Pytania co do wkraczania w natural running

freedy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

http://www.decathlon.com.pl/PL/langai-120796510/# - mówisz o tych?To już total minimalizm.

Podobają mi się te brooksy ale nie wiem gdzie je dostanę(przez neta) za 300 zł - i mam nadzieję , że pomogą mi biegać ze śródstopia - przynajmniej nie będą narzucały biegu z pięty jak np Asics BH
Btw na stronie NB piszę że minimusy mają jakąś tam amortyzację...
PKO
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Newfeel: http://www.decathlon.com.pl/PL/many-120794242/

Wszystko, co ma chociaż odrobinę pianki, ma jakąś tam amortyzację, minimusy też. Buty w zasadzie bez amortyzacji to te na samej gumie: Vivobarefoot bez wkładki, niektóre VFF, najlżejszy z Inov8 chyba?, Newfeel bez wkładki. Ale to już jest naprawdę skrajna opcja, naprawdę nie musisz iść tak daleko, by popracować nad techniką.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

strasb, no właśnie taki radykalizm jest już dla mnie zbyt duży, Newfeele lubię do chodzenia, ale biegać wolę boso, bo one już nie zapewniają prawie żadnej osłony, a ciągle jeszcze nie dają odpowiedniego czucia podłoża. Dlatego w butach na tak cienkiej podeszwie biega mi się gorzej niż boso.
Dla mnie optymalne są Minimusy i zenki, w ogóle buty mające trochę pianki. Nie zapewniają super czucia podłoża, ale stopa może w nich pracować naturalnie, a minimum pianki powoduje, że człowiek nie ma stresu że sobie coś zrobi biegając.
Stopy przy bieganiu boso jakoś "same" omijają ostre niespodzianki, ale nawet w najcieńszych butach to u mnie nie działa ;).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam w Vivobarefoot średnio raz w tygodniu, a przede wszystkim bardzo dużo w nich chodzę na co dzień. Nie mam parcia, żeby to się stały moje jedyne buty (biegam też w zenkach, Hyperspeedach, WT110, okazyjnie boso), ale też nie mam strachu w nich biegać do tak powiedzmy średnio trudnego terenu. Mają niesamowite trzymanie na zbiegach i tu biją zenki, które poza tym naprawdę bardzo lubię. Zdecydowanie daleko mi do głoszenia, że każdy milimetr pianki, to herezja. :hahaha:Najważniejszy jest luz. :spoko:
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Najtańsze wydają sie ZENki z Kalenji...Tylko czy da się w nich biegać zimą?Nie mają żadnego bieżnika.

Pure stoją po 350 średnio, a są to buty które mi się podobają i są prawie płaskie, jednak chyba za drogie.

EDIT: znalazłem NB minimus MR00GB taniej więc jedynie one wchodzą w grę oraz ZENki.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Na śniegu zenki na pewno będą jeździć, na mokrym też są bardzo niepewne, więc na zimę się nie nadają. Yacool robił zimowe zenki, z pozostawioną częścią bieżnika, zobacz sobie w wątku o tuningu, gdzieś tam są.
The faster you are, the slower life goes by.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po w miarę równym terenie da się biegać w ZENach zimą. To jeszcze zależy od ogólnej koordynacji biegnącego. Biega się wolniej i inaczej niż po suchym, bo tarcie jest dużo mniejsze. Nie wiem, jak przekłada się to potem na technikę i szybkość biegu wiosną. Może dobrze, może źle.
Przez całą zimę w ZENach nie wywróciłem się, ale kilka piruetów zrobiłem. Trzeba być cały czas utrzymywać koncentrację i precyzję biegu. Czasami wystarczyło, że sięgnąłem ręką do kieszeni lub by poprawić kołnierzyk i już było wesoło ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

M. in. w GoSport można kupić za 250 zł TAKIE BUTY

Ich pierwsza cena wynosi 250 zł ale widziałem, że na angielskich stronach www można je kupić po przecenie za 30-35 funtów + koszt wysyłki (niestety). Materiały z których je wykonano może są gorsze od tych z jakich wykonano MT10 ale zawsze to jakaś tańsza alternatywa.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bardziej myślałem o tych http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... R00GB.html ale te które podałeś mają agresywniejszy bieżnik tylko czy to nadal są buty minimalne?(te z bieżnikiem wydają sie być mocno obudowane)
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W Intersporcie są te Columbie http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=4265 za 199 PLN i Merrelle Trail Glove za 249. Ja swoje kupiłem za 299 :chlip:
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

freedy pisze:Bardziej myślałem o tych http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... R00GB.html ale te które podałeś mają agresywniejszy bieżnik tylko czy to nadal są buty minimalne?(te z bieżnikiem wydają sie być mocno obudowane)
Też będą dobre. Nie jest to totalny minimalizm, ale na bank będzie łatwiej z techniką, a buty, które podlinkował pehop to jeszcze lepsze będą :lalala: Serio te Columbie za 199? :szok: jesień się zbliża, zima też..Jak nie Salomony lub inovy to chociaż te Columbie? :sss:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Serio te Columbie za 199?
serio. też to widziałem.
przymierzyłem nawet. trochę za wąska cholewka i za twarda podeszwa na moje potrzeby
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
Gife pisze:Serio te Columbie za 199?
serio. też to widziałem.
przymierzyłem nawet. trochę za wąska cholewka i za twarda podeszwa na moje potrzeby
U mnie twarde i sztywne jest już wszystko od nike free 4.0 wyżej więc pewnie trzeba będzie pójść na kompromis w zimie.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

no tak, bardziej sztywna niż twarda.
przewiduję kiepskie czucie podłoża.

osobiście na zime sprawię sobie jakieś minimusy, albo zrealizuję ryzykowny plan biegania zimą w sauconach hattori.
miałem to na nodze i jest najbliższe zenkom.
obawiam się trochę o przyczepność, ale też nie biegam zwykle po czystym lodzie.
raczej odsnieżone chodniki i ładnie ubite scieżki
a i bieżnik hattori lepiej jest sprofilowany niż zenkowy (z całym szacunkiem dla yacoola :hej: )
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja się ślizgam więc bieżnik potrzebny. Ale mam pełno asfaltu przeplatane ubitym śniegiem, błotem pośniegowym więc kolce odpadają. Bieżnik się zajedzie pewnie, ale będę miał na asfalt i mokro te swoje go runy, a właśnie szukam czegoś na ubity śnieg co by orłów nie wywijać.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ