płatki owsiane - sposób przyrządzenia
- kejt7
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
łyżką ze słoika? omajgad, chyba by mi się buzia skleiła na amen. kanapka z bananem lub naleśnik z bananem mi się podoba. myślę jeszcze o dżemie pomarańczowym (wyszłoby coś w stylu amerykańskich kanapek z galaretką). generalnie słyszałam jeszcze o takich muffinach pełnoziarnistych z masłem orzechowym:
http://wzielonejkuchni.blogspot.com/201 ... masem.html
to fajny pomysł, można osłodzić stevią i dodać orzechy, pestki itd. taka przekąska z bananem czy jogurtem w sam raz dla szurających:)
http://wzielonejkuchni.blogspot.com/201 ... masem.html
to fajny pomysł, można osłodzić stevią i dodać orzechy, pestki itd. taka przekąska z bananem czy jogurtem w sam raz dla szurających:)
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Eeeee tam, odrazu skleila, jest ok. Ciekawsze doznania sa po wlozeniu czubatej lyzki kakao do ust(takiego naturalnego, a nie rozpuszczalnego) Niezapomniane przezycie gwarantowane 

- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
z płatków owsianych wychodzą pyszne i zdrowe ciasta:-)
Jeden z moich ulubionych to chleb bananowy, mega prosty do zrobienia:
Składniki na małą keksówkę:
3 banany
1,5 szklanki lekko zmielonych płatków (lub pół zmielonych, pół w całości)
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (jak ktoś chce więcej białka, to można dać 2)
kakao, łyżka cynamonu, garść pokruszonych orzechów włoskich/pestek dyni.
Jak ktoś lubi słodkie to jeszcze cukier, ja nie dodaję - banany, cynamon i kakao (gorzkie) załatwiają kwestię słodkości
Miksujemy blenderem banan + jajko, dodajemy resztę, mieszamy, jak za gęste dolewamy mleka/maślanki, wkładamy foremki wyłożonej papierem, 180st do suchego patyczka (ok 30-40 minut).
Jeden z moich ulubionych to chleb bananowy, mega prosty do zrobienia:
Składniki na małą keksówkę:
3 banany
1,5 szklanki lekko zmielonych płatków (lub pół zmielonych, pół w całości)
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (jak ktoś chce więcej białka, to można dać 2)
kakao, łyżka cynamonu, garść pokruszonych orzechów włoskich/pestek dyni.
Jak ktoś lubi słodkie to jeszcze cukier, ja nie dodaję - banany, cynamon i kakao (gorzkie) załatwiają kwestię słodkości
Miksujemy blenderem banan + jajko, dodajemy resztę, mieszamy, jak za gęste dolewamy mleka/maślanki, wkładamy foremki wyłożonej papierem, 180st do suchego patyczka (ok 30-40 minut).
- wiktor ia
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 1:01:21
Czy to masło orzechowe o którym tu wspominacie to krem z orzeszków ziemnych "peanua" firmy Sympathica, niebieskie wieczko? Bo jedynie to mi pasowało, zawartość orzeszków ok 32% przy innych 1 czy 2% to spora różnica. Jeśli to to, to jest pycha i na chlebie drwalskim również z Lidla - odlot. Chyba będę musiała Lidla omijać tak samo jak omijam od jakiegoś czasu Aldi ze względu na sprzedawaną tam moją ulubioną czekoladę (nr 1 w moim prywatnym rankingu) białą z chrupkami. Kupiłam też wspomniane tutaj musli orzechowe i będę testować.
Hael przepis bardzo zachęcający, apetyczny i na pewno spróbuję tylko poczekam na powrót syna z obozu, bo jak bym zrobiła teraz to sama bym musiała to ciasto skonsumować
Hael przepis bardzo zachęcający, apetyczny i na pewno spróbuję tylko poczekam na powrót syna z obozu, bo jak bym zrobiła teraz to sama bym musiała to ciasto skonsumować

- cava
- Zaprawiony W Bojach
Nie, to nie to.
Lidl nie ma w stałej ofercie masła orzechowego. Bywa ono tylko podczas "dni amerykańskich"
Masło orzechowe Lidla, ma 90% orzeszków ziemnych w składzie
tak wygląda:
www.fanlidla.pl/gazetka/2012.02.27.spoz ... ,orzechowe
Lidl nie ma w stałej ofercie masła orzechowego. Bywa ono tylko podczas "dni amerykańskich"
tak wygląda:
- Hael
- Zaprawiony W Bojach
Wiktor ia, ten chlebek spokojnie tydzień wytrzymuje, a w zjedzeniu go samemu nie ma nic złego, wręcz przeciwnie, bez dodatku cukru to samo zdrowie, pełnowartościowy posiłek z węgli, białka i dobrych tłuszczy.
- wiktor ia
- Stary Wyga
Ooo, to jest różnica w zawartości orzeszków, no cóż będę teraz wypatrywać dni amerykańskich.cava pisze:Nie, to nie to.
tak wygląda:
Chlebek ten kupuje w Lidlu odkąd byłam na zakupach biegowych i z młodym wchłaniamy taki na jeden raz. Kupuję kilka sztuk, kroję i mrożę, w takie upały to kilkanaście minut i chleb można jeść świeży - jest pyszny, chociaż mógłby być na zakwasie, bo chyba nie jest, przynajmniej ja go nie wyczuwamHael pisze:Wiktor ia, ten chlebek spokojnie tydzień wytrzymuje, a w zjedzeniu go samemu nie ma nic złego, wręcz przeciwnie, bez dodatku cukru to samo zdrowie, pełnowartościowy posiłek z węgli, białka i dobrych tłuszczy.

- Hael
- Zaprawiony W Bojach
Wiktor ia, ja miałem na myśli chleb bananowy, a nie z lidla 

- wiktor ia
- Stary Wyga
No tom rzeczywiście nie zajarzyłaHael pisze:Wiktor ia, ja miałem na myśli chleb bananowy, a nie z lidla

to ciasto/chlebek bananowe zrobię za ok tydzień, no chyba że mnie będzie kusić to wtedy nie ma zmiłuj się będzie trzeba wcześniej upiec, a kremik orzechowy podsunę mojemu facetowi on takie lubi, a ten ma bardzo dobry smak więc narzekać nie będzie - i szykuje się na zapasy jak tylko pojawi się ten właściwy w Lidlu
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
@wiktor ia maslo orzechowe zrob sobie sama w domu wystarczy dobry mikser, na necie jest pelno przepisow.
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
Ja sobie dziś przyrządziłem placuszek i muszę powiedzieć, że fajna opcja. Tylko dobrze jest mieć średnią patelnię, bo przy obracaniu są problemy ;p
4 jajka + szklanka musli po robocie z dżemem:

4 jajka + szklanka musli po robocie z dżemem:

BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Do tego placka nie dodawałeś żadnej mąki? Jakbyś dodał nieco mąki, odrobinę sody i trochę mleka mógłby być bardziej puszysty
Aczkolwiek i tak wygląda apetycznie 

-
- Wyga
Mały, a Ty już na nogach?
Podziwiam, naprawdę (to i całokształt).
Żeby nie było całkiem offtopowo, to płatki gotuję w mleku, ale ostatnio zalałam je wrzątkiem (tak, żeby woda ledwie przykryła zawartość kubka), dodając wcześniej trochę rodzynek. Po kilku(nastu) minutach dolałam mleka (woda się wchłonęła a płatki były miękkie). I chyba mi bardziej to pasowało, choć lubię taką miękką breję

Żeby nie było całkiem offtopowo, to płatki gotuję w mleku, ale ostatnio zalałam je wrzątkiem (tak, żeby woda ledwie przykryła zawartość kubka), dodając wcześniej trochę rodzynek. Po kilku(nastu) minutach dolałam mleka (woda się wchłonęła a płatki były miękkie). I chyba mi bardziej to pasowało, choć lubię taką miękką breję

- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
W zasadzie to raczej jest omlet, a nie placek ;p Powiem ci szczerze, że im mniej składników tym lepiej, bo to ma być szybki węglowodanowo-białkowy sztosikmaly89 pisze:Do tego placka nie dodawałeś żadnej mąki? Jakbyś dodał nieco mąki, odrobinę sody i trochę mleka mógłby być bardziej puszystyAczkolwiek i tak wygląda apetycznie

BLOG - KOMENTARZE
- wiktor ia
- Stary Wyga
Zresztą jak ktoś chce bardziej puszysto, to proponuję oddzielić białka i dodać do całości po wcześniejszym ubiciu. Po co mąkę od razu dawać, proszek do pieczenia, sodę po co ta chemia i bez tego jest jej tyle przemycanej w produktach, że lepiej niepotrzebnie nie dorzucać.
A alternatywa dla mąki to np. zmielone orzechy- w biszkopcie się sprawdza.
A alternatywa dla mąki to np. zmielone orzechy- w biszkopcie się sprawdza.