Ja to składam na karb nadmiaru jedzenia współcześnie. Nigdy w historii i prehistorii ludzie nie mieli takiego nadmiaru pożywienia, więc gorzej reagujemy na przejadanie się, niż na okresowe niedojadanie. Zresztą nie tylko my. Znacie ten eksperyment z nicieniami, które mając do dyspozycji bardzo dużo pożywienia żyły znacznie krócej i były w dużo gorszej kondycji?klosiu pisze:A w badanych od stu lat społecznościach łowców-zbieraczy, odsetek ludzi powyżej 60 lat mimo niekorzystnych warunków wynosi około 10%. I ci ludzie są zdrowsi niż 60 latkowie żywieni dietą zachodnią.
Nie jedyne. Byli jeszcze Wikingowie, żywiący się przede wszystkim rybami morskimi (słynne dzisiaj kwasy tłuszczowe Omega-3, których na próżno szukać w tłuszczach zwierząt lądowych).klosiu pisze:I to chyba jest jedyne tak dobrze udokumentowane spotkanie grup tak różniących się dietą.
Ciekawe.klosiu pisze:Zresztą badania archeologiczne potwierdzają, że wszędzie, gdzie tylko zaczęto na większą skalę wprowadzać zboże do diety, wzrost i stan zdrowia społeczności natychmiast się obniżały.
Yurek3, to samo pisałeś w piątek i już za pierwszym razem nikt nie dał się przekonać. A liczyłem, że tym razem przytoczysz jakieś publikacje naukowe :-/