Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nifares69 pisze:hmm,nie ma konkretnych przykładów to będę zmuszony jeden dzień nie trenować i poczytać te 60 stron :ble:
To na co ludzie się głównie skarżą (poza ceną):
- wolne zapisywanie aktywności/import/odczyt
- bugi związane z dokładnością GPS (ostatnie kilka stron tego wątku)
- zawieszanie się F2 w najmniej oczekiwanym momencie
- brak możliwości "ożenienia" F2 jednocześnie z ANT+ i Bluetooth
- złażąca farba ze spodniej części koperty - u mnie już zaczyna schodzić a używam zegarka tylko do treningów
- niektórzy narzekają na odwrócony kolorystycznie ekran
- ja psioczę na niezbyt czytelne etykiety poszczególnych składników ekranu.

A poza tym... to może reszta współbiedaków... wroć! posiadaczy F2 się wypowie ;)
PKO
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Zajebiste! :bum:
Widać dla garmina nie tylko dokładność GPS i stabilność zegarka to rzecz względna... czas okazuje się, że też :bum:
no wiesz, jak bardzo szybko biegniesz, to czas zwalnia. Wiadomo nie od dziś. Toż to jeden z fundamentów teorii względności. F2 to pierwszy zegarek powszechnego użytku uwzględniający dylatację czasu. Ależ ta technika poszła do przodu ostatnio!
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja dzisiaj miałem kolejny zonk z fenixem.
W ramach testów zabrałem fenixa2 i ambia2 na 10km powolnego biegu, założyłem pasek hrm od fenixa, sparowałem go z oboma zegarkami.
Po ok 16min biegu fenix stracił kontakt z paskiem i już do konca biegu go nie odzyskał,oczywiście nic z zegarkiem po utracie sygnału nie robiłem bo chciałem sprawdzić czy na suunto też bedzie jakiś problem ale nic złego sie nie działo i ambit przez cały bieg pokazywał prawidłowe odczyty tętna :)
Fenix całą aktywność zarejestrował (dystans, slad gps itp) z wyjątkiem parametrów z paska.
Wczoraj na rowerze parowanie czujnika hrm i rowerowego garmina z oboma zegarkami na raz działało prawidłowo wiec to nie jest problem, w końcu to tylko nadajniki i raczej nie mają transmisji w obie strony żeby zegarki mogły sie zakłócać
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Dziś test sekund i oba (F2 i FR620) bez zarzutu, nie wiem co mogło spowodować wcześniejsze różnice czasów... Cóż, testuję dalej biegając i jeżdżąc z dwoma garminami.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przed chwilą wróciłem na FW 3.20. Z informacji w necie wynika, że wszelkie zawieszki i inne (nie mówię o dokładności GPS) to wina FW 3.30. Na BT w 3.30 mi nie zależy więc bez żalu pożegnałem się z tym FW.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Ważna informacja dla użytkowników Garmin Fenix 2 u których występuje problem z rejestracją poprawnego śladu a którzy chcą przyczynić się do rozwiązania jak najszybciej tego problemu.

Proszę obserwować rejestrację śladu i przy każdej nieprawidłowości pisać na maila :

Poland.Support@garmin.com

w temacie wpisując : Reference ID: 2618978A

a w wiadomości umieszczając link do aktywności ( z odblokowaniem - widoczny dla wszystkich inaczej support nie zajrzy w aktywność), proszę także załączyć plik w formacie .FIT z pamięci masowej urządzenia oraz plik GarminDevice.xml. Pliki aktywności FIT znajdziecie w folderze Activities z konkretna datą a GarminDevice.xml jest w folderze Garmin.

Dzięki.
Uwaga!. Zmienia się temat wiadomości wysyłany Do Supportu.
Proszę w temacie wysyłanych aktywności nie wpisywać jak do tej pory Reference ID:2618978A

tylko

numer sprawy 1063969

To bardzo istotne. Bardzo ważny jest też dosłany do każdej aktywności .FIt plik z GarminDevice.xml
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy powołując się na ten numer można zgłaszać problemy z resetem urządzenia i rozłączaniem z czujnikami ANT+? Dziś z uwagi na rowerowanie po WPN (gęsta puszcza) zaktualizowałem soft do 3.30. No i oprócz kilku wariacji z GPS (choć ogólnie trasa naprawdę nieźle wyrysowana - swoją drogą FR610 mojej żony tez w kilku miejscach zwariował) to miały miejsce wyżej wymienione przypadłości.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raczej tutaj prosili aby zgłaszać tylko problemy z rysowaniem tras. Z naciskiem na plik .Fit oraz garmindevice. Fajnie gdyby ktoś dla porównania mógł podsyłać równoległe treningi z garminów 310, 610, 910.
Awatar użytkownika
bumbo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40min

Nieprzeczytany post

Po dwóch tygodniach użytkowania muszę przyznać ze mój fenix tylko raz zrobił sygnał GPSu, po za tym żadnych problemów nie sprawował: ślad jaki rysuje jak dla mnie jest wystarczający, dystans tez pokazuje o.k, jedyna jego wada to tempo chwilowe - strasznie potrafi skakać, ale już średnie z okrążenia jest ok.
Awatar użytkownika
bumbo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40min

Nieprzeczytany post

Sorry za pisownię - ale nie ogarniał pisania na iPhonie - s zmienia mi słowa i nie zawsze to zauważam :-)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bumbo pisze:Po dwóch tygodniach użytkowania muszę przyznać ze mój fenix tylko raz zrobił sygnał GPSu, po za tym żadnych problemów nie sprawował: ślad jaki rysuje jak dla mnie jest wystarczający, dystans tez pokazuje o.k, jedyna jego wada to tempo chwilowe - strasznie potrafi skakać, ale już średnie z okrążenia jest ok.
Pobiegaj nieco w lesie liściastym... I załącz link do treningu.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja dziś polatałem w kieracie - 34 st. C, pełne słońce i bieżnia ;) Bieg na sprawdzenie czy jestem w stanie latać z kontuzjowanym palcem u stopy, więc szału nie ma. Natomiast chciałem sprawdzić dokładność F2 na bieżni. I... tragedii nie ma. Dokładność na poziomie 8-10 metrów.

Powiem, że analizując podobne treningi z użyciem FR305 to F2 wypada lepiej. Ale to tylko bieżnia ;) Dla ciekawskich - zapis w GC: http://connect.garmin.com/activity/535530858
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak w ogóle to nie wiem czy zwróciliście uwagę. Ja to zaobserwowałem wczoraj po rowerowaniu. Otóż jeśli korzystamy ze śladu naniesionego na mapy googla to przesuniecię względem trasy jest często bardzo duże - tak jak u Fascika, jego ślad względem pozycji stadionu na mapie jest bardzo przesunięty. Ale wystarczy przełączyć mapy googla na mapy openstreet i sytuacja wygląda już zupełnie inaczej - ślad feniksa bardzo mocno pokrywa się ze ścieżkami,obiektami naniesionymi na mapy openstreet.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

U mnie w Lesie Kabackim F2 gubi sygnał po 10-12km biegu. 5 razy na 5 biegów. Po zgubieniu wylicza tempo jakie chciałbym mieć za 2 lata treningów... Masakra!
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Tak w ogóle to nie wiem czy zwróciliście uwagę. Ja to zaobserwowałem wczoraj po rowerowaniu. Otóż jeśli korzystamy ze śladu naniesionego na mapy googla to przesuniecię względem trasy jest często bardzo duże - tak jak u Fascika, jego ślad względem pozycji stadionu na mapie jest bardzo przesunięty. Ale wystarczy przełączyć mapy googla na mapy openstreet i sytuacja wygląda już zupełnie inaczej - ślad feniksa bardzo mocno pokrywa się ze ścieżkami,obiektami naniesionymi na mapy openstreet.
A bo u mnie w Rykach ktoś mocno nakombinował z mapami googla. Jest rozjazd czasami 100 metrów. Korzystam z map openstreet oraz w aplikacji rubiTrack (na Mac OS) z map opartych o Openstreet i mapbox (czy jakoś tak) - są dokładniejsze względem pozycji niż google.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ