Makar - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:38:26

Nieprzeczytany post

Dzięki, Kochani! Może rzeczywiście marudzę. W końcu 20km ma prawo człowieka zmęczyć. Sama nie wiem, czego się spodziewałam.
Zoltar - jeśli, by to miała być jakaś fajna sexi kobitka, to w przypadku mojego męża raczej byłaby to Penelope Cruz. A przynajmniej mam taką nadzieję, bo ona zdecydowanie bardziej do mnie podobna. Na EPO kasy szkoda :hahaha: Zresztą i tak jej nie mam.
Strasb - na pewno masz rację. Może ja zaczynam w jakąś paranoję wpadać? Wydaje mi się, że za mało tych kilometrów biegam, że za wolno i w ogóle dno. W końcu sama często piszę, że na treningach nie biega się jak na zawodach. Bardzo chętnie przyjrzę się Twojemu planowi pod półmaraton. W końcu niewątpliwie zadziałał. Z góry dziękuję.
I pozdrawiam wszystkich.
Kiprun
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Plan jest akurat na 3 miesiace (12 tygodni), ja zrealizowałam w sumie swobodną wariację na jego temat. Oryginał jest tu.

Oznaczenia: "EF" = OWB1; "footing" = jogging, tempo konwersacyjne, "SL" - długie wybieganie, "AS21" = trening z prędkością startową, "VMA" = interwały, "COTES" = podbiegi; wszystkie treningi poza "EF" i "SL" powinny być poprzedzone rozgrzewką w truchcie 20-30 minut, a na zakończenie 10 minut schłodzenia

Moje komentarze:
Tydzień(Semaine) 1:
"PPG/PPS" to po prostu GS/GR po Twojemu, tu dają 2 serie po 6 minut z przerwą 3 minuty
"VMA-100" 2 * 8 * 30-30" avec R=3' "- 2 serie 30'' szybko/30'' trucht z przerwą 3' pomiędzy seriami; zalecana prędkość odcinków szybkich to 100% VMA (prędkości przy jakiej osiągamy maksymalne pochłanianie tlenu); ja biegałam je na tyle szybko, żeby po ostatnim powtórzeniu mieć siły na potencjalnie tylko jedno więcej; dłuższe interwały (mierzone odległościowo) biegałam według tabelek McMillana (link)

Tydzień 2:
"VMA-95 2 * 5 * 400m avec r=1' et R=3' " interwały 400m, 2 serie po 5 powtórzeń z przerwą 1 minuta pomiędzy powtórzeniami i 3 minuty pomiędzy seriami, prędkość z tabelek, jak objaśniałam wyżej
"COTES 2 * 5 cotes de 45" à 1' avec r=desc. et R=3' " 2 serie 5 podbiegów po 45-60 sekund, odpoczynek w truchcie w dół, pomiędzy seriami 3 minuty truchtu

Tydzień 3:
"AS21 3 * 2000m avec R=2' " 3 odcinki 2km w planowanym tempie startowym (czyli dla Ciebie około 5:40 min/km) z przerwą 2 minuty pomiędzy
"SL-80/85 SL de 1h20 dont 2 * 10' à 80-85%FCM avec R=2' " podczas długiego wybiegania dwa dziesięciominutowe przyspieszenia do 80-85% HRmax z przerwą 2 minuty pomiędzy; ja tego nie robiłam

Tydzień 8:
"SL-AS21 1h30 dont 4 * 2000m à AS21 avec R=2' " tu odcinki w tempie startowym (4*2km) wkomponowane w długie wybieganie półtoragodzinne, wtedy oczywiście sprawa rozgrzewki i schłodzenia rozwiązuję się sama

Tydzień 12:
"VMA-100 2 * 8 * 30-30" avec R=3' " ja już tych interwałów nie biegałam, w ostatnim tygodniu było tylko easy + ewentualnie kilka luźnych przebieżek
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki Strasb!
Myślę, że wykorzystam część z tych treningów, zwłaszcza interwały, bo brakowało mi pomysłów na szybsze treningi. Pewnie jednak nie dam się namówić na zmniejszenie ilości treningów do 3-4/tydzień, bo za bardzo lubię biegać :hahaha: W pozostałe dni będę po prostu robić 40-60min OWB1 albo coś poćwiczę na siłowni. Reszta wyjdzie w praniu. Najwyżej będę Cię nękać pytaniami.
Jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieję, że i w moim przypadku plan się sprawdzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pysia222
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej Makar :)

wlasnie wyczytalam , ze wczoraj zrobilas sobie 20 km WB :orany: Tak Ci zazdroszcze zastanawiam sie czy ja kiedys do takiego momentu dojde , zeby sama z siebie tyle na treningu przebiec.
Obecnie mam za soba moj pierwszy polmaraton i ciezko go wspominam a Ty na treningu przebiegasz 20 km :szok: - respekt :taktak:
18.05.14 mz3athlon (Sprint) - 01:25:32
08.06.14 Elk (Sprint) - 01:26:43
06.07.14 Welzheim (Sprint) - 01:39:42
03.08.14 Ulm (Olimpijski)

moje marzenie - IRONMAN FRANKFURT
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

makar pisze:Wielkie dzięki Strasb!
Myślę, że wykorzystam część z tych treningów, zwłaszcza interwały, bo brakowało mi pomysłów na szybsze treningi. Pewnie jednak nie dam się namówić na zmniejszenie ilości treningów do 3-4/tydzień, bo za bardzo lubię biegać :hahaha: W pozostałe dni będę po prostu robić 40-60min OWB1 albo coś poćwiczę na siłowni. Reszta wyjdzie w praniu. Najwyżej będę Cię nękać pytaniami.
Jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieję, że i w moim przypadku plan się sprawdzi. Pozdrawiam.
Nękaj ile chcesz! Mnie właśnie te interwały dawały dużo frajdy, wiesz takie złudzenie przez krótką chwilę, że szybko biegam. :oczko: No i każdego tygodnia prawie było coś nowego. Najbardziej lubię chyba 400 metrówki, najmniej 30"/30". U mnie ograniczenie liczby treningów było ze względu na świeżą historię ze stopą + obłożenie pracą. Przy Twojej ogromnej bazie tlenowej myślę, że takie interwały mają szansę dać super wyniki. Ja się u siebie obawiałam trochę czy właśnie po ograniczeniu liczby treningów nie za mało było spokojnego biegania.
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki dziewczyny!
Pysiu - wszystko przed Tobą. Postępy będą szybciej, niż się spodziewasz. A ja po prostu lubię tak biegać. Wolno i długo. Takie bieganie daje mi największą frajdę.

Strasb- chyba nie wiesz w co się pakujesz..... Potrafię być nad wyraz upierdliwa i jak zacznę Ci PW zaśmiecać to wymiękniesz. A tak serio, to ja interwałów nie lubię i do treningu, gdzie mam szybciej pobiegać podchodzę jak pies do jeża. Czas to zmienić. Zobaczymy czy się uda.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Makar, ja nie znosiłam 30"/30" (może też i za szybko je biegałam?). Dłuższe inetrwały polubiłam biegając je z prędkościami z tabelki - było trochę wiatru we włosach, a zanim się zdążyłam za bardzo zmęczyć, to była przerwa. :oczko: I bardzo dużo mi taki trening dodał pewności siebie. Ale rozumiem, że nie każdy musi lubić.

Przyjmuję wyzwanie co do PW, zobaczymy czy wymięknę. :hahaha:
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Chyba będzie trzeba dać na mszę w intencji nagłego pogorszenia pogody w dniu półmaratonu, bo ducha tam wyzionę
Po kto to słyszał aby biegać półmaraton w czerwcu :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

A na południu też upały :) U nas na szczęści jeszcze inwazji komarów, muszek itp nie ma oby jak najdłużej....ale pewno za jakiś czas się to zmieni - też nas dopadną :D.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Och, Zoltar. Półmaraton biegnę w sierpniu.... Wiem, że na zapas się martwie, ale już taka moja natura.

Bleez, gdzie się podziewasz? Biegasz coś?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

makar pisze:Prędkość spacerowa - 18,8km/h, chociaż max wyszła ponad 30km/h, ale to z górki na pazurki.
e jakas mala ta gorka ja z gorki na pazurki zjezdzam 60-70 km/h

Mi sie tez ostatnio ciezko trenuje. Nabieram wiatru w zagle jak sie ochladza - dzis np.
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

makar pisze: Bleez, gdzie się podziewasz? Biegasz coś?
Oczywiście, że tak. Biegam, pływam, ćwiczę.....już trzeci tydzień po tym jak mi szwy z nosa wyjęli. Nie posłuchałem trochę lekarzy, bo tak to bym do tej chwili nie mógł jeszcze biegać. Na szczęście wszystko się dobrze ułożyło :) Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bawareczka pisze:
makar pisze:Prędkość spacerowa - 18,8km/h, chociaż max wyszła ponad 30km/h, ale to z górki na pazurki.
e jakas mala ta gorka ja z gorki na pazurki zjezdzam 60-70 km/h

Mi sie tez ostatnio ciezko trenuje. Nabieram wiatru w zagle jak sie ochladza - dzis np.

Cóż, ciągle powtarzam, że z prędkością u mnie nie najlepiej ( oględnie mówiąc).
bleez pisze:
makar pisze: Bleez, gdzie się podziewasz? Biegasz coś?
Oczywiście, że tak. Biegam, pływam, ćwiczę.....już trzeci tydzień po tym jak mi szwy z nosa wyjęli. Nie posłuchałem trochę lekarzy, bo tak to bym do tej chwili nie mógł jeszcze biegać. Na szczęście wszystko się dobrze ułożyło :) Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo się cieszę, że wróciłeś do zdrowia i biegania. Też pozdrawiam.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niezły wynik wyszedł w tym podsumowaniu. Ja zdecydowanie nie mam teraz czego sumować. :echech: Mam nadzieję, że pomimo dodatkowej pracy będziesz miała czas i siły na bieganie.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

makar pisze:Och, Zoltar. Półmaraton biegnę w sierpniu.... Wiem, że na zapas się martwie, ale już taka moja natura.
...no jasne, bo kto to widział aby półmaraton biegać w czerwcu :hej:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
ODPOWIEDZ