Merrell Bare Access 2

pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:Nawet jeden z przywódców grupy wyznaniowej minimalistów sam A.K. na pytanie o zerowy drop, odpowiedział, że on jednak potrzebuje minimum ochrony :usmiech: (proszę nie pytać, gdzie to powiedział, bo nie pamiętam :ojoj: ).
To ja zapytam, któż to taki ten "A.K."? :bum:
Skoro się dowiedziałem, że zupełnie nieświadomie jestem sekciarzem http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 15#p558365, a tak od 12 roku życia uważam, że tzw. "autorytety" nadają się tylko do jednego - aby je podważać i przynależność do quazi religijno-fundamentalistycznego "ruchu" będzie mnie uwierać niczym kamień w bucie po 20 km, to chciałbym wiedzieć kogo przypadkiem nie potraktować zbyt poważnie :oczko:
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
PKO
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak z rozmiarówką Merrella? 'Ich' USA 11,5 odpowiada innym 11,5 (faktycznie 29,5cm)? Nie miałem okazji oglądać/ przymierzać butów od Merrella, a chciałbym uniknąć odsyłania ze względu na źle spasowane kapcie.

Dzięki.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wg mnie rozmiarówka całkiem trafiona. Dla mnie dopasowane "na styk" (granica niewygody, mniejsze to już za małe) buty to zwykle 43, biegam i chodzę m.in. w Merrellach Road Glove rozmiaru EUR 44 (US 10, UK 9,5 - niestety na metce nie podają cm) i rzeczywiście one wydają się o numerek większe niż dopasowane. Aby mieć podobne odczucie luzu, w niektórych butach musiałbym wejść jeszcze o pół numeru wyżej. Podobny luz mam w starych żelazkach Asicsa o rozmiarze EUR 45 (USA 11, 28,5 cm), także Brooks PureConnect podpasowały mi dopiero 45-tki. ALE te moje odczucia co do dopasowania i luzu mogą też wynikać z czynników innych niż czysta długość, np. szerokości noska czy konstrukcji góry (sztywność, wyściółka, wysokość zapiętka, układ sznurowadeł), co powoduje, że but lepiej lub gorzej obejmuje stopę. Piszę o RG choć wiem, że rozmowa jest o BA2, ale w wielu miejscach piszą, że Merrell robi swoje różne modele na tym samym kopycie. Tak czy siak mamy inne stopy (także każdy z nas prawą i lewą), więc bez przymiarki to hmmm.....

P.S. 1: a co ma drop do ochrony?
P.S. 2: Pamiętajmy, że BA2, istotnie lekki i fajny, ma całkiem sztywną tylną część podeszwy (przód jak najbardziej elastyczny). Nie twierdzę, że to coś złego, ale może komuś potrzebna informacja.
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rozmiarem EUR zwykłem się nie sugerować, wydaje się, że tutaj rozbieżności są całkiem spore (z pamięci, 11,5 US to dla Pumy 45, dla Brooksa 45,5, dla Merrella 46, a dla Asicsa nawet 46,5). Zazwyczaj wybieram właśnie 11,5 US i zazwyczaj jest OK. Stąd pytanie i prośba o porównanie długości wkładki.
Jeśli ktoś ma MBA2, mógłby zmierzyć długość wkładki i napisać czy odpowiada to rozmiarówce Merrella ze strony, będę wdzięczny.
- Terry Pratchett
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Piszę o RG choć wiem, że rozmowa jest o BA2, ale w wielu miejscach piszą, że Merrell robi swoje różne modele na tym samym kopycie.
Mogę się mylić, ale MBA2 wg mnie jest zrobione na innym kopycie niż Road/Flux/Trail/Sonic Glove. Biegam w MBA2 i tych 3 ostatnich - rozmiar 45 (UK 10,5/US 11) jest dla mnie w sam raz, a MBA2 sprawia wrażenie odrobinę większego (stopy mam ok 27,5 cm). Mi to jednak nie przeszkadza - więcej luzu dla stopy z przodu.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

7arema pisze:Rozmiarem EUR zwykłem się nie sugerować, wydaje się, że tutaj rozbieżności są całkiem spore (z pamięci, 11,5 US to dla Pumy 45, dla Brooksa 45,5, dla Merrella 46, a dla Asicsa nawet 46,5). Zazwyczaj wybieram właśnie 11,5 US i zazwyczaj jest OK. Stąd pytanie i prośba o porównanie długości wkładki.
Jeśli ktoś ma MBA2, mógłby zmierzyć długość wkładki i napisać czy odpowiada to rozmiarówce Merrella ze strony, będę wdzięczny.
Mam Bare Access2 i Trail Glove. Oba modele w rozmiarze USA 11, EUR 45, długość wkładki 29cm. Pumy Faas 250 trail mam w rozmiarze 44,5 i mają wkładkę 29cm
5km-16:48
10km - 35:46
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bjj pisze: Mam Bare Access2 i Trail Glove. Oba modele w rozmiarze USA 11, EUR 45, długość wkładki 29cm. Pumy Faas 250 trail mam w rozmiarze 44,5 i mają wkładkę 29cm
Dziękuję jak nie wiem co.
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika
szubert
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:06
Życiówka w maratonie: 03:09:11

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich, podzielę się na świeżo wrażeniami po pierwszym biegu w nowych butach MBA2.
Wczoraj przyszły świeżutko zakupione buty Merrell Bare Access 2, muszę dodać że to pierwsze buty z rodzaju natural jakie posiadam, dotychczas biegam tylko w żelazkach. Dzisiaj w planie miałem interwały 5x1,2 km i wybrałem się na stadion Skry W-wa, nawierzchnia żużlowa. Moje nastawienie było takie że, muszę nauczyć się biegać ze śródstopia i pewnie łydki mi wysiądą po biegu. Dodam iż wybrałem wersję asekuracyjną i do merellów użyłem cienką wkładkę 2 mm ze starych asisców (dociąłem na wymiar).
A tu niespodzianka - biegłem interwały za szybko wg planu, nogi a w zasadzie buty same niosły, tętno niższe od 4-5 ud. od wcześniejszych treningów i samopoczucie super. Nie mogłem po prostu zwolnić a buty po prostu bajka, leciutkie, dopasowane i co najważniejsze nie przeszkadzają w biegu. Ja mam szerokie stopy, wysokie podbicie (wieczne problemy z odciskami i obtarciami) i MBA2 są rewelacyjne -zero jakichkolwiek niedogodności. Po interwałach miałem bieg spokojny (głównie asfalt) 20 min a tu wyszło tempo M; po prostu nie mogłem zwolnić, nogi same niosły bez efektu zmęczenia, dyskomfortu. Nie wiem jak inni ale jestem po prostu zachwycony tymi butami i co najważniejsze po treningu czuję lekkie zmęczenie ale łydki w ogóle nie bolą. Żelazka zostawię tylko na weekendowe długie biegi a w tygodniu tylko MBA2.
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

zwróćcie uwagę, że accessy mają lekko podniesiona wewnętrzną część podeszwy środkowej, co daje lekkie wsparcie dla śródstopia i nadpronacji, co nie każdemu może odpowiadać.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolejny post do mojej kolekcji z cyklu Nowy, Lepszy Świat - "o kuna, to o to chodzi z lekkimi butami?"
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szubert:
1. Miło, że Ci w nich miło.
2. Żelazka zostaw... w szafie, jako memento. Porzuć na trochę długie biegi i powracaj do nich stopniowo już w BA2.
3. Zamiast docinać dwumilimetrowe wkładki ugnij kolana 2 mm bardziej. Większa korzyść będzie ;)
Awatar użytkownika
szubert
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hassy
Trochę się obawiam jeszcze biegania bez wkładki gdyż w okolicy mam tylko asfalt i po nim głownie biegam. Jeśli miałbym w okolicy lasek lub coś miększego to na pewno odważyłbym się na bieganie bez dodatkowej amortyzacji.No oczywiście jest stadion z żużlem ale tłuc 40 kółek to psychicznie wysiądę. na razie krótsze biegi 10-12 km ok.
Biegam od 08-2012
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja na początek biegałam długie wybiegania wciąż w żelazkach i ja akurat uważam, że jeżeli czujesz, że tak będzie dla Ciebie lepiej, a nie chcesz teraz ograniczać dystansu tych biegów,to słuchaj intuicji. Sam poczujesz, kiedy będzie czas całkiem się pożegnać ze starymi butami.
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

Ja akurat w dłuższe dystanse wprawiałem się od razu w lekkich butach jak radzi hassy, żelazka sprawiały bół moim kostkom - nie ma złotej rady. Trzeba sprawdzić na sobie ;)
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
Awatar użytkownika
szubert
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jaka może być żywotność tych butów zakładając, że będziemy biegać głownie po twardych nawierzchniach typu szosa? Czy wytrzymają podobnie jak żelazka tj 1000-1500 km, czy zdecydowanie krócej?
Biegam od 08-2012
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ