Garmin 210

kateglory
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40m00s
Życiówka w maratonie: 2h59min09s.
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kamilwroblewski78 pisze:Z racji braku wielkich środków na zakup sprzętu lepszego i ja rozważam ten model. Dla mnie najistotniejszym czynnikiem przy wyborze jest podawanie aktualnego tempa. Mam więc 2 pytania do wszystkich jego użytkowników.
1. Czy zegarek szybko reaguje na zmianę tempa, w ile sekund reaguje? Może natychmiastowo?
2. Czy jeśli biegnę stałym i równym tempem - trzyma się jego zakresu czy skacze tempo np. +/- 5 sekund lub więcej jak w endomondo.
Chciałbym opinii przynajmniej kilku użytkowników dla zbudowania sobie bardziej obiektywnej oceny.
Z góry wszystkim dzięki :taktak:

EDIT:
Już nieaktualne. Kupiłem jednak Gremlina 310XT - taniej, bo sztuka powystawowa :/

moim zdaniem niestety aktualne tempo aktualizuje się dość długo, jeżeli biegniesz ciągłym tempem to jako tako daje radę, ale jak robisz nagłe przyspieszenia to 210 za Tobą nie nadąża. Ile dokładnie potrzebuje.... spróbuje dziś na treningu temu się przypatrzeć
Jeszcze nie przyzwyczaiłam się do jego opóźnienia i czasem myślę że biegnę sobie wolno i spokojnie, a pozniej wychodzi po 15s mniej na km...
pozdr

EDIT: nieaktualne ale może ktoś będzie chciał poznać moją odpowiedz :D
PKO
dzkzsl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ogólnie jest spoko ale trzeba go sobie dobrze skonfigurować :) Ja nadal nie moge dopasować wyswietlanych informacji. czy aktualne tempo czy średnie czy danego odcinka
http://ponownie-zarazony.blogspot.com/

Czyli o powrocie do pasji z dzieciństwa
mar_ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:38
Życiówka w maratonie: 03:20:32

Nieprzeczytany post

kateglory pisze:
kamilwroblewski78 pisze:Z racji braku wielkich środków na zakup sprzętu lepszego i ja rozważam ten model. Dla mnie najistotniejszym czynnikiem przy wyborze jest podawanie aktualnego tempa. Mam więc 2 pytania do wszystkich jego użytkowników.
1. Czy zegarek szybko reaguje na zmianę tempa, w ile sekund reaguje? Może natychmiastowo?
2. Czy jeśli biegnę stałym i równym tempem - trzyma się jego zakresu czy skacze tempo np. +/- 5 sekund lub więcej jak w endomondo.
Chciałbym opinii przynajmniej kilku użytkowników dla zbudowania sobie bardziej obiektywnej oceny.

EDIT:
Już nieaktualne. Kupiłem jednak Gremlina 310XT - taniej, bo sztuka powystawowa :/

moim zdaniem niestety aktualne tempo aktualizuje się dość długo, jeżeli biegniesz ciągłym tempem to jako tako daje radę, ale jak robisz nagłe przyspieszenia to 210 za Tobą nie nadąża. Ile dokładnie potrzebuje.... spróbuje dziś na treningu temu się przypatrzeć
Jeszcze nie przyzwyczaiłam się do jego opóźnienia i czasem myślę że biegnę sobie wolno i spokojnie, a pozniej wychodzi po 15s mniej na km...
pozdr

Na długie wybiegania najlepiej sobie ustawić średnie tempo, wtedy się nie szarżuje :hejhej: , spawdza się doskonale.
A na krótsze ok 10km. średnie tempo odcinka np1000m też sie sprawdza

10KM-44:23 21,1KM-1:51:09
Ostatnio zmieniony 08 maja 2013, 22:50 przez mar_ek, łącznie zmieniany 1 raz.
kony
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gife pisze:A jest autopauza w tym trybie?
Ten model nie ma autopauzy w żadnym trybie :oczko:
"Go Fast, Be Good, Have Fun"
dzkzsl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mar_ek pisze:
kateglory pisze:

EDIT:

pozdr

Na długie wybiegania najlepiej sobie ustawić średnie tepo, wtedy się nie szarżuje :hejhej: , spawdza się doskonale.
A na krótsze ok 10km. średnie tępo odcinka np1000m też sie sprawdza

Srednie tempo ostatniego odcinka? Nie rozumiem po co coś takiego. W sensie, ze średnie tempo wylicza na bieżąco czy pokazuje średnie tempo ostatniego odcinka?Po co nam to? ważne jest chyba aby miec realne tempo ostatniego odcinka a nie średnie

mar_ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:38
Życiówka w maratonie: 03:20:32

Nieprzeczytany post

Nie średnie tempo OSTATNIEGO odcinka, tyko średnie tempo odcinka który aktualnie biegniesz ,jeżeli biegniesz 10km a AutoLap masz ustawiony co 1km to bedziesz miał średnie tempo każdego kilometra.

dzkzsl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mar_ek pisze:Nie średnie tempo OSTATNIEGO odcinka, tyko średnie tempo odcinka który aktualnie biegniesz ,jeżeli biegniesz 10km a AutoLap masz ustawiony co 1km to bedziesz miał średnie tempo każdego kilometra.

czyli biegnę 10 km i po każdym kilometrze sumuje czasy przebiegniętych juz kilometrowych odcinkow i podaje srednia z nich?

mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

dzkzsl pisze: Srednie tempo ostatniego odcinka? Nie rozumiem po co coś takiego. W sensie, ze średnie tempo wylicza na bieżąco czy pokazuje średnie tempo ostatniego odcinka?Po co nam to? ważne jest chyba aby miec realne tempo ostatniego odcinka a nie średnie
No właśnie jedyne realne tempo to tempo średnie. Chwilowe prędkości zawsze się trochę (niekiedy nawet sporo) rozjeżdżają - sygnały z satelitów są sczytywane w określonych odstępach czasu. Jeżeli na to nałożymy błąd w pozycjonowaniu (a taki jest zawsze), to niekiedy między próbkami przemieściliśmy się o x metrów a innym np. o 1,3x metrów. A ponieważ z tego wyliczana jest prędkość to się rozjeżdża. A jak już zegarek zmierzy w ile przebiegłeś 100m to ma to znacznie większą dokładność.
Tak jak pisali przedmówcy - sugerować się prędkością chwilową to można ew. na otwartej przestrzeni (bez budynków), biegnąc idealnie równym tempem. W przeciwnym wypadku są przekłamania i na podstawie takiej prędkości chwilowej nie ma co korygować tempa.

Zgadzam się że najlepsze jest patrzenie na średni tempo danego odcina i to też nie od początku, gdyż po pierwszych 50-100m "nowego km" nadal potrafi pokazywać głupoty.
A jak chce się mieć częściej informacje o tempie to można wybrać autolap np. co 500m (sorry - nie wiem czy taka opcja jest w zegarkach, ja tak mam w telefonie).
Obrazek
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

dzkzsl pisze: czyli biegnę 10 km i po każdym kilometrze sumuje czasy przebiegniętych juz kilometrowych odcinkow i podaje srednia z nich?
Nie. Jak skończysz 9-ty km to zapisuje średnią z ostatniego 9-tego km, a następnie liczy średnią prędkość od 9,01km do danego momentu. Jak dobiegniesz do punktu kończącego 10-ty km, to ostatni raz zaktualizuje średnią z 10-tego kilometra i zapisze ją. Jak będziesz biegł dalej to zacznie wyliczać średnią od 10,01km do danego momentu, itd.
Obrazek
dzkzsl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Musiałbym zobaczyć jak to w praktyce wygląda. Jeszcze jedno pytanie mam. Dzisiaj biegałem rozbieganie i mam ustawione bieżące tempo. Jest ono wyświetlane na każdym z trzech ''paneli'' czy na każdym jest coś innego? Bo jak przełączałem pomiędzy pulsometrem a stoperem to ten parametr (ten na dole czyli domniemane tempo bieżące) różnił się. Chyba, ze tak szybko reaguje na zmianę tempa...

dzkzsl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno pytanie.

Jak mam ustawiony interwał np 1200 m i odpoczynek 3 min to mi naciśnięciu start robię potem coś jeszcze? w sensie sam uruchamiam przerwę i ją zatrzymuję? Czy zegarek sam odmierza przerwę, informuje mnie o jej końcu i automatycznie włącza stoper aby dalej biec 1200 m?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzkzsl pisze: Jeszcze jedno pytanie.

Jak mam ustawiony interwał np 1200 m i odpoczynek 3 min to mi naciśnięciu start robię potem coś jeszcze? w sensie sam uruchamiam przerwę i ją zatrzymuję? Czy zegarek sam odmierza przerwę, informuje mnie o jej końcu i automatycznie włącza stoper aby dalej biec 1200 m?
To w końcu masz ten zegarek czy nie masz? Jesli masz to po kiego zadajesz takie pytania?
Szybciej i przyjemniej dowiesz się wszystkiego jak po po prostu wyjdziesz na trening i sprawdzisz sam co i jak.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
dzkzsl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
dzkzsl pisze: Jeszcze jedno pytanie.

To w końcu masz ten zegarek czy nie masz? Jesli masz to po kiego zadajesz takie pytania?
Szybciej i przyjemniej dowiesz się wszystkiego jak po po prostu wyjdziesz na trening i sprawdzisz sam co i jak.
Jakbyś czytał to byś wiedział, że mam. Jak idę trening robić to po to aby robić trening a nie rozkminiać jak zegarek działa. Forum jest po to aby pytać. Jak masz tak odpowiadać i nic nie wnosić do dyskusji to lepiej w ogóle się nie udzielaj.

Więc? Pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czytałem. A Ty widzę nie wyczuwasz sarkazmu. Pytanie moje było takie a nie inne bo zachowujesz się jakbyś jednak go nie miał. Dawno już byś wylazł pobiegać i dawno byś już wiedział co i jak, ale Ty wolisz robić to co robisz. Ciekawe czy jak kupujesz młynek do kawy to też zadajesz pytania na forum czy w pierwszej kolejności zaglądasz do instrukcji i rozgryzasz co i jak. Widocznie lenistwa wyplenić się nie da (nie wiem czy zauważyłeś - uwaga znowu sarkazm - ale jakoś tak nikt się nie pali aby Ci odpowiedzieć, zgadujemy dlaczego?)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
dzkzsl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Byłem już biegać ale biegałem rozbiegania więc nie miałem okazji używać funkcji interwału. Jak będę biegać interwały to zależy mi na tym abym wiedział jak zegarek się zachowa a nie, że po przebiegnięciu 2000m będę musiał się zastanawiać czy włączyć przerwę czy może sama się włączyła i sama się skończy. Robisz z igły widły. Nie znasz odpowiedzi to się nie udzielaj. Znasz to odpowiedz. Tak jak kupuje młynek to czytam instrukcję, tak samo postępuje jak kupię młotek

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ