Oczywiście, ciśnienie atmosferyczne ma kluczowe znaczenie. Nie może być inaczej. Nawet wysokościomierze baryczne w samolotach kalibruje się każdorazowo przed lądowaniem na danym lotnisku wprowadzając odpowiednią poprawkę, której wartość jest przekazywana pilotom przez służby naziemne. Różnice mogą być naprawdę znaczne i wynika to wprost z zasady działania urządzenia, choćby nie wiem, jak było precyzyjne i wypasione.rockduck pisze:Pogoda ma chyba taki wpływ , ostatnio było bardzo ładnie i słonecznie, a teraz opady.
Komentarz do artykułu Test Suunto - AMBIT
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
dlatego nie kalibruje zawsze, bo szkoda mi sie w to bawic :p
nie wiem czy on po prostu doprecyzowuje pomiar poczatkowy na podstawie GPS tak jak np Garmin.
nie wiem czy on po prostu doprecyzowuje pomiar poczatkowy na podstawie GPS tak jak np Garmin.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Garmin kalibruje na podstawie ręcznie wprowadzonej wysokości dla danego punktu GPS. O ile pamiętam, to kalibracja następuje tam automatycznie jeśli znajdziemy się w promieniu 50m od zapamiętanego punktu. Tak przynajmniej działa to w 910XT, nie wiem czy w innych modelach jest tak samo.rockduck pisze:nie wiem czy on po prostu doprecyzowuje pomiar poczatkowy na podstawie GPS tak jak np Garmin.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
w fenixie na pewno precyzowal na podstawie GPS, wiele razy włączałem zegarek i pokazywal np 187 m, a po złapaniu satelit i stabilizacji sygnalu pokazywal realna czyli przykladowe 225m
chyba, że pamietał kilka punktów kalibracyjnych, wtedy mozliwe, żę wylapywal zblizenie się do tego miejsca.
chyba, że pamietał kilka punktów kalibracyjnych, wtedy mozliwe, żę wylapywal zblizenie się do tego miejsca.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44 min
Dzisiaj przebiegłem około 2,5 km (powrót po rekonstrukcji ACL:)), zegarek na starcie ustawiłem na 115 m n.p.m. Po powrocie w tym samym miejscu wskazywał 106 m.
Trening trwał około 16 minut. Czy to możliwe aby wciągu tak krótkiego czasu aż tak się rozstroił?
Trening trwał około 16 minut. Czy to możliwe aby wciągu tak krótkiego czasu aż tak się rozstroił?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:36
- Życiówka w maratonie: 3:48:21
- Kontakt:
Tak na boku, o ile dobrze zrozumiałem i policzyłem:
Gdyby szacować zmiany wysokości tylko na podstawie pomiaru ciśnienia atmosferycznego (ze wzoru "barometrycznego") to:
- zmiana wskazań ze 115m na 106m (n.p.m) wymagałaby zmiany ciśnienia o ok. 1hPa, taka zmiana w ciągu 16min wydaje mi się dość gwałtowna, choć nie niemożliwa, ale niech się wypowie ktoś znający się na rzeczy. Możliwy jest też wpływ zmiany temperatury na wskazania samego czujnika barometrycznego (ogrzanie konstrukcji zegarka od ciała) - nie wiem na ile taki czujnik jest wrażliwy na to, a jeśli jest to czy jest to wystarczająco kompensowane przez konstrukcję elektroniki lub algorytm pomiarowy.
- dzisiaj ciśnienie u nas na wsi wzrosło w ciągu 20h o całe 11hPa co dałoby zmianę wskazania wysokościomierza opartego wyłącznie o pomiar ciśnienia z 200m na 100m (n.p.m).
Słowem błąd metody pomiarowej
Gdyby szacować zmiany wysokości tylko na podstawie pomiaru ciśnienia atmosferycznego (ze wzoru "barometrycznego") to:
- zmiana wskazań ze 115m na 106m (n.p.m) wymagałaby zmiany ciśnienia o ok. 1hPa, taka zmiana w ciągu 16min wydaje mi się dość gwałtowna, choć nie niemożliwa, ale niech się wypowie ktoś znający się na rzeczy. Możliwy jest też wpływ zmiany temperatury na wskazania samego czujnika barometrycznego (ogrzanie konstrukcji zegarka od ciała) - nie wiem na ile taki czujnik jest wrażliwy na to, a jeśli jest to czy jest to wystarczająco kompensowane przez konstrukcję elektroniki lub algorytm pomiarowy.
- dzisiaj ciśnienie u nas na wsi wzrosło w ciągu 20h o całe 11hPa co dałoby zmianę wskazania wysokościomierza opartego wyłącznie o pomiar ciśnienia z 200m na 100m (n.p.m).
Słowem błąd metody pomiarowej
-
- Zaprawiony W Bojach
na 99% nie.
-
- Zaprawiony W Bojach
szczerze powiedziawszy nie orientuję się 
ale sanna z suunto tak
It is not possible to erase logs from the logbook. The Suunto Ambit has a circular memory so when the memory becomes full the Ambit will start to overwrite the oldest logs.

ale sanna z suunto tak

It is not possible to erase logs from the logbook. The Suunto Ambit has a circular memory so when the memory becomes full the Ambit will start to overwrite the oldest logs.
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
witajcie,
czy ambit ma funkcję tempa okrążenia -żeby widzieć jakie jest tempo tylko danego okrążenia (wciskam LAP i widzę tylko dane z bieżącego LAPA)
Dzięki za pomoc
czy ambit ma funkcję tempa okrążenia -żeby widzieć jakie jest tempo tylko danego okrążenia (wciskam LAP i widzę tylko dane z bieżącego LAPA)
Dzięki za pomoc

Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/