Jakie środki dopingujące ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

aro05 nie mylisz się.
Przecież sterydy są podawane ludziom którzy są bardzo chorzy, mają HIV, są po operacjach, poparzeniach lub maja po prostu przewlekłe stany zapalne.
To czy coś jest niebezpieczne zależy od:
a. dawki
b.długości cyklu
c. wad wrodzonych

i to prawo określa co jest środkiem niedozwolonym a co nie. Przykład:
Wszędzie kreatyna jest uznawana jako suplement diety, a na terenie Francji uznawana jako koks i zabroniona.

I jeszcze jedno . zatruć to sie można dużą dawka aspiryny, ba.. nawet witaminy C
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:aro05 nie mylisz się.
Przecież sterydy są podawane ludziom którzy są bardzo chorzy, mają HIV, są po operacjach, poparzeniach lub maja po prostu przewlekłe stany zapalne.
To czy coś jest niebezpieczne zależy od:
a. dawki
b.długości cyklu
c. wad wrodzonych

i to prawo określa co jest środkiem niedozwolonym a co nie. Przykład:
Wszędzie kreatyna jest uznawana jako suplement diety, a na terenie Francji uznawana jako koks i zabroniona.

I jeszcze jedno . zatruć to sie można dużą dawka aspiryny, ba.. nawet witaminy C
nie zaciemniaj sprawy.
na tej samej zasadzie chorym przepisuje się "banalne" antybiotyki. nie są zdrowe i obojętne dla organizmu, ale w pewnych okolicznościach stanowią mniejsze zło.
podawanie sterydów zdrowej osobie nie znajduje uzasadnienia - nawet jeżeli bardzo go ktoś szuka. co innego, jeżeli stanowią mniejsze zło w przypadku chorych i wymagających w związku z tym podawania środków sterydowych.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a kto mówi o podawanie sterydów zdrowej osobie? :lalala:
i nikt tu nie pochwala brania anabolików przez sportowców
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo ciekawy program na HBO, podajacy w watpliwosc powszechnie przyjeta szkodliwosc sterydow:

https://www.youtube.com/watch?v=5povsn4 ... re=related
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
aro05 pisze: srodki dopingujace nie sa zabronione bo ich ewentualne stosowanie moze byc niebezpieczne, ale dlatego ze moga wplywac na polepszenie wynikow sportowych.

nie wydaje mi sie, ze stosowanie niektorych srodkow pod kontrola lekarska jest niebezpieczne ale moze sie myle.
mylisz się
Wydajesz sie byc pewny swojego zdania, ale skad ta pewnosc wynika???

Dzis rano zapytalem lekarza, ktory orientuje sie w tym temacie (biega maratony ale nie sadze, zeby sie wspomagal:), czy mozliwy jest bezpieczny doping pod kontrola lekarska. Jego zdaniem jest to mozliwe. Za przyklad dal Erytropoetyne (EPO), stosowana w sportach wytrzymalosciowych, ktora podnosi liczbe czerwonych krwinek (transportujacych tlen do komorek), a wiec zwiekszajac tym samym transport tlenu we krwi. Oczywiscie istnieje ryzyko min. zatorow (krew jest gestsza), ale stosowane pod kontrola (nie dopuszczenie do zbyt szybkiego czy duzego wzrostu), nie stanowi zagrozenia.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

sterydy sa przede wszystkim groźne dla osób które maja wrodzone wady serca.
W USA panuje od kilku lat moda ma podawanie panom po 50-ce sterydów w celu zniwelowania męskiej menopauzy. Ludzie ci dzieki takiej terapii nie maja problemów z nadmiernym cholesterolem, problemami z libido czy innymi przypadłościami związanymi z ich wiekiem.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aro05 pisze: Wydajesz sie byc pewny swojego zdania, ale skad ta pewnosc wynika???

Dzis rano zapytalem lekarza, ktory orientuje sie w tym temacie (biega maratony ale nie sadze, zeby sie wspomagal:), czy mozliwy jest bezpieczny doping pod kontrola lekarska. Jego zdaniem jest to mozliwe. Za przyklad dal Erytropoetyne (EPO), stosowana w sportach wytrzymalosciowych, ktora podnosi liczbe czerwonych krwinek (transportujacych tlen do komorek), a wiec zwiekszajac tym samym transport tlenu we krwi. Oczywiscie istnieje ryzyko min. zatorow (krew jest gestsza), ale stosowane pod kontrola (nie dopuszczenie do zbyt szybkiego czy duzego wzrostu), nie stanowi zagrozenia.
yhy, podaj dane tego lekarza.
przykładowo wśród pacjentów (cukrzycy z niedokrwistością) przyjmujących EPO pod kontrolą lekarzy, w dawkach terapeutycznych, ryzyko zawału serca wzrasta znacznie, a ryzyko wylewu wzrasta dwukrotnie - w porównaniu do grupy placebo. dla niektórych to rzeczywiście może być nic - na zasadzie i tak marna szansa, że padnie na mnie ...
szukaj dalej usprawiedliwienia.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
aro05 pisze: Wydajesz sie byc pewny swojego zdania, ale skad ta pewnosc wynika???

yhy, podaj dane tego lekarza.
przykładowo wśród pacjentów (cukrzycy z niedokrwistością) przyjmujących EPO pod kontrolą lekarzy, w dawkach terapeutycznych, ryzyko zawału serca wzrasta znacznie, a ryzyko wylewu wzrasta dwukrotnie - w porównaniu do grupy placebo. dla niektórych to rzeczywiście może być nic - na zasadzie i tak marna szansa, że padnie na mnie ...
szukaj dalej usprawiedliwienia.

"...przykładowo wśród pacjentów (cukrzycy z niedokrwistością)...", czyli anemia, wzmozony wysilek moze byc raczej przeciwskazany. Lekarz o ktorym wspominam, mial na mysli zdrowego osobnika uprawiajacego regularnie aktywnosc fizyczna i nie majacym zadnych dolegliwosci.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aro05 pisze: "...przykładowo wśród pacjentów (cukrzycy z niedokrwistością)...", czyli anemia, wzmozony wysilek moze byc raczej przeciwskazany. Lekarz o ktorym wspominam, mial na mysli zdrowego osobnika uprawiajacego regularnie aktywnosc fizyczna i nie majacym zadnych dolegliwosci.
a kto powiedział, że mieli oni wzmożoną aktywność fizyczną?
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
aro05 pisze: "...przykładowo wśród pacjentów (cukrzycy z niedokrwistością)...", czyli anemia, wzmozony wysilek moze byc raczej przeciwskazany. Lekarz o ktorym wspominam, mial na mysli zdrowego osobnika uprawiajacego regularnie aktywnosc fizyczna i nie majacym zadnych dolegliwosci.
a kto powiedział, że mieli oni wzmożoną aktywność fizyczną?
mowimy o dopingu wykorzystywanym przez osoby zdrowe a nie te z anemia i cukrzyca (czesto niewyrownana). Podawanie tak absurdalnych przykladow do niczego nie prowadzi. Przytocz jakies konkretne badania na osobnikach zdrowych.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aro05 pisze: mowimy o dopingu wykorzystywanym przez osoby zdrowe a nie te z anemia i cukrzyca (czesto niewyrownana). Podawanie tak absurdalnych przykladow do niczego nie prowadzi. Przytocz jakies konkretne badania na osobnikach zdrowych.
osobom zdrowym EPO się nie podaje. EPO zostało opracowane jako lekarstwo (szybko niestety znalazło też zastosowanie w sporcie).
częstym następstwem cukrzycy jest niedokrwistość. w tym przypadku stosuje się np. EPO, chociaż mogą wystąpić udokumentowane skutki uboczne (tak jak i w przypadku fury innych leków). występują one pomimo tego, że lek jest stosowany pod nadzorem lekarskim.

chcesz, bierz. dla mnie EOT.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
aro05 pisze: mowimy o dopingu wykorzystywanym przez osoby zdrowe a nie te z anemia i cukrzyca (czesto niewyrownana). Podawanie tak absurdalnych przykladow do niczego nie prowadzi. Przytocz jakies konkretne badania na osobnikach zdrowych.
osobom zdrowym EPO się nie podaje. EPO zostało opracowane jako lekarstwo (szybko niestety znalazło też zastosowanie w sporcie).
częstym następstwem cukrzycy jest niedokrwistość. w tym przypadku stosuje się np. EPO, chociaż mogą wystąpić udokumentowane skutki uboczne (tak jak i w przypadku fury innych leków). występują one pomimo tego, że lek jest stosowany pod nadzorem lekarskim.

chcesz, bierz. dla mnie EOT.
calkowicie zgadzam sie z tym, "EPO zostało opracowane jako lekarstwo (szybko niestety znalazło też zastosowanie w sporcie)"
mowienie, ze "osobom zdrowym EPO się nie podaje" jest poboznym zyczeniem (mowa o sportowcach)
zgadzam sie tez, ze "mogą wystąpić udokumentowane skutki uboczne" o ktorych wczesniej pisalem (np, zatory).
Dalem przyklad EPO, ale moga to byc wczesniej juz wspominane sterydy czy leki na astme. Niczego nie jestem pewien, dlatego pytam i dyskutuje.
Uwiez mi, ze zaden ze mnie propagator dopingu, raczej przeciwnie.
iza121
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56min

Nieprzeczytany post

Dla wątpiących proponuje przeczytać jakie są możliwe skutki uboczne stosowania sterydów - które w przypadku sterydoterapii ogólnoustrojowej pojawiają się nader często, oraz popatrzeć jakie skutki może spowodować terapia sterydowa kierowana pod kontrolą lekarską - mówię tu o skutkach absolutnie nie związanych z jednostką chorobową danego pacjenta - to drugie jest trudniejsze, bo większość z takimi ludźmi nie ma do czynienia ale warto, bo skutecznie zmienia myślenie na ten temat.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Możliwe skutki uboczne:
Mogą wystąpić: ból brzucha, zgaga, nudności, wymioty. Lek może wywołać także krwawienia z przewodu pokarmowego (stolce są wówczas koloru smoły lub z domieszką krwi), zawroty głowy i szumy uszne (będące zazwyczaj objawami przedawkowania). może powodować pokrzywkę, odczyny skórne, obrzęk naczynioruchowy, skurcz oskrzeli i napady astmy (ryzyko wystąpienia tych działań jest większe u pacjentów z astmą oskrzelową, przewlekłymi chorobami układu oddechowego, katarem siennym z polipami błony śluzowej nosa). Gdy zauważysz chociaż jeden z powyższych objawów, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. nawet w małych dawkach, zmniejsza wydalanie kwasu moczowego i u osób z już zmniejszonym wydalaniem kwasu moczowego może wywołać napad dny moczanowej. Długotrwałe przyjmowanie może być przyczyną bólu głowy, który nasila się podczas przyjmowania kolejnych dawek. W rzadkich przypadkach opisywano zaburzenia czynności wątroby i zapalenie nerek. Uwaga! Preparat może prowadzić do wydłużenia czasu krwawienia w czasie lub po zabiegach chirurgicznych (włącznie z niewielkimi zabiegami np. ekstrakcją zęba). Lek nie wpływa na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania urządzeń mechanicznych w ruchu.

Przerażeni ?!
Żeby było śmieszniej to podałem możliwe skutki uboczne przy przyjmowaniu aspiryny :bum:
Podać możliwe skutki uboczne ViT.A ? jest ich jeszcze więcej :ble:
Każda chemia jest szkodliwa jak sie nie umie brać
Żeby było śmieszniej
iza121
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56min

Nieprzeczytany post

Żeby było śmieszniej nawet jeśli potrafisz brać to skutki uboczne mogą wystąpić.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ