Komentarz do artykułu Amerykańsko Europejska walka o dusze górskich ultrasów

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
snail75
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:05
Życiówka w maratonie: 2:58:55

Nieprzeczytany post

rubin pisze:Co więcej tyle samo punktów bieg dostaje niezależnie od warunków terenowych i pogodowych.

A to akurat ma się właśnie zmienić.
No to jak to się zmieni to powinno się zmienić też punktowanie w zależności od czasu uzyskanego na mecie. Bo pierwszy zawodnik może mieć idealne warunki, a ostatni który przybiega np. 20h później może biec w totalnej ulewie.
10km - 40:05
21,097 km - 1:24:56
42,195 km- 2:58:55
PKO
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystkim się nie dogodzi. Przypominasz mi teraz znajomego, który w ub. roku miał do mnie pretensję o to, że na zawodach miałam przez 25 godzin suchą pogodę, podczas gdy on pokonując tę samą trasę przez kolejnych 10 godzin miał deszcz.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bo jak ktoś z uporem chce się przypierdzielić, to zawsze znajdzie sposób :)

proponuję wrócić do rozmowy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
snail75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja nie mam żadnych pretensji. Jak zauważysz w jednym z moich wpisów powyżej to uważam, że np. nie zasłużyłem na to żeby dostać tyle samo punktów co zwycięzca. Bo idąc twoim tokiem myślenia mógłbym mieć pretensje o to, że zawodnik który zwyciężył krócej biegł w upale bo więcej kilometrów przebiegł nocą. W moim przypadku lekkie tempo wynikało z braku przygotowania i mogę mieć o to do siebie tylko pretensje. Ale równie dobrze mogła się zdarzyć sytuacja odwrotna i zawodnika biegnącego w czołówce chwyci burza, a marudera z tyłu nie. I moim zdaniem jeśli uwzględniamy warunki na trasie to trzeba mieć na uwadze, że jedni mogą mieć je lepsze, a inni gorsze.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"A to akurat ma się właśnie zmienić."

A mnie to ciekawi. Można to jakoś rozwinąć? Czy na razie jest wiadome tylko tyle, że planują zmienić ale nie wiadomo nic więcej.
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:55
Życiówka w maratonie: 3:29

Nieprzeczytany post

Bo punkty ITRA mówią, czy jesteś w stanie skończyć dany dystans a nie jak Ci poszło.
O tym mówi Performance Index, w którym na pewno nie dostałeś tyle punktów co zwycięzca.
Nota bene jest on, w pewien sposób, uzależniony od warunków na trasie.
W biegach kwalifikacyjnych chodzi o to czy jesteś gotowy na pokonanie dystansu, a nie wyselekcjonowanie samych najmocniejszych.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z uporem maniaka (ale mi wyszedł doskonały żart!) nie przyjmujesz do wiadomości pewnych rzeczy.

punkty, o których mówisz są przyznawane biegom za ich ogólna skalę trudności i przechodzą na zawodnika, który UKOŃCZYŁ dane zawody. służą kwalifikacji do innych biegów, żeby ze wszystkich chętnych odsiać tych, którzy w opinii organizatora są zdolni UKOŃCZYĆ ich zawody. nie ma tu znaczenia w jakim czasie i w jakim stylu. dlatego ta punktacja jest prosta, skala punktowa o bardzo wąskim zakresie (1-6 bodajże) - i dla tych celów to narzędzie wystarcza.

nie możesz pisać, że nie zasłużyłeś na tyle punktów co zwycięzca, bo te punkty nie mają nagradzać wyniku w biegu, ale suchy fakt jego UKOŃCZENIA w limicie.

wynik, a także warunki pogodowe, terenowe i każde inne są uwzględnione w performance index, które jest narzędziem co oceny WYNIKÓW, ma większa skalę punktową (1-1000), bardziej skomplikowany algorytm itd.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
snail75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

misio80 pisze:Bo punkty ITRA mówią, czy jesteś w stanie skończyć dany dystans a nie jak Ci poszło.
O tym mówi Performance Index, w którym na pewno nie dostałeś tyle punktów co zwycięzca.
Nota bene jest on, w pewien sposób, uzależniony od warunków na trasie.
W biegach kwalifikacyjnych chodzi o to czy jesteś gotowy na pokonanie dystansu, a nie wyselekcjonowanie samych najmocniejszych.
O ile się nie mylę to do UTMB potrzeba 15 punktów. I teraz dajmy na to, że jest zawodnik, który wygrywa 2 biegi za 6 punktów i 1 bieg za 2 punkty czyli ma w sumie 14. Jest drugi zawodnik, który kończy trzy łatwe setki za 5 punktów każda ledwo mieszcząc się w limicie. Pierwszy nie kwalifikuje się do UTMB, a drugi jak najbardziej. Według mnie bez sensu. Z tego co widziałem Western States uzależnia kwalifikacje w przypadku łatwiejszych biegów w zależności od uzyskanego czasu co jest moim zdaniem już bardziej uczciwe.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

snail75 pisze: Tu jeszcze się aspekt prawny kłania bo ktoś udostępnił moje dane osobowe obcemu podmiotowi i podpada to pod GIODO (chyba że ITRA tak jak enduhub.com sama sobie ściąga dane z internetu, a nie dostaje je od organizatora)
Organizator wysyła dane do ITRA, taka informację dostałem od organizatora jednego z biegów.
Awatar użytkownika
rachwal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:poza tym wcale nie jest wypaczony.

możesz podać jakieś argumenty na poparcie tak kategorycznej opinii poza tym, że nie ma w nim imprez spoza ITRA?
Kategorycznej? Miękka tezunia to przecież. Podawałem już na forum w innych wątkach ITRA: Przedwojewski. Dobrze, że teraz dostał punkty za 3xŚnieżka i w końcu "zadebiutował". Pewnie znajdzie się jeszcze kilka takich perełek... Jastrzębski do czau 3xŚnieżka też do ułomnych w górach nie należał, a próżno go było szukać w zestawieniu. Ranking wypacza mała liczba imprez, co jest IMVHO głównie spowodowane opłatami lub ignorowaniem tematu przez organizatorów. Wystarczy sobie sprawdzić jaki % biegów górskich w jakich startowaliśmy miał przyznane punkty, u mnie zdecydowana mniejszość, więc mam prawo uznawać, że jest wypaczony. Nie wiem jak można się z tym nie zgadzać :)
misio80 pisze:
rachwal pisze:
Adam Klein pisze:Wszyscy krytycy ITRA są wg mnie jakos mało świadomi w kwestii korzyści jakie daje punktacja ITRA, zwłaszcza dla kibica.
Fanboje ITRA są wg mnie jakoś mało świadomi jak bardzo ten ranking jest wypaczony :ble:
Pokaż lepszy
Nie pokażę.
RateMyTrail.com
Najlepszy na świecie ranking biegaczy górskich!
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak z czystej ciekawości - czy i jak wysoko w rankingu ITRA jest Kilian ?? :bum:
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Logadin - gdzieś widziałam bardziej szczegółowy materiał, niż ten z bieganie.pl ("Dokąd zmierza trail"), jak znajdę to Ci podeślę. To chyba była była jakaś dyskusja na profilu fb ITRA, pod którymś z postów.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ze snail zgodzę się lekko przy jednym. Właśnie to co opisał wyżej - jeden zawodnik 5+5+2, gdzie oba pierwsze ciężkie wyścigi i np. dajmy na to kończone w czubie stawki. Drugi zawodnik 5+5+5 łatwe 100km pod koniec stawki. Jeden się łapie, drugi nie. Dlatego fajnei by było by nie posiłkować się jedynei samymi pkt. za ukończenie przy weryfikowaniu zawodnika ale właśnie także Performance Index. Zwłaszcza, że obie wartości podchodzą od tego samego podmiotu.
Zrobić dwie drogi dojścia do biegu - jedna poprzez pkt., druga poprzez PI. Ew. jakieś połączenie. Tak by właśnei i pierwszy zawodnik z ww. przykładu mógł się załapać bez większych problemów.

rubin - o super to jak znajdziesz to chętnie poczytam.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

po prostu organizatorzy uznali, że masz mieć 3, a nie 2. masz zdobyć na innych imprezach odpowiednie doświadczenie i tyle. to są prywatne zawody, których regulamin tworzy ktoś wg swojego widzimisię, ma do tego prawo.

poza tym chciałem zauważyć, że dyskusja znowu zeszła z ITRA na UTMB. chyba, że to ITRaą jest winna temu, że organizator UTMB wymaga ukończenia 3 długich biegów, a nie dwóch? ;)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ