Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak w trybie ultratrac możesz sobie ustawić dowolny interwał zapisu. Ale powinni oblokować możliwość korzystania z czujników.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Można by to jakoś wyliczyć w Excelu, taki kalkulator - szacowana wytrzymałość baterii względem częstotliwości zapisów :)
maki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Budyn, jak wygląda track wzwiazku z tymi przerwami w zapisie?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest ciągłość, nie widać urwania śladu czy nieprawidłowości, patrząc na mapę nie wiem nawet w którym kilometrze to mogło być.
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zaczyna mi przeszkadzac to uwzglednianie zera w kadencji na rowerze. Dziś staralem się trzymać rytm powyzej 90 ale na stromych zjazdach nie kręciłem korbą. W podsumowaniu srednia jadencji 45 - bez jaj.
Gdzie pisać w tej sprawie?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też mnie to drażni, tak pięknie to było rozwiązane w 310. W ogóle rower po macoszemu potraktowali. Brak kilku profili dla roweru, brak możliwości wprowadzenia wagi roweru. No i jeszcze brak możliwości wprowadzenia oddzielnych stref tętna dla roweru. A pisać możesz na fenix@garmin.com ale tylko po ichniemu.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
qzder
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47,30

Nieprzeczytany post

Dzisiaj wziąłem fenixa pierwszy raz na basen. Wszystko pięknie - spytał się czy będę pływał na basenie, czy otwartym zbiorniku - potem jaki dystans basen posiada - nacisnąłem start i tyle. Potem piękne wykresy i rozróżnienia ile basenów i jakim stylem płynąłem (bez naciskania LAP). Niezła magia.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

qzder pisze:Dzisiaj wziąłem fenixa pierwszy raz na basen. Wszystko pięknie - spytał się czy będę pływał na basenie, czy otwartym zbiorniku - potem jaki dystans basen posiada - nacisnąłem start i tyle. Potem piękne wykresy i rozróżnienia ile basenów i jakim stylem płynąłem (bez naciskania LAP). Niezła magia.
Jakaś nadzwyczajna magia to to nie jest. 910XT, która ma tę samą funkcjonalność jest dostępna na rynku od dość długiego czasu. Działa to tym lepiej im lepszy mamy styl. U mnie się czasem zdarza dodać basen lub 2 na godzinę pływania. Ale ja pływam jak potłuczony ;)
rad111
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wczoraj dotarł mój fenix. Dzisiaj zabrałem pierwszy raz na trening i pojawiło się kilka wątpliwości :-/
Chciałem sprawdzić możliwości w zakresie "custom workouts", więc wgrałem przygotowany na GC prosty trening - 11,5km BS z zadanym pace (3 sek. tolerancji w zakresie).

1) zegarek wył jak wściekły (w sensie alarmowania), że prawie ciągle jestem poza zakresem. Rozumiem, że pomiar chwilowy z GPS jest mocno rozstrzelony, ale co można z tym zrobić, żeby przestał co chwilę pikać (pół biedy) i zasłaniać komunikatem 3/4 okna z danymi? Czy można wyłączyć ostrzeżenia, czy trzeba tak tolerancyjnie ustawić zakres pace, żeby się mieścił nawet jak chwilowe wahnie się sporo w jedną, czy w drugą stronę?

2) dlaczego w custom workouts nie działa skonfigurowany na 1km auto-lap? Czy w takim treningu lap'y są automatycznie łapane zgodnie z "segmentami" treningu? Czyli jak dzisiaj miałem "płaski" trening, to dlatego całość jest jako jeden lap? Czy w przypadku interwałów odpoczynki zlicza jako oddzielne lap'y?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w każdym garminie segment treningu jest traktowany jako lap/okrążenie. Zatem jeśli masz np. segment, którego dystans wynosi 5km to dla zegarka te 5km będzie okrążeniem i tak Ci je pokaże w GC.
Ja ustawiam sobie zawsze 5 sek. zakres tempa tzn. ustawiam sobie tempo np. 4:30 do 4:35 i nie buczy non-stop. Chociaż pamiętam, że po updacie do 2.90 na pierwszym treningu też wył mi jak zwariowany. Na chwilę przerwałem trening, zrobiłem "wznów później", zrestartowałem zegarek, włączyłem kontynuację treningu i wszystko wróciło do normy.
rad111
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hmm... 5 sek. to wydaje mi sie mało.
Jak zerkalem na chwilowe tempo, to czasami skakało o 20-30 sek. w obie strony. Biegłem wprawdzie po lesie, ale żeby aż tak? Co dziwne jak sprawdziłem ślad, to wyrysował całkiem ładny, trzymał sie leśnych duktów. Aha, ja piszę o fenixie jedynce, ale z najnowszym softem 4.40 i 3.10 dla GPSa.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

5 sek to bardzo dużo. Poza tym po co posilkujesz się tempem chwilowym? To bez sensu. Kieruj się tempem średnim z odcinka.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:5 sek to bardzo dużo. Poza tym po co posilkujesz się tempem chwilowym? To bez sensu. Kieruj się tempem średnim z odcinka.
Pytanie, którym tempem posiłkuje się zegarek, podejmując decyzję buczeć/nie buczeć.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kieruje się tempem średnim a nie chwilowym, z zastrzeżeniem, że jeśli tempo średnie mamy w widełkach ale w dłuższym okresie utrzymujemy chwilowe wyższe lub niższe niż założone to też zacznie buczeć ale musielibyśmy się długo utrzymywać poza widełkami. Poza tym tempo chwilowe jest bardzo, bardzo chwiejne i gdy spoglądamy na zegarek i próbujemy się dostosować do jego wskazań, nieświadomie powodujemy, że te odchylenia są jeszcze większe bo non-stop albo przyspieszamy albo zwalniamy.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale chwilowe w F2 jest i tak wiarygodnej liczone niż w A2. Nie wspominając już o dziwnych wskazaniach inercyjnego w A2. W F2 jakoś to jest realnej liczone.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ