Książki o bieganiu
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
dla tych co znaja jez.kastylijski polecam sklep el corte ingles (www.elcorteingles.es), gdzie mozna robic zakupy przez internet i maja cale mnostwo ksiazek w zakresie lekkiej atletyki, maratonow, triatlonow....cena ksiazki zaczyna sie srednio od 15e niektore naprawde fajne (widzialm na wlasne oczy, przgladalam i sa sensowne) i gdyby nie te ceny nie na kieszen stypendysty to bym nawiozla...
sisi
-
- Dyskutant
ja nikogo nie przeceniam , ale przeciez jest pewnie jakis biegacz co to wlada tym jezykiem i moze chcialby... to pisze jak wiem, no bo niech i inni skorzystaja, no nie?:)
sisi
- gato
- Zaprawiony W Bojach
Właściwie to miałem napisać, że można już zamawiać II część książki Darka Sidora "Rekord".
"Debiut" był moim zdaniem rewelacyjny!
Nie mogę się doczekać kolejnych części (zapowiadają się jeszcze III i IV).
"Debiut" był moim zdaniem rewelacyjny!
Nie mogę się doczekać kolejnych części (zapowiadają się jeszcze III i IV).
gato
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
-
- Rozgrzewający Się
chyba kupię polskie wydanie tej ksiezki , skoro polecasz...caryca pisze:ale mi czasu zajelo..... jakies ladne tygodni temu zakupilam sobie ksiazke 'the competitive runner's handbook' Bob Glover and Shelly-iynn Florence Glover,
Jest niesamowita, ludzie sa zalozycielami szkoly biegacza w NY i przygotowuja do Maratonu w NY, plany sa nie tylko dla 'elite' ale tez dla poczatkujacych, jest pelno wskazowek jak trenowac interwaly, gorki itp, jak sie przygotowac do biegu na 5,10k pol maratonu no i maratonu, wsumie 657 stron zaczyna sie od tzw' basic trening' poznjej szybkosc, planowanie treningow,trening pod dystans,maraton, pozniej pelno o.... motywacji, treningu 'mentalnym' , buty... taak bardzo wazne i jedzonko +picie, rodzaje biegaczy (kobiety mlodzi, mistrzowie), taki mniej popularny .... kontuzje, no i inne treningi ktore mozna wplatac(silownia itd itp) Mi sie bardzo, bardzo podoba wydana jest przez pingwina ( www.penguinputnam.com)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A propos dyskusji o książkach, szukałem czegoś w internecie i zapomniałem że od czau jak zacząłem bieganie do dziś - google books się bardzo rozwinęło i książki które nie były kiedyś dostępne w sieci teraz są w dużym zakresie.
Książką od której na poważnie zaczęło się moje bieganie - był: MARATHON napisany przez Hala Higdona.
Wpiszcie w google "Hal Higdon Marathon" i chyba trzeci od góry będzie właśnie link do google books.
Jako recenzję tej książki, mogę tylko powiedzieć, że stosując trening z niej pobiegłem pierwszy (normalny) maraton w 2:57.
W ogóle ona jakoś mnie biegowo ukształtowała bo od tamtej przyjąłem pewne zasady "biegowej higieny" jak np długi niedzielny bieg.
Książką od której na poważnie zaczęło się moje bieganie - był: MARATHON napisany przez Hala Higdona.
Wpiszcie w google "Hal Higdon Marathon" i chyba trzeci od góry będzie właśnie link do google books.
Jako recenzję tej książki, mogę tylko powiedzieć, że stosując trening z niej pobiegłem pierwszy (normalny) maraton w 2:57.
W ogóle ona jakoś mnie biegowo ukształtowała bo od tamtej przyjąłem pewne zasady "biegowej higieny" jak np długi niedzielny bieg.
-
- Dyskutant
To ja może trochę z innej beczki.
"O czym mowie, kiedy mowie o bieganiu"
Jutro jest premiera w Polsce nowej książki Haruki Murakami'ego (chociaż książka została napisana w 2007). Chyba tego pana przedstawiać nie trzeba. Bardzo popularny pisarz w Polsce, uznana marka, a przy tym zapalony biegacz.

za merlin.pl
"W roku 1982 Haruki Murakami sprzedał jazzowy bar i poświęcił się pisaniu, a chcąc utrzymać się w formie, zaczął biegać. Po roku treningów przebiegł samodzielnie z Aten do Maratonu. Od tamtej pory zaliczył dziesiątki maratonów i kilka triatlonów, piszą między wyczynami kilkanaście cieszących się ogromnym uznaniem książek. W O czym mówię? rozważa wpływ biegania na swoje życie i przede wszystkim na pisarstwo. Książka ta jest po części rejestrem treningów, dziennikiem intymnym, pamiętnikiem z podróży, a po części wspomnieniami. Obejmuje czteromiesięczny okres przygotowań do Maratonu Nowojorskiego z roku 2005. Świat Murakamiego oglądany przez soczewkę biegania jest na zmianę zabawny i otrzeźwiający, radosny i filozoficznie zadumany, ale nade wszystko odkrywczy - zarówno dla tych, którzy biegają i nie czytają książek, jak i dla tych, którzy czytają i nie biegają."
Na razie czytałem tylko fragment w "Dzienniku", ale wydaje się, że może to być ciekawa analiza stanu umysłu biegacza, pewnej postawy, która jest bliska wszystkim, którzy zdecydowali się biegać.
ktoś zamierza przeczytać?
"O czym mowie, kiedy mowie o bieganiu"
Jutro jest premiera w Polsce nowej książki Haruki Murakami'ego (chociaż książka została napisana w 2007). Chyba tego pana przedstawiać nie trzeba. Bardzo popularny pisarz w Polsce, uznana marka, a przy tym zapalony biegacz.

za merlin.pl
"W roku 1982 Haruki Murakami sprzedał jazzowy bar i poświęcił się pisaniu, a chcąc utrzymać się w formie, zaczął biegać. Po roku treningów przebiegł samodzielnie z Aten do Maratonu. Od tamtej pory zaliczył dziesiątki maratonów i kilka triatlonów, piszą między wyczynami kilkanaście cieszących się ogromnym uznaniem książek. W O czym mówię? rozważa wpływ biegania na swoje życie i przede wszystkim na pisarstwo. Książka ta jest po części rejestrem treningów, dziennikiem intymnym, pamiętnikiem z podróży, a po części wspomnieniami. Obejmuje czteromiesięczny okres przygotowań do Maratonu Nowojorskiego z roku 2005. Świat Murakamiego oglądany przez soczewkę biegania jest na zmianę zabawny i otrzeźwiający, radosny i filozoficznie zadumany, ale nade wszystko odkrywczy - zarówno dla tych, którzy biegają i nie czytają książek, jak i dla tych, którzy czytają i nie biegają."
Na razie czytałem tylko fragment w "Dzienniku", ale wydaje się, że może to być ciekawa analiza stanu umysłu biegacza, pewnej postawy, która jest bliska wszystkim, którzy zdecydowali się biegać.
ktoś zamierza przeczytać?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:36
- Życiówka w maratonie: 3:48:21
- Kontakt:
W empikach już jest.
Druga książka Murakamiego za którą się zabieram, pierwsza była zupełnie nie o bieganiu i zupełnie innego gatunku ale przekonała mnie do tego autora.
Pozdrawiam
Jacek
Druga książka Murakamiego za którą się zabieram, pierwsza była zupełnie nie o bieganiu i zupełnie innego gatunku ale przekonała mnie do tego autora.
Pozdrawiam
Jacek
-
- Zaprawiony W Bojach
Cześć
Jeżeli był gdzieś już podobny temat w dziale melanż, prośba o skasowanie mojego tematu.
Chciałbym zapytać się was jakie polecacie książki, magazyny o bieganiu ??
Gdzie można jeszcze uzyskać ciekawe informacje na ten temat i dowiedzieć się o nowościach ??
Jeżeli był gdzieś już podobny temat w dziale melanż, prośba o skasowanie mojego tematu.
Chciałbym zapytać się was jakie polecacie książki, magazyny o bieganiu ??
Gdzie można jeszcze uzyskać ciekawe informacje na ten temat i dowiedzieć się o nowościach ??
-
- Zaprawiony W Bojach
Książki Skarżyńskiego oraz coś ze strony www.innespacery.pl
Z miesięczników polecam Bieganie, Runner'sa można sobie odpuścić.
Z miesięczników polecam Bieganie, Runner'sa można sobie odpuścić.