Bieganie a spora nadwaga

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe jak ciekawe, ameryki nie odkryli ci amerykańscy naukowcy ;) Cordain w książkach o paleodiecie twierdził to samo już naście lat temu. Tylko interpretacją się różnił, uważał że na diecie wysokobiałkowej nie traci się mięśni, ponieważ najzwyczajniej dostarcza się wystarczającą ilość białka, a ewentualny nadmiar jest bardzo trudny do przekształcenia w tłuszcz. Z kolei na diecie wysokowęglowodanowej tyje się (w znaczeniu zwiększania procentu tłuszczu w organiźmie kosztem mięśni, bo utrata wagi na diecie redukcyjnej jakaś jest, przynajmniej czasowa... tyle że człowiek jednocześnie robi się lżejszy i tłustszy, taki paradoks), bo insulina wydzielana przy trawieniu węglowodanów powoduje przekierowywanie kalorii do tkanki tłuszczowej nawet gdy jest ich za mało, bo jednocześnie blokuje wykorzystywanie tłuszczu z własnych zasobów. Organizm ratuje się przed głodem paląc własne mięśnie. Jakoś bardziej mi pasuje to wyjaśnienie, po prostu jest prostsze niż bajanie o korzystnym wpływie leucyny i insuliny. Za chwilę udowodnią, że jedzenie dużych ilości węglowodanów jest jednak korzystne, byle z białkiem, i że naleśniki z białym serem i dżemikiem wcale jednak nie tuczą ;).
The faster you are, the slower life goes by.
New Balance but biegowy
jusi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dajnie jakieś strony, gdzie można kupić stanik do biegania. Bo na allegro nie znalazłam. Całkowicie nie pomyślałam,że do biegania potrzebny jest faktycznie specjalny stanik. Dopiero mam zamiar zacząć, ale bez odpowiednich ubrań, można się tylko zniechęcić. :) ( tak słyszałam, choć wiem, że jak się zaczyna od kupowania akcesoriów..... to ciężko z tym bieganiem może być. Bo mam znajomych, którzy pokupowali super buty, ubrania, itd..... i biegali.....3 razy :) i koniec )
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jusi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok. Dzięki. Znalazłam i kupiłam. Taki za 50 zł. Mam nadzieję, że będzie ok. Rozumiem, że oczywiście zakłada się go bez normalnego stanika....ale nie wyobrażam sobie, jak kawałek materiału przytrzyma biust :) Żeby nie wyskoczył :) hahahaa
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jaki model kupiłaś?

Porządny stanik sportowy w prawidłowo dobranym rozmiarze trzyma na mur beton, różnica z porównaniu ze zwykłym stanikiem jest spora.
jusi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Taki kupiłam.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2606234762

SHOCK aBSORBER

Mam nadzieję, że taki wystarczy. Nie znam się na tym zupełnie.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Level 3 (firma shock absorber ma skalę od 1 do 4, im większy numerek, tym mocniejsza stabilizacja, 1 są do mało dynamicznych sportów, te z drugiego końca skali to właśnie do biegania, jazda konna itd.), powinien dać radę, jeśli rozmiar dobrze dobrany. Ja osobiście biegam w modelu 4490 (level 4), który Ci linkowałam i jak pisałam - mur beton. :oczko:

Edit: widzę, że w międzyczasie pytałaś w innym wątku o dobór rozmiaru. Ja używam taki sam rozmiar, jak na codzień. A jak dobrze dobrać rozmiar stanika ogólnie, można poczytać np. tu: http://besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo ... ikowo.html
jusi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli jak kupiłam level 3 to jet ok, tak? A te linki co wysłałaś były puste. Pokazały się tylko puste kratki do wpisania czego szukam. Nie wiedziałam, że są jakieś numerki typu 1-4..... mam nadzieję, że level 3 wystarczy. :) Od poniedziałku mam zamiar zacząć...może wtorek...jak stanik przyjdzie. Tylko ciężko jest mi sie zmotywować, bo nie mam z kim biegać. I nie wiem, czy biegać plan np. 6 czy 10 tygodniowy, czy po prostu biegać.....ile dam radę. Poza tym od 2 tygodni basenik 2 razy w tygodniu. :)
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O, rzeczywiście linki nie działają teraz dobrze, jak próbowałam było ok. :smutek: Ja zaczynałam z planem 10tygodniowym, po niecałej połowie przeszłam na 6 tygodniowy i nawet ten skończyłam przed czasem. Śmigaj jak Ci wygodnie i spróbuj jakąs koleżankę namówić, w dwójkę raźniej. Ja zaczynałam z mężem.
Awatar użytkownika
Asiula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

Ja kupiłam zwykły kalenji, jakby na niego spojrzeć to chyba level1 :hahaha: Ale przy moich 'big cycach' w zupełności wystarczy :oczko:
Ale to tylko na zapas, nr 1 mam grubszy i cieplejszy :oczko: Niby ma lepiej trzymać, ale ja żadnej roznicy nie odczuwam :hej: :oczko:

Ja zaczynałam bez planu... po prostu biegłam bez celu :oczko: Najczęściej pętelki na stadionie... :hej: :oczko:
Ale może będziesz miała odpowiednią motywację jak złapiesz się jakiegos planu :hejhej: Powodzenia! :oczko:
Endo

10km: Życiowa Dycha - Krynica 7.09.2013 45:37
21km: Półmaraton Silesia 12.05.2013 1:47:35
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wbrew pozorom mały biust też potrzebuje podtrzymania :taktak:
http://treningbiegacza.pl/trening/stref ... -biegaczek
A jak któraś z was potrzebuje wizualizacji, to proszę bardzo - bałnsomiter: http://www.shockabsorbersport.co.nz/waw ... meter.html Wybieramy rozmiar miseczki, rodzaj sportu (bieganie to ostatni level) i widzimy, co się dzieje z biustem bez podtrzymania, ze zwykłym stanikiem i z shockiem. Jest widok od frontu i z profilu, ze skórą i z siatką konturową.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak najbardziej się podpisuję pod zdaniem kachity, jako posiadaczka niezbyt dużego biustu właśnie. I tak bym już za nic nie wróciła do biegania w zwykłym staniku (przez pierwsze tygodnie próbowałam).
Awatar użytkownika
Asiula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

To powiedzcie mi proszę, jeżeli dobrze mi się biega w zwykły biustonoszy sportowym kalenji... to znaczy, że trzyma dobrze?! :oczko: Na co mam zwrócić uwagę? Po czym poznać, że jest ok? Bo nie mam czego się uczepić... i śmiem twierdzić, że żadnego droższego mi nie potrzeba... :oczko:
Endo

10km: Życiowa Dycha - Krynica 7.09.2013 45:37
21km: Półmaraton Silesia 12.05.2013 1:47:35
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

stan przed lustrem podskocz pare razy i ocen "na oko" czy nic sie nie przemieszcza ;)
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Asiula, ależ możliwe, że trzyma, bo biust trzyma poprawna konstrukcja, a nie cena. :oczko: (a swoją drogą moje staniki głównie z ebaya brytyjskiego, za kilka funtów nówki sztuki z metkami) Nie mierzyłam nigdy Kalenji, bo nie produkują w moim rozmiarze. Sięgnęłam po brytyjskie marki, bo mają odpowiednio wąskie obwody i noszę od nich modele również na co dzień. I tu różnica komfortu w porównaniu z poprzednim 75B jest ogromna. :taktak:
ODPOWIEDZ