Buty niskoprofilowe?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wypatrzyłem w sklepie internetowym ładne buciki Newbalance M872BK. Ktoś może zna ten model i może go zarekomendować? Teraz biegam w butach dla osób ze stopą neutralną i lekko supinującą (stóp specjalistycznie nie badałem) i się sprawdzają. Zimą wybieram trasy trennigowe prowadzące głównie po asfalcie i betonie na wiosnę przenoszę się na ścieżki w terenie (ubity żwir). Mój tygodniowy "przebieg" to 50 - 70 km. Waże 80 kg. I jeszcze jedno. W opisie tego modelu podano, że są to buty niskoprofilowe. Wiem co potocznie znaczy niskoprofilowy. Może jako parametr butów biegowych "niskoprofilowy" oznacza coś więcej. Jeśli tak, to co?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie oznacza czegoś więcej.
- henley
- Zaprawiony W Bojach
Buty niskoprofilowe to buty o niskim profilu podeszwy. Jest to cecha bardzo pożądana w przypadku butów do biegania w terenie- daje lepsze czucie podłoża i lepiej stabilizuje stopę w trudnych warunkach terenowych. Tradycyjne buty treningowe mają zazwyczaj wysoki profil podeszwy.FREDZIO pisze:Nie oznacza czegoś więcej.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2007, 13:33 przez henley, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
henley
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale nie rozumiem z czym się nie zgodziłeś?
- henley
- Zaprawiony W Bojach
W związku z powyższym pytaniem skorygowałem wcześniejszą wypowiedź.FREDZIO pisze:Ale nie rozumiem z czym się nie zgodziłeś?
pzdr
henley
henley
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No ja się oczywiście zgadzam z tym co napisałeś. 
Więc pewnie w moim o Twoim przypadku potoczne rozumienie nikiegoprofilu w butach biegowych takie właśnie jest.
Ale masz racje, to nie jest pewnie potoczne, niebiegowe rozumienie więc meaculpa - Twoje wyjaśnienie na pewno nie zostawia watpliwości co to są buty niskoprofilowe.

Więc pewnie w moim o Twoim przypadku potoczne rozumienie nikiegoprofilu w butach biegowych takie właśnie jest.
Ale masz racje, to nie jest pewnie potoczne, niebiegowe rozumienie więc meaculpa - Twoje wyjaśnienie na pewno nie zostawia watpliwości co to są buty niskoprofilowe.