Joma - udzielające się uczucie taniości. Reklamacja uznana!

Awatar użytkownika
hubertp29
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56.38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wiecie co wam powiem. Fajne te jomy. Ciekaw jestem czy można gdzieś przymierzyć w Małopolsce? Natomiast co do cen butów... to jest jakiś koszmar! Przyzwoitą cenę mają tylko buty z zeszłorocznej kolekcji... a nowe szkoda gadać.

A jeśli chodzi o przyzwyczajenia konsumentów i zwyczaje sprzedawców. To powiem wam, że ostatnio zmieniałem buty. I w sklepie biegacza po teście etc. sprzedawca zaproponował mi nike lunarglide +2 (299 zł) i asics blackowk 5(249 zł). I mimo, że sprzedawca nalegał. Ja ostatecznie wybrałem asicy(bardzo wygodne i generalnie dobrze się sprawują), nike po zrobieniu kilku kroków wydały mi się strasznie niewygodne. Także w ucieraniu przyzwyczajeń konsumentów też swoje pięć groszy dokładają sprzedawcy.
Pozdrawiam.
PKO
adamklk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Rozważam dwa modele od Jomy Carrera XI (pronacja) oraz Hispalis X (supinacja). Na allegro znalazłem jeszcze Asics Virage 5 (pronacja) za 200zł.
Nie wiem jednak jaki brać rozmiar od Jomy. Ogólnie nosze 45 ale gdy przymierzałem ostatnio parę modeli Asics w sklepie to jednak lepiej czuje się w 46, jeżeli chodzi o buty biegowe. Asics 46 - 29cm, Joma 46-29,5cm. Brać z Jomy też 46 czy raczej 45? Jak to jest z ich rozmiarówką?
Awatar użytkownika
pixos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:42
Życiówka w maratonie: 3:58

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem 1,5 roku temu na allegro model marathon. Kupowałem u sprzedającego o nazwie smjsport. Tu masz link do jednej z jego aukcji z butami Jomy. Sprawdź w opisie aukcji tabelę z rozmiarami i zastosuj się do instrukcji odnośnie doboru rozmiaru podanych w odnośniku pod tabelą. U mnie sprawdziło się idealnie. Co prawda brałem niższy rozmiar (41), ale nie widzę powodu, żeby w wyższych rozmiarach miało się cos zmieniać.

Pozdrawiam
adamklk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A moglbys napisac jaki masz rozmiar w innych butach? W sensie innych marek.
Awatar użytkownika
pixos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:42
Życiówka w maratonie: 3:58

Nieprzeczytany post

Ogólnie mam stopę długości prawie 26 cm (bez bodajże 2 mm) i pod ten wymiar dobieram buty, zazwyczaj dodając delikatny zapas, czyli szukam wkładki dlugości 26-26,5 cm. Jeśli chodzi o asicsy to najlepiej się czuję w rozmiarach 41,5-42 (8-8,5 US), choć ten mniejszy rozmiar jest "na styk", tzn. czubek dużego palca praktycznie dotyka do cholewki, ale jakoś mi to specjalnie nie przeszkadza. W butach Saucony mam podobnie - rozmiar 8 US (w EUR wychodzi 41) i też praktycznie "na styk". Natomiast w Jomach nr 41 delikatny zapas przy palcach mam (to właśnie to 0,5 cm dodane przy pomiarze długości stopy).
Podsumowując, na Twoim miejscu mniej sugerowałbym się rozmiarówką, bo ta bywa różna w zależności od producenta, a bardziej polegał na pomiarach w cm, bo to jest najbardziej obiektywne - zmierz stopę, dodaj 0,5 cm i sprawdź jaki to jest rozmiar u danego producenta (w tym przypadku u Jomy).

Pozdrawiam
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Troszkę potwierdzę - na codzień nosze rozmiar 43. Do biegania Nike 44. Zaś joma również 43.

Teraz lekkie podsumowanie jomy. Biegać zacząłem trochę ponad 2 lata temu. Kupiłem sobie Jomy Titanium, kóre zastąpione zostały przez Nike lunarglidy 2. Nike zaczeły mi robić w którymś momencie krzywde ( zaczęły boleć mnie kolana). Wróciłem więc do Jomów - i okazuje sie, że wszystkie jest dobrze ..... sam nie wiem jakie wnioski wyciągnąć z tego wszystkiego ....
Awatar użytkownika
hubertp29
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56.38

Nieprzeczytany post

olekpp pisze:Troszkę potwierdzę - na codzień nosze rozmiar 43. Do biegania Nike 44. Zaś joma również 43.

Teraz lekkie podsumowanie jomy. Biegać zacząłem trochę ponad 2 lata temu. Kupiłem sobie Jomy Titanium, kóre zastąpione zostały przez Nike lunarglidy 2. Nike zaczeły mi robić w którymś momencie krzywde ( zaczęły boleć mnie kolana). Wróciłem więc do Jomów - i okazuje sie, że wszystkie jest dobrze ..... sam nie wiem jakie wnioski wyciągnąć z tego wszystkiego ....
Z butami lunarglide to jest podobno taka sprawa, że w przypadku tego obuwia firma nike kieruje się trochę inną filozofią niż większość firm. To nie tylko są buty amortyzujące, ale również oddające energię. Taką w każdym razie "śpiewkę" usłyszałem w sklepie. Ja osobiście butów nike nie lubię, czuję się w nich strasznie niewygodnie. Ale to moje subiektywne odczucie. Sporo znajomych biega w nike i są zadowoleni. A co do jomy. To jestem ich ciekaw. Ale podobno można je przymierzyć tylko w Warszawie. Jak dotrą do Krakowa, to muszę koniecznie przymierzyć. Podobno robią całkiem niezły towar.
formula126
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zrobiłem ostatnio badanie 3d stopy i okazało się że jestem pronatorem. Z oferty jomy dedykowane dla pronatorów są carrery no ale jest napisane od 80 kg wagi a to 7 kg więcej niż ważę. Czy nadal mogę brać te buty pod uwagę? jeśli tak to czy będę odczuwał jakiś dyskomfort, czy może buty po pewnym czasie (jakim?) się dostosują?
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rozumiesz znaczenie słowa "od" :-) w sumie pewnie Ci nie zaszkodza ale z tego co pamietam mieli tez trampki dla lzejszych :)
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moje Carrera mają ok. 200km na liczniku. Wciąż jest OK.
Mam tylko wrażenie, że amortyzacja się dość szybko wyklepuje, ale może po prostu stopa mi się z nimi oswoiła, zobaczymy.
Co do rozmiaru - na początku wydają się być mocno dopasowane, ale po kilku wybieganiach ładnie się ułożyły i jest dokładnie tyle luzu ile chciałem.
Dostały też trochę biegania po kałużach, ładnie wyschły, nic się nie rozlazło.
Z minusów to chyba nie ma na nich odblasków, a trochę biegam po nocy, więc to dla mnie ważne.
Awatar użytkownika
robin_ldz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47.11
Życiówka w maratonie: 3.50.19

Nieprzeczytany post

Czy rozmiarówka jest zgodna z tą podawaną? Mam zamiar kupić Jomy, zwracam uwagę na rozmiar w cm, ale wolę jeszcze dopytać.

P.S. czy ktoś z Was używa ciuchów do biegania tej firmy? Jaka jest jakość ubrać, jak z rozmiarami? Będę wdzięczny za odpowiedź.

pzdr,
In this Religion, there are no holidays
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Cywilne" buty noszą 43 zaś biegowe , również jomy 44.
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Update po kolejnych 200 czyli w sumie jakies 400 na liczniku.
Okazało się, że kupiłem za małe buty. Asicsy miałem ten sam rozmiar (44/28,5cm) ale z czasem okazało się, że Jomy mają dużo węższe nosy i mam czarne paznokcie na 2 i 3 palcu. Pewnie zamówię rozmiar większe, a mniejsze będą na krótkie przebieżki.
Co do zużycia to zero problemów. Trzymają się elegancko.
Zauważalny dyskomfort powstaje przy bieganiu po słabo przyczepnej nawierzchni (mokre płyty, odrobina piasku na asfalcie), uślizguje kopyto.
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a takie info dla zainteresowanych, jeżeli jesteś silnym pronatorem i ważysz więcej niż 80 kg to...

Joma Carrera NIE są butami dla Ciebie :nienie:

więcej szczegółów po MW
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mocno mnie zaintrygowałeś. Biegało mi się w nich raczej dobrze.
Czekam na więcej informacji.
ooco pisze:a takie info dla zainteresowanych, jeżeli jesteś silnym pronatorem i ważysz więcej niż 80 kg to...

Joma Carrera NIE są butami dla Ciebie :nienie:

więcej szczegółów po MW
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ