ale biegi przy w miare pagórkowatym terenie powinny dać jakiekolwiek efekty, nieprawdaż?-lisio- pisze:Jeśli zależy Ci na zrobieniu masy nóg to tylko siłownia, co do zwiększania szybkości sprintu to musiałbyś biegać na krótkich odcinkach na bardzo wysokiej intensywności. Szybkość jest niestety cechą słabo trenowalną.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
wzmocni Ci nogi - watpie zeby w mase to poszlo przedzej w rzezbe. Szybkosc wrecz zmalejeEDDy pisze:No ale biegi przy w miare pagórkowatym terenie powinny dać jakiekolwiek efekty, nieprawdaż?-lisio- pisze:Jeśli zależy Ci na zrobieniu masy nóg to tylko siłownia, co do zwiększania szybkości sprintu to musiałbyś biegać na krótkich odcinkach na bardzo wysokiej intensywności. Szybkość jest niestety cechą słabo trenowalną.
- Ciernograf
- Stary Wyga
- Kontakt:
Chwila.... czy ja czegoś tutaj nie rozumiem?
To jeśli ja chce mieć mięśnie, sylwetkę oraz szybko biegać to muszę chodzić na biegi i na siłownię?
To jeśli ja chce mieć mięśnie, sylwetkę oraz szybko biegać to muszę chodzić na biegi i na siłownię?
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- KuNa
- Rozgrzewający Się
Czy koniecznie na siłownie to nie wiem.
No, a nad szybkością też można pracowac nie odrzucając dłuższych wybiegan (np. krótkie rytmy na maxa)
No, a nad szybkością też można pracowac nie odrzucając dłuższych wybiegan (np. krótkie rytmy na maxa)
[url=http://runmania.com/rlog/?u=KuNa][img]http://runmania.com/f/eb27591026cc15232867f4a58a3b2620.gif[/img][/url]
ur 1992r. -> 2008: 800m 1'56" [?] hmm
ur 1992r. -> 2008: 800m 1'56" [?] hmm
- beata
- Ekspert/Trener
Siła biegowa i rytmówki powinny przynieść poprawę i szybkości, i siły, i nie pozostaną bez wpływu na sylwetkę.
Przy treningach 4 razy w tygodniu, można raz zrobić siłę biegową, dwa razy po rozbieganiu serie rytmówek.
Po za tym, przydałoby się trochę bieganie zmiennym tempem, jakieś odcinki, zabawa biegowa.
Słowem - trochę urozmaicenia.
Przy treningach 4 razy w tygodniu, można raz zrobić siłę biegową, dwa razy po rozbieganiu serie rytmówek.
Po za tym, przydałoby się trochę bieganie zmiennym tempem, jakieś odcinki, zabawa biegowa.
Słowem - trochę urozmaicenia.