Polar M400 vs Garmin Forerunner 310xt
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie miałem jeszcze przyjemności biegania z nim, ale z tego co mi wiadomo działa bez zarzutu.
Btw generalnie Garminy cieszą się dobrą opinią jeśli chodzi o dokładność GPS i tempa chwilowego.
Btw generalnie Garminy cieszą się dobrą opinią jeśli chodzi o dokładność GPS i tempa chwilowego.
- sochers
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:12
*z wyjątkiem Fenixa 2 - co widać po wątku na forumCarlosball pisze: Btw generalnie Garminy cieszą się dobrą opinią jeśli chodzi o dokładność GPS i tempa chwilowego.

Ja nie zaobserwowałem, większość bieżących userów (może z wyjątkiem Piecha) nie narzeka.TomekTob pisze:Jak wygląda sprawa z dokładnością gps-a w tym garminie? Zdarzają się mu jakieś większe odchylenia?
Skoro z GPSem i ANT+ ma wytrzymać 18h, to bez GPSu 20 raczej wytrzymacinkownik pisze:W sumie nigdy tego nie próbowałem, ale nawet jak wyłączy się GPS to bateria wytrzyma te max 20 godzin?

BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
-
- Rozgrzewający Się
Witam!
Po tragicznym zgonie mojego Geonauta 500 przyszedł czas na wymianę zegarka.
Jak w temacie Polar czy Garmin? Pod uwagę brałem Polar M400, V800 a z Gremlinów 310, 610, 620.
Po wstępnej analizie na ringu zostały 310 i M400.
Po tygodniu czytania, słuchania i oglądania wybrałem Garmin 310XT - właśnie do mnie jedzie.
Dlaczego wybrałem staruszka? Już piszę!
Potrzebuję zegarka treningowego! Do cegłówki na nadgarstku już jestem przyzwyczajony
i muszę powiedzieć że podczas biegu nie ma to żadnego znaczenia! W sumie to ma znaczenie jeżeli chodzi o czytelność parametrów! Do noszenia na co dzień mam inne zegarki, a i czary mary dotyczące mojego wypoczynku czy też dobowej aktywności są mi zbędne. Ktoś wyżej napisał, że nie potrzebuje pastucha, popieram!
Nie potrzebuję zegarka z zaawansowanymi funkcjami pływackimi, wystarczy że w tym będę mógł się popluskać w trakcie wycieczki rowerowej gdzieś nad jeziorko.
Sporo jeżdżę na rowerze i tak dochodzimy do kwestii zasilania.
Bateria! Zdecydowanie bije wszystkich konkurentów!
Alarmy wibracyjne.... biegam najczęściej po mieście i w słuchawkach więc nie muszę tłumaczyć, że w moim przypadku wibra musiała być!
3 letnia gwarancja.
Wszystko co było do poprawienia w 310 zostało poprawione. W przypadku M400 wszyscy użytkownicy są testerami nowego modelu na łasce speców z Polara.
Dlaczego odrzuciłem pozostałe zegareczki:
620, V800 nie będę ukrywał, że cena też odegrała rolę, ale niedecydującą. Zrobiłem sobie listę z jakich funkcji będę korzystał i wyszło mi, że nie ma co dopłacać ok 8 stówek za funkcje które są mi niepotrzebne. Dodatkowo 620 z powodu słabego GPS.
610 wycierający lub rdzewiejący wewnętrzny korpus (chociaż podobno poprawili to w nowszych wydaniach), dotykowy ekranik i opnie użytkowników na temat ich awaryjności.
To najważniejsze parametry, ale malutkich niuansików było całkiem sporo!
Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów według własnych gustów i potrzeb!
Jak w temacie Polar czy Garmin? Pod uwagę brałem Polar M400, V800 a z Gremlinów 310, 610, 620.
Po tygodniu czytania, słuchania i oglądania wybrałem Garmin 310XT - właśnie do mnie jedzie.
Potrzebuję zegarka treningowego! Do cegłówki na nadgarstku już jestem przyzwyczajony

Nie potrzebuję zegarka z zaawansowanymi funkcjami pływackimi, wystarczy że w tym będę mógł się popluskać w trakcie wycieczki rowerowej gdzieś nad jeziorko.
Alarmy wibracyjne.... biegam najczęściej po mieście i w słuchawkach więc nie muszę tłumaczyć, że w moim przypadku wibra musiała być!
3 letnia gwarancja.
Wszystko co było do poprawienia w 310 zostało poprawione. W przypadku M400 wszyscy użytkownicy są testerami nowego modelu na łasce speców z Polara.
620, V800 nie będę ukrywał, że cena też odegrała rolę, ale niedecydującą. Zrobiłem sobie listę z jakich funkcji będę korzystał i wyszło mi, że nie ma co dopłacać ok 8 stówek za funkcje które są mi niepotrzebne. Dodatkowo 620 z powodu słabego GPS.
610 wycierający lub rdzewiejący wewnętrzny korpus (chociaż podobno poprawili to w nowszych wydaniach), dotykowy ekranik i opnie użytkowników na temat ich awaryjności.
-
- Wyga
Ale jqki jest sens kupowac stare g310 ? W podobnej cenie można kupić nowy g 220. Jeśli chcesz go używać tylko do biegania to 220 ma potrzebne so tego funkcje i jest w miare nowy.
- spens
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Kontakt:
Hehe. Popieram w 100%. Mialem takie same dylematy i tak samo wybralem. Bralem takze pod uwage wspomniany w poscie wyzej model 220 chocby dlatego ze moze sie laczyc po BT z telefonem. Ale opinie o srednio dzialajacym GPSie w lesie mnie troche zniechęciły. Do tego nie tak dobra bateria jak w 310 no i ekran. Cztery pola w kwadracie sa mega przejzyste i fajnie widac, na okraglej tarczy tak fajnie to juz nie wyglada i tak jak kolega pisal, nie potrzebowalem zegarka na codzienn.Pulsar81 pisze:Witam!
Potrzebuję zegarka treningowego! Do cegłówki na nadgarstku już jestem przyzwyczajonyi muszę powiedzieć że podczas biegu nie ma to żadnego znaczenia! W sumie to ma znaczenie jeżeli chodzi o czytelność parametrów! Do noszenia na co dzień mam inne zegarki, a i czary mary dotyczące mojego wypoczynku czy też dobowej aktywności są mi zbędne. Ktoś wyżej napisał, że nie potrzebuje pastucha, popieram!
3 letnia gwarancja.
Facebook / Endomondo / Garmin Connect
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
-
- Rozgrzewający Się
O 220 nie wspomniałem, ale wyeliminowałem ją z powodu modułu GPS takiego samego jak 620, oraz słabszej baterii. Weekendowe wycieczki rowerowe bez konieczności ładowania zegarka - bezcenne 

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Powód może być prozaiczny - czytelniejszy wyświetlacz. Dla kogoś kto ma problemy ze wzrokiem to może być decydująceromanlo pisze:Ale jqki jest sens kupowac stare g310 ? W podobnej cenie można kupić nowy g 220. Jeśli chcesz go używać tylko do biegania to 220 ma potrzebne so tego funkcje i jest w miare nowy.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Bazując na ogólnie dostępnych informacjach:romanlo pisze:Ale jqki jest sens kupowac stare g310 ? W podobnej cenie można kupić nowy g 220. Jeśli chcesz go używać tylko do biegania to 220 ma potrzebne so tego funkcje i jest w miare nowy.
1. Bateria
2. Wielkość/czytelność wyświetlacza
3. Moduł GPS
biegam ultra i w górach