Niby cieplej powinniśmy mieć, ale co jak deszcz przymroziło, z resztą u nas w pasie nadmorskim cuda pogodowe się dzieją
Stara Damo dzięki zajrzę!!!!!
ASK
sport nie powinien zwalniać metabolizmu, ale czytałam wczoraj ciekawy artykuł na ten temat. Dlaczego ważne są ćwiczenia siłowe a nie tylko cardio. Oraz dlaczego ludzie zaczynają biegać, pływać jeździć na rowerze, a po pewnym czasie waga staje. Nie wiem co ćwiczysz i jaka jest Twoja aktywność, ale jeśli chcesz zgubić co nieco powinnaś do tego podejść z głową lub zasięgnąć porady specjalisty czytaj trenera. Ja się cały czas na ten temat uczę! Niestety wzmożony wysiłek np biegowy nie da takiego efektu jak zróżnicowane treningi biegowe plus siłowe lub wytrzymałościowe, oraz dieta. Niestety mój trener uważa, a jest specjalistą również ds. żywienia, że odpowiednia dieta to 70% sukcesu!
Organizm potrzebuje regeneracji, bo możesz go wprowadzić w stan klęski i wtedy faktycznie zwariuje. Np określone partie mięśniowe mają swój czas regeneracyjny i co z tego że chciałabym je trenować codziennie jak nawet najcięższy trening nie dałby połowy efektu, bo mięsień nie reaguje tak jak powinien.
Całe życie uczymy się, że natury nie da się oszukać, ani przyspieszyć pewnych rzeczy! Zamiast codziennie nakręcać się jak chomik trzeba zaplanować wysiłek i dietę na cały tydzień, ale ważne by zaplanować regenerację. Nie bez powodu Chrissy Welington pisała, że dopiero po długim czasie zdała sobie sprawę, że te momenty, które przeleżała na kanapie były ważniejsze od niejednego ciężkiego treningu.
To wtedy nasz organizm łapie oddech byśmy następnego dnia byli lepsi!
"Ból jest nieunikniony, cierpienie jest wyborem." Tak więc cierpieć nie zamierzam!