Aplikacja treningowa KNOW YOUR PACE

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
spaw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:40
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Trening interwałowy ma sens w krótkich okresach życia a nie stale. Ale może dla biegacza "wszechstronnego" jest inaczej, szczerze mówiąc nie wiem co tojest biegacz wszechtronny, ale osobiście uważam, że treningi interwałowe to zazwyczaj marnowanie czasu (poza tymi sytuacjami, gdzie mogą się przydać).
Biegacz wszechstronny, czyli trenujący z do wielu dystansów, a nie tylko do maratonu. Mnie np. interesuje głównie 3000m i 10K, ale również 400m oraz maraton.
Adam, dwa proste pytania.
Czy Twoim zdaniem predyspozycje genetyczne mają znaczenie marginalne i czy uważasz że przy odpowiednim treningu czołowy maratończyk mógłby zostać czołowym sprinterem?
Czy zgadzasz się z tym że zbyt duża waga przeszkadza coraz bardziej wraz z wydłużaniem dystansu począwszy od sprintu i skończywszy na maratonie?
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2015, 16:50 przez spaw, łącznie zmieniany 3 razy.
BLOG viewtopic.php?f=27&t=59722
Kom viewtopic.php?f=28&t=59723
40lat, 98kg, 190cm, biegam od 2007
400m 0:55, 800m 2:04, 1000m 2:48,
1500m 4:30, 3000m 10:25, 5000m 18:38,
10km 41:40, Maraton 3h28
New Balance but biegowy
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Nie, nie trzeba bać się prędkości maratońskim czy polmaratonskiej, z tych prędkości też robi się długie interwaly.

Maratonczyk nie będzie dobrym sprinterem
No bo z treningu wytrzymalosciowego trudniej przerzucić się na trening sprinterski, lecz w drugą stronę to już działa.

Masa miesniowa nie musi tak bardzo przeszkadzać w bieganiu dlugodystansowym, są biegacze którzy ważą sporo i pokonują maraton poniżej 3h.

Trzeba trenować ciężko. Trudniej być najlepszym na 400m oraz znakomitym maratonczykiem, można próbować, ale to są dwa różne wysiłki i inne przygotowanie, jak skupisz się na jednym dystansie np 5km to lepiej się przygotujesz niż gdyby skakał w przygotowaniach do różnych dystansow

Nie sądzę że w 365 dni w roku młodzież ze Stanów czy z Hiszpanią biega co tydzień interwaly czy trzyma tempo polmaratonu
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
spaw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:40
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Nie, nie trzeba bać się prędkości maratońskim czy polmaratonskiej, z tych prędkości też robi się długie interwaly.

Maratonczyk nie będzie dobrym sprinterem
No bo z treningu wytrzymalosciowego trudniej przerzucić się na trening sprinterski, lecz w drugą stronę to już działa.

Masa miesniowa nie musi tak bardzo przeszkadzać w bieganiu dlugodystansowym, są biegacze którzy ważą sporo i pokonują maraton poniżej 3h.

Trzeba trenować ciężko. Trudniej być najlepszym na 400m oraz znakomitym maratonczykiem, można próbować, ale to są dwa różne wysiłki i inne przygotowanie, jak skupisz się na jednym dystansie np 5km to lepiej się przygotujesz niż gdyby skakał w przygotowaniach do różnych dystansow

Nie sądzę że w 365 dni w roku młodzież ze Stanów czy z Hiszpanią biega co tydzień interwaly czy trzyma tempo polmaratonu
No nie 365 dni, wiadomo że roztrenowanie trzeba zrobić. :-)
Zależy co nazywamy ciężkim treningiem. To co ja uważam za ciężki trening niestety jest dla mnie destrukcyjne.
Nie musisz mi tłumaczyć że to są różne wysiłki i różne przygotowanie. :-)
Jakieś przykłady stukilogramowców łamiących 3 godziny? Może jeszcze nie wszystko stracone. ;-)
Jeśli w drugą stronę to działa tak dobrze, to proszę o przykłady dobrych sprinterów którzy zostali dobrymi maratończykami.
BLOG viewtopic.php?f=27&t=59722
Kom viewtopic.php?f=28&t=59723
40lat, 98kg, 190cm, biegam od 2007
400m 0:55, 800m 2:04, 1000m 2:48,
1500m 4:30, 3000m 10:25, 5000m 18:38,
10km 41:40, Maraton 3h28
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Et tam, nie miałem na myśli klocków 100kg tylko jakiś 80 do 90kg
Raczej nie znajdziesz sprinter klasy światowej który został maratonczykiem wysokiego szczebla, raczej mi chodziło o to, że z krótszych dystansow łatwiej przestawić się na dłuższe i łatwiej uzyskać lepszy wynik niż odwrotnie
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

Przydałaby się opcja edytuj/usuń w zakładce "Podejścia".
Po ręcznym wpisaniu wyniku zostaje on na amen (nie wiem jak się ma rzecz po zrobieniu testu "na żywo")
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wypuściliśmy nową wersję. :)
Jest tam już poprawny przedział zalecanego tempa.
Dodatkowo poprawiliśmy algorytm obliczania bieżącego tempa (jak wiecie, to nie taka łatwa sprawa, przy technologii GPS).
bartek_skalski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

embe pisze:Przydałaby się opcja edytuj/usuń w zakładce "Podejścia"...
Przytrzymaj paluch na 'podejściu' nieco dłużej, aż wyskoczy okienko z pytaniem.

Nowa wersja już wgrana, faktycznie na współprace narzekać nie możecie.
ravenye
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:16

Nieprzeczytany post

W części trening, ale jeszcze przed rozpoczęciem treningu, przydałby się slider do przesuwania po kolejnych częściach treningu. Tak aby użytkownik mógł spokojnie przed treningiem zorientować się co dokładnie będzie biegał. Poprawi to zdecydowanie user experience. Szczególnie w treningu powtórzeń nie da się tego zrobić klikając na poszczególne czarne prostokąty, ponieważ jest ich zdecydowanie za dużo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cooper - 3070m - Słupsk IV.2017
10km - 42:55 - Czarna Dąbrówka V.2017
HM - 1:39:38 - Gdańsk X.2016
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Już kilka osób o tym pisało, może dodadzą z czasem :)
biegam ultra i w górach :)
mandaris
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

U mnie zniknęły treningi. Mogę sobie tylko zrobić Coopera.

Wiem, że to nie jest forum poprawnej polszczyzny, ale drogi Panie Naczelny: "Ci" pisane wielką literą jest formą grzecznościową, używaną gdy się do kogoś zwracamy (jak: Ciebie, Cię, Tobie), ale jeśli występuje w sensie "oni", "tamci" to piszemy małą (a nie np. "blablabla dlatego Ci dopingowicze powinni blablabla"). :)
Marathon success does not come from training or perseverance, it comes from waterboarding yourself at aid stations.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

mandaris pisze:Wiem, że to nie jest forum poprawnej polszczyzny, ale drogi Panie Naczelny: "Ci" pisane wielką literą jest formą grzecznościową, używaną gdy się do kogoś zwracamy (jak: Ciebie, Cię, Tobie), ale jeśli występuje w sensie "oni", "tamci" to piszemy małą (a nie np. "blablabla dlatego Ci dopingowicze powinni blablabla"). :)
Redakcja w innym wątku już pisała, że nie ma czasu na "takie rzeczy" jak korekta językowa:
viewtopic.php?f=20&p=816210

A szkoda :(
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

mandaris pisze:U mnie zniknęły treningi. Mogę sobie tylko zrobić Coopera.
To pewnie jakiś błąd, bo była dzisiaj wgrywana aktualizacja.
Znikają treningo do Biegniij Warszawo i upraszczamy pewne sprawy zmniejszając w tym momencie liczbę dostępnych typów treningów ale umożliwiając wybór poziomu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

spaw pisze: Czy Twoim zdaniem predyspozycje genetyczne mają znaczenie marginalne i czy uważasz że przy odpowiednim treningu czołowy maratończyk mógłby zostać czołowym sprinterem?
Czy zgadzasz się z tym że zbyt duża waga przeszkadza coraz bardziej wraz z wydłużaniem dystansu począwszy od sprintu i skończywszy na maratonie?
Nie widziałem wczesniej pytań.
1. Nie mógłby. Ale być może czołowy sprinter mógłby zostać czołowym maratończykiem.
2. Tak, przeszkadza.
J_Cop
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mandaris pisze: Wiem, że to nie jest forum poprawnej polszczyzny, ale drogi Panie Naczelny: "Ci" pisane wielką literą jest formą grzecznościową, używaną gdy się do kogoś zwracamy (jak: Ciebie, Cię, Tobie), ale jeśli występuje w sensie "oni", "tamci" to piszemy małą (a nie np. "blablabla dlatego Ci dopingowicze powinni blablabla"). :)
Tez to zauwazylem juz jakis czas temu, strasznie mnie to razi. I jest to problem nie tylko tu na forum, ale w wielu innych miejscach widzialem ten blad. To nie jest kwestia "niemania czasu na takie rzeczy" bo wystarczy znac zasade i zawsze sie do niej stosowac. Nie wymaga poswiecenia ani chwili dodatkowego czasu. Takie moje zdanie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Wiecie jak brzmi ostatnie zdanie filmu "Pół żartem pół serio" (czyli "Some like it hot" :) ) kiedy Daphne (Jack Lemmon) zdradza swojemu mężowi Osgoodowi Fieldiengowi III, że jest mężczyzną?
ODPOWIEDZ