Test Żołądzia - kto zinterpretuje?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Gdy tak sobie myślałem co daje test Zoładzia to doszłem do wniosku że przedewszyskim pokazuli balans pomiędzy zdolnoscimai tlenowymi mieszanymi beztlenowymi czyli podaje pędkości odzwierciedlające stopień wytrenowania na poszczególnych zakresach treningowych. Czyli robie test zóładzia wychodzą mi słaba szybkośc w tlenie to robie pod to trening i przy kolejnym teście zoładzia sprawdzam czy ten trening odniósł efekt ale jednoczesnie czy nie spowodował obniżenia innych prędkości na innych zakresach
a po czym poznajesz te "słabe prędkości w tlenie"? A co w przypadku osoby przygotowującej się do 5K i będącej właśnie w BPSie, przecież tutaj tlen nie będzie tak istotny, jak wyższe prędkości. Jak szacujesz na podstawie prędkości stopień wytrenowania?
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
PKO
jaro3km
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z każdego testu można coś wyciągnąć tylko trzeba umieć je odczytać. Treningi sa naszym testami przecież cykle nam sie powtarzają ale odpowiednia interpretacja pozwala na poprawę w kolejnych cyklach I wydaje mi sie ze każdy test pokazuje ten sam stopień wytrenowania na którym obecnie jesteśmy
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaro3km pisze: I wydaje mi sie ze każdy test pokazuje ten sam stopień wytrenowania na którym obecnie jesteśmy
O co chodzi w tym zdaniu?
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
jaro3km
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie zależnie jaki test przeprowadzimy wykaże ten sam stopień wytrenowania
Kiedyś w Austrii zrobiono mi test na bieżni ruchomej , prędkość zwiększano co 3min- przedstawiłem go na mojej stronie. Za trzy dni zrobiłem TZ na stadionie .Po analizie wyniki był bardzo podobny, jedynie wyniki na bieżni ruchomej była bardziej dokładne bo wykonano więcej pomiarów.
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie no Marek z tym to niestety sie nie zgodze Rozne testy DAJA ROZNE WYNIKI- NIESTETY TYLKO TEST W WARUNKACH NATURALNYCH JEST BARDZIEJ TRAFNY I RZETELNY. Dlatego np przeprowadza sie konfrontacje testow aby wylonic ten najlepszy. Zoladz to na 3h i wiecej
gg 2097932 służę pomocą :)
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ze wzg na inny czas trwania i inne procesy/ substraty zabezpieczajace bezpieczenstwo energetyczne. Dlatego Ci zawsze wychodzi wyzsze hr i la na maratonie niz na ts co ewidentnie wskazuje ze ten test nie jest adekwatny do wysilku startowego
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Paweł Grzonka pisze:Ze wzg na inny czas trwania i inne procesy/ substraty zabezpieczajace bezpieczenstwo energetyczne. Dlatego Ci zawsze wychodzi wyzsze hr i la na maratonie niz na ts co ewidentnie wskazuje ze ten test nie jest adekwatny do wysilku startowego
co to jest "ts"?
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja bym obstawił "tempie startowym" - czyli treningu tempowym realizowanym z prędkością startową. Ale nie wiem na pewno, nie orientuję sie w tych magicznych skrótach.
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Deck walnelo mi sie. gape strzelilem- klikam z tel i nie zawsze moge poprawic blad a mialo byc TZ- test Zoladzia :d
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

To pisałeś o różnicach w wartościach progowych HR i LA, a nie maksymalnych?
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ