Komentarz do artykułu Jak szybko biegać w Nowym Roku? Zalecenia i test dla początkujących.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

fantom pisze:W czym jest podane odchylenie standardowe jesli chodzi o staz biegowy ? Wzor tabelki sugeruje ze w latach ale byloby bezsensem gdyby odchylenie standardowe bylo wieksze niz srednia ;-)
W latach, ale tak przecież może być. To pokazuje, że było kilka wyników skrajnych.
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mimo wszystko nie powinno byc wieksze nic sama wartosc srednia. Tak intuicyjnie odchylenie standardowe to miara rozrzucenia wokol sredniej a nikt nie moze miec ujemnej ilosci bieganych lat. Chyba ze mowimy o miarze bezwglednej czyli roznicy pomiedzy odchyleniem w "prawo" i w "lewo" od sredniej.
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli dobrze zrozumiałem, to większości badanych biegło się stosunkowo komfortowo, bez napinki, przy pulsie do 150. Dla mnie taki puls to już WB2. Fakt, jestem trochę już starszy niż średnia ankietowanych, ale jednak dla mnie 150 to już dość wysokie obroty. Na takich właśnie wczoraj przebiegłem 15 km na Chomiczówce.

http://connect.garmin.com/activity/432785550
Aby tylko nogi nieśli...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tak, 150. Tutaj odchylenie standardowe było +/- 13 ale byli tez tacy, którzy biegali to z tętnem 120 i 175.
vataha1

Nieprzeczytany post

Mi się zdaje, że biegacz początkujący to taki, który nie wie co to znaczy 75% tętna maxymalnego - ja nie wiem jakie jest moje tętno maxymalne i nie umiem go zmierzyć,
oraz biegacz początkujący to taki który nie biegnie na luzie 12 minut - ja w każdym razie nie biegnę 12 minut w żadnym tempie bo raczej będę walczyć o życie żeby w ogóle przebiec 12 minut.
No i teraz pytanie - w jakim tempie ma biegać taki naprawdę początkujący biegacz? Bo jak ktoś naprawdę zaczyna - a są ludzie, którzy biegną ledwo 2 minuty i to jest dla nich osiągnięcie - to on nadal nie wie co ma robić.
Jakie ma tętno maksymalne? Jak ma je zmierzyć? I jak ma w ogóle zacząć biegać żeby nie uznać że to naprawdę nie na jego siły...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tempo konwersacyjne jest dobrym wskazaniem.
Ale te 12 minut dla nikogo nie mają być luzie.
Przez 12 minut masz pokonać jak najdłuższy dystans - jeden zrobi 2 km a inny 4.
vataha1

Nieprzeczytany post

dzięki.
czyli tempo konwersacyjne.
a czy samodzielnie można określić tętno maksymalne?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

vataha1

Nieprzeczytany post

Obrazek
bskocki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam
W związku z tym że nie mogłem wziąć udziału w tym badaniu, z powodu choroby, pytanie: Czy na wiosnę będzie powtórka?
Pozdrawiam Bartek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ