Komentarz do artykułu Test Suunto - AMBIT

Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:Pogoda ma chyba taki wpływ , ostatnio było bardzo ładnie i słonecznie, a teraz opady.
Oczywiście, ciśnienie atmosferyczne ma kluczowe znaczenie. Nie może być inaczej. Nawet wysokościomierze baryczne w samolotach kalibruje się każdorazowo przed lądowaniem na danym lotnisku wprowadzając odpowiednią poprawkę, której wartość jest przekazywana pilotom przez służby naziemne. Różnice mogą być naprawdę znaczne i wynika to wprost z zasady działania urządzenia, choćby nie wiem, jak było precyzyjne i wypasione.
PKO
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44 min

Nieprzeczytany post

W takim razie należy kalibrować urządzenie przed każdym treningiem jeśli zależy nam na poprawnym odczycie wysokości.

Jeśli tylko chcemy znać sumę przewyższeń to chyba kalibracja nie jest konieczna.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dlatego nie kalibruje zawsze, bo szkoda mi sie w to bawic :p

nie wiem czy on po prostu doprecyzowuje pomiar poczatkowy na podstawie GPS tak jak np Garmin.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:nie wiem czy on po prostu doprecyzowuje pomiar poczatkowy na podstawie GPS tak jak np Garmin.
Garmin kalibruje na podstawie ręcznie wprowadzonej wysokości dla danego punktu GPS. O ile pamiętam, to kalibracja następuje tam automatycznie jeśli znajdziemy się w promieniu 50m od zapamiętanego punktu. Tak przynajmniej działa to w 910XT, nie wiem czy w innych modelach jest tak samo.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w fenixie na pewno precyzowal na podstawie GPS, wiele razy włączałem zegarek i pokazywal np 187 m, a po złapaniu satelit i stabilizacji sygnalu pokazywal realna czyli przykladowe 225m

chyba, że pamietał kilka punktów kalibracyjnych, wtedy mozliwe, żę wylapywal zblizenie się do tego miejsca.
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z testów jakie wykonałem to AMBIT nie pobiera pierwszej wysokości z GPS i chyba nie zapamiętuje punktu w którym go skalibrowano (do sprawdzenia).

:)
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj przebiegłem około 2,5 km (powrót po rekonstrukcji ACL:)), zegarek na starcie ustawiłem na 115 m n.p.m. Po powrocie w tym samym miejscu wskazywał 106 m.
Trening trwał około 16 minut. Czy to możliwe aby wciągu tak krótkiego czasu aż tak się rozstroił?
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak na boku, o ile dobrze zrozumiałem i policzyłem:
Gdyby szacować zmiany wysokości tylko na podstawie pomiaru ciśnienia atmosferycznego (ze wzoru "barometrycznego") to:
- zmiana wskazań ze 115m na 106m (n.p.m) wymagałaby zmiany ciśnienia o ok. 1hPa, taka zmiana w ciągu 16min wydaje mi się dość gwałtowna, choć nie niemożliwa, ale niech się wypowie ktoś znający się na rzeczy. Możliwy jest też wpływ zmiany temperatury na wskazania samego czujnika barometrycznego (ogrzanie konstrukcji zegarka od ciała) - nie wiem na ile taki czujnik jest wrażliwy na to, a jeśli jest to czy jest to wystarczająco kompensowane przez konstrukcję elektroniki lub algorytm pomiarowy.

- dzisiaj ciśnienie u nas na wsi wzrosło w ciągu 20h o całe 11hPa co dałoby zmianę wskazania wysokościomierza opartego wyłącznie o pomiar ciśnienia z 200m na 100m (n.p.m).

Słowem błąd metody pomiarowej
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jestem winien małe sprostowanie.

Poprzedni pomiar był w trybie barometru: auto.

Przed chwilą biegałem i dla trybu running przypisałem opcje altitude.

Tym razem wskazania wyszły idealnie ;)
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy treningi można w jakiś sposób usuwać z zegarka?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na 99% nie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Po zapełnieniu pamięci się nadpisują?
Orientujesz się co się dzieje gdy podczas zapisywania danych podczas treningu dojdzie do zapełnienia pamięci?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szczerze powiedziawszy nie orientuję się :)

ale sanna z suunto tak :)

It is not possible to erase logs from the logbook. The Suunto Ambit has a circular memory so when the memory becomes full the Ambit will start to overwrite the oldest logs.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki Qba !
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

witajcie,
czy ambit ma funkcję tempa okrążenia -żeby widzieć jakie jest tempo tylko danego okrążenia (wciskam LAP i widzę tylko dane z bieżącego LAPA)
Dzięki za pomoc :)
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ