Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Już działa - poszukałem głębiej w internecie i jak ktoś będzie miał kiedyś taki problem warto zajrzeć na: http://iqc.garmin.com/eCustomer/KODSelf ... o?session={6512b800-3bd3-11e2-c91e-000000000000}&event=1&view%28%29=c{0dc37120-597a-11e1-7214-000000000000}&objectId=&eksObjectId=&objectType=Case&isJumpEnabled=false&isContentJumpEnabled=false&vendorKey=&versionId=444&objectScore=89&from=search

Troche długi link - ale jest to w często zadawane pytania na stronie garmin pomoc techniczna.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zapytałem, bo ja np. wczoraj miałem tez taki problem, tyle, że ze sklerozy. Mam 60-tkę nową, po wymianie w serwisie i musiałem najpierw pousuwać stare urządzenia, a potem dodać aktualne. Dopiero wtedy nowe się sparowało i przesłało dane.

Przy okazji...Mój serwis spowodowany był tym, że parował mi ekran. Po kwadransie w środku ekranu zaczynała się gromadzić para i stopniowo pole to rozrastało się coraz bardziej. Biegając po zmroku z czołówką, zerkałem na zegarek i w świetle latarki nie widziałem wskazań. Dziś, na nowym urządzeniu, wystąpiło to samo, tyle, że dziś biegałem krócej (dla kalibracji) i dziś przy świetle dziennym, w którym problem jest mniej uciążliwy..A tak to wyglądało (z tym, że dziś dopiero zaczęło parować, bo trening krótki):

Obrazek

dezo66, popraw linka (umieść go w ramkach img - masz nad polem edycji postu), bo nie działa..
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale masz pecha z tym parowaniem. W innym wątku jest mowa o znakomitym serwisie Garmina, tyle tylko, że ten serwis musi tak działać, bo w innym przypadku, przy takiej awaryjności, ta firma by dawno splajtowała. Także to żadne dobrodziejstwo. Po prostu sprzedając jeden zegarek, trzy kolejne trzymają w zanadrzu i mają je wliczone w koszta tego jednego sprzedanego. A jak trafi się egzemplarz nieawaryjny to są do przodu :usmiech:
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakby miał ktoś problem z sparowaniem do komputera to tu jest instrukcja:

Jakie kroki mogę wykonać jeśli moje urządzenie bezprzewodowe fitness nie zgrywa aktywności ?
Answer:

W pierwszym kroku upewnij się, że twoje urządzenie jest poprawnie sparowane z USB Ant Stickiem. Jeśli masz problemy ze sparowaniem swojego urządzenia z komputerem, sprawdź proszę poniższe opcje :

Upewnij się, że twój USB Ant Stick jest podłączony poprawnie.
Jeśli posiadasz Forerunnera 405/405CX/410 upewnij się, że urządzenie nie działa w trybie oszczędzania energii (Sprawdź podręcznik użytkownika w celu uzyskania dodatkowej pomocy na ten temat).
Upewnij się, że parowanie jest uaktywnione dla twojego Agenta ANT :
Windows :
Kliknij prawym klawiszem myszy w ikonę Garmin Ant Agent
Wybierz Pair with new devices > Enabled

MAC

Otwórz aplikację Garmin Ant Agent
Kliknij w menu Devices
Wybierz Pair with new devices
Stwórz nową sztuczną aktywność (stwórz 10-cio sekundową aktywność i zapisz ją przytrzymując przycisk lap/reset przez 3 sekundy)
Upewnij się, że parowanie jest udostępnione na twoim urządzeniu Garmin podążając procedurami poniżej :

Forerunner 610
Wciśnij i przytrzymaj przycisk menu (trzy poziome paski)
Wybierz Ustawienia
Wybierz System
Wybierz Transfer Danych
Sprawdź czy Wstępne parowanie jest włączone
Forerunner 910XT / 310XT
Wybierz Mode aby wejść do menu urządzenia
Wybierz Ustawienia
Wybierz System
Wybierz Transfer Danych
Sprawdź czy parowanie jest włączone
Forerunner 60/70
Wybierz Mode aby wejść do menu urządzenia
Wybierz Ustawienia
Wybierz System
Wybierz Komputer
Wybierz Parowanie
Forerunner 410 / 405CX / 405
Wybierz i przytrzymaj przycisk Menu
Wybierz Ustawienia
Wybierz Ant+
Wybierz Komputer
Forerunner 50
Wciśnij przycisk Mode kilka razy aby dojść do strony TRAIN
Wciśnij i przytrzymaj przycisk start/stop aby wejść w Ustawienia
Wciśnij i przytrzymaj przycisk View do momentu pojawienia się TX Pair
Sprawdź czy TX Pair jest włączon

Uwaga : Od czasu do czasu różnego rodzaju urządzenia elektroniczne mogą powodować interferencje pomiędzy innymi urządzeniami, co może przeszkadzać Forerunnerowi w parowaniu. Upewnij się, że twoje urządzenie jest w zasięgu 3m od USB Ant Sticka i że nie ma wokół ciebie urządzeń elektronicznych używających częstotliwości 2,4 GHz. Przykładami takich urządzeń mogą być bezprzewodowe klawiatury, myszki, głośniki, słuchawki i inne urządzenia bezprzewodowe.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

meszka pisze:Ale masz pecha z tym parowaniem. W innym wątku jest mowa o znakomitym serwisie Garmina, tyle tylko, że ten serwis musi tak działać, bo w innym przypadku, przy takiej awaryjności, ta firma by dawno splajtowała. Także to żadne dobrodziejstwo. Po prostu sprzedając jeden zegarek, trzy kolejne trzymają w zanadrzu i mają je wliczone w koszta tego jednego sprzedanego. A jak trafi się egzemplarz nieawaryjny to są do przodu :usmiech:

Jest w tym trochę racji :))
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odnośnie kalibracji FP. Na wczorajsze WB, założyłem nowo otrzymany FP i postanowiłem pobiec na żywca, bez żadnej kalibracji. Spontanicznie wyszło 32km, po drodze zauważyłem, że w Mazowieckim Parku Krajobrazowym, zarówno w Lesie Sobieskiego, jak i tym po stronie Międzylesia, dzielnica Wawer szarpnęła się i wytyczyła ścieżki biegowe. Nie wiem dokładnie jakiej długości bo nie chciało mi się zatrzymywać przy tablicach, ale spodobało mi się to, że są wyraźnie oznaczone co 200m. Stoją słupki z dużą widoczną liczbą ( mam nadzieję, że postoją jak najdłużej ).
Do czego zmierzam, miałem okazję przebiec się wzdłuż może kilkunastu i zauważyłem, że nawet bez kalibracji, odległości zgadzały się ( odchyły może ~1m ) niezależnie od aktualnego tempa, a to celowo zmieniałem kilkukrotnie ( przypominam, ścieżki w lasach, pofałdowanie różne ).

To tak tytułem narzekań na niedokładność FP. Różnice jakie bywają, są tak iluzoryczne, że dla amatorów, nie mają żadnego znaczenia. Oczywiście piszę tutaj o biegu po w miarę równej, mało górzystej trasie.

PS Niedziela 8.00 rano, temperatura -5C, oszronione drzewa w lasach - bajka :taktak: Legginsy 3/4, minimusy na nogi i jazda - jak dla mnie, wczoraj były idealne warunki, gdybym miał zaplanowany start, niezależnie od dystansu, byłaby życiówka :hej:
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

witam. czy po wymianie bateri w footpadzie bede musial jeszcze raz kalibrowac urzadzenie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

nie
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

raczej nie, ale zawsze można - nigdy nie zaszkodzi kalibrowac co jakis czas, bo po paru miesiacach, nie tyle jest troche inne podłoże np. snieg, co i troche mozemy miec dłuższy lub krótszy a zywszy krok, bo jak trenujemy technika biegu sie zmienia na bardziej dla nas ekonomiczną.
Drwal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43m07s
Życiówka w maratonie: 3h46m18s

Nieprzeczytany post

Witam! O dziwo to mój pierwszy post, mimo że zarejestrowany jestem od 2011 r. :)

Dotychczas biegałem z miCoachem, ale całkowicie mi się rozsypał i został tylko działający footpod na ANT+. Chcę kupić zatem pulsometr działający w tej technologii, który pozwoli mi na wykorzystanie tego co mi zostało z zestawu :) Czy Garmin 60 HR uciągnie FP w tej samej technologii ale innej firmy? I czy w ogóle jest sens kupować jeszcze ten pulsometr gdy są nowe? Polar nie działa jednak w ANT+ więc odpada i zostaje tylko Garmin, a te nowe mają zbędny GPS i nieintuicyjną obsługę...

Byłem już praktycznie zdecydowany żeby kupić akurat tego Garmina bo chyba ma wszystko co potrzebuję, ale opinie na Amazonie są coraz gorsze - czy w 2013 r. zegarek z 2009 r. nie jest już przestarzały i tym samym z marnymi perspektywami na dobry serwis?
http://www.amazon.co.uk/product-reviews ... Descending

Nie chciałbym płacić więcej niż te 350-500 zł.

P.S.
Link poprawiony :)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 15:40 przez Drwal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

popraw link
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Drwal pisze: Czy Garmin 60 HR uciągnie FP w tej samej technologii ale innej firmy?
Uciągnie.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
mezjash
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1h18m

Nieprzeczytany post

W sklepie EURO jest Garmin 60 (359zł) i 70 (527zł). Czy te zegarki różnią się czym więcej niż tylko wyglądem - chodzi mi o trwałość materiałów. Czy jest sens dodatkowo płacić za nową "budę" 60tki?
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

IMHO, nie ma sensu
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach