Garmin Fenix 5/5s/5x
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 3:23:50
- Kontakt:
Witam! Zmieniam niedługo swojego FR610 na fenixa 3 lub 5. Waham się, bo czytam i oglądam testy, z których wynikają niewielkie różnice pomiędzy tymi modelami. Jednak jedną z najważniejszych funkcji dla mnie jest czujnik tętna w nadgarstku. W niektórych testach zagranicznych słyszałem wypowiedzi jakoby Garmin w modelu 5 poprawił ten element w stosunku do trójki. Nie znalazłem jednak żadnych danych potwierdzających tą wiadomość. Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat? Szukam wersji 3 HR Saphhire lub 5 Saphhire. Różnica w cenie mniej więcej 700 zł. Reszta różnic technicznych jest dla mnie mało istotna, dlatego pytam o HR. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Już na starcie napiszę, że nie miałem w ogóle do czynienia z fenix 3.mungo pisze:Witam! Zmieniam niedługo swojego FR610 na fenixa 3 lub 5. Waham się, bo czytam i oglądam testy, z których wynikają niewielkie różnice pomiędzy tymi modelami. Jednak jedną z najważniejszych funkcji dla mnie jest czujnik tętna w nadgarstku. W niektórych testach zagranicznych słyszałem wypowiedzi jakoby Garmin w modelu 5 poprawił ten element w stosunku do trójki. Nie znalazłem jednak żadnych danych potwierdzających tą wiadomość. Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat? Szukam wersji 3 HR Saphhire lub 5 Saphhire. Różnica w cenie mniej więcej 700 zł. Reszta różnic technicznych jest dla mnie mało istotna, dlatego pytam o HR. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam
A więc, jeśli zależy ci na precyzyjnym pomiarze tętna podczas biegu, to zainwestuje pasek tętna, inaczej będziesz żałował i stronił nerwami na prawo i lewo. I nie polecam biegać z samym nadgarstkowym pomiarem.
Tak, jest on użyteczny, np do monitorowania aktywności 24h/7dni w tygodniu i tętna spoczynkowego, bądź lekkiej aktywności np ćwiczenia na siłowni czy jazda na rowerze, długie wędrówki piesze etc...
Jak będziesz używał nadgarstkowego pulsometru w fenix 5, to licz się z niedokładnością pomiaru, i będą na pewno skoki/piki co kilkanaście minut/kilometrów.
I oczywiście, musisz nie mieć tatuażu, zegarek powinien leżeć powyżej kości nadgarstka oraz skóra powinna być czysta, oraz zapięcie powinno być stabilne i mocne, aby zegarek się nie przemieszczał.
Patrze na stronie GC w insight, a tam takie kwiatki mi wyskoczyły:
Sobota Wydłuż passę w realizacji celu pokonanych pięter
Historia celu pokonanych pięter
Dni: 7
Poprzednia
1 maja 2017
Dni: 3
Bieżąca passa
Dni: 7
Najlepsza
1 maja 2017
Niezła robota! Udało Ci się wzmocnić zdrowie i dodatkowo realizujesz cel pokonanych pięter już 3 dzień z rzędu. Wiemy, że stać Cię na 4 dni! Ustalone nawyki, takie jak wchodzenie po schodach, są najlepszym sposobem na poprawę zdrowia, pokonanie stresu i większego zadowolenia z życia.
A o dziwo nie pokonuje dużo pięter, pamiętam jak robiłem podbiegi 4x 300m, to po biegu naliczył mi około 15 pięter pokonanych ;p
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mam niestety duży problem z paskiem tętna. W obecnym Garminie używam właśnie paska, ale o wiarygodnym pomiarze mogę zapomnieć. Po pewnym czasie treningu pasek traci kontakt z zegarkiem i pojakazuje totalne głupoty. Najczęściej pojawia się to po 20-40 minutach biegu, gdy już jestem solidnie spocony. Domyślałem się, że chodzi o zbyt luźną regulację lub koniec baterii. Baterię wymieniłem, pas naciągnąłem do granic możliwości i dalej to samo. W końcu oddałem go do reklamacji. Garmin wymienił bez problemu na inny model kompatybilny z moim 610. Po miesiącu znowu to samo. Żeby pasek się nie zsuwał po 10 minutach, muszę go tak ciasno regulować, że nie odetchnę pełną piersią. Dlatego też jestem gotowy na pewne przekłamania w nadgarstkowym pomiarze. Kiedyś jakiś tester przy Fenixie 3 opowiadał, że nie jest z nim tak źle, tyle że reaguje z opóźnieniem przy nagłych zmianach (np.interwały). Sam nie wiem, może w 5'tce trochę go poprawili.
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie rozumiem tego narzekania na nadgarstkowy hr. Może kwestie anatomiczne? W moim przypadku generalnie nie widzę jakiegoś dramatu. Do amatorskiego treningu - na pewno jest ok. I zdecydowanie 5 a nie 3HR. To inny czujnik i inny sposób jego pracy. Specjalnie biegałem i porównywałem. I F3HR i teraz 920+hrm-run i F5. Oczywiscie sa pewne różnice w przebiegu krzywej, ale ogólne wskazania minimum/maximum/srednie sa takie same, lub roznice 2-4 uderzeń. Nikt nigdy nie mówił, że to jest pomiar doskonały, ale w F5 już wystarczający do jakiejś tam analizy i wyciągania wniosków.
I nie musisz wcale mocno zapinać
. Oczywiście nie ma wskazan dynamiki, i paru innych bez pasa hr, ale śmiało mozesz mysleć o bieganiu z F5 i pomiar nadgarstkowy daje rade 
Wysłane z mojego SM-G930F .
I nie musisz wcale mocno zapinać

Wysłane z mojego SM-G930F .
-
- Wyga
Fenix 5X wersja oprogramowania 3.30 Beta
Od 9 maja 2017 r.
Zmiany wprowadzone w wersji 2.96 do 3.30:
Dodano obsługę ukrywania odległości do następnego pola, domyślnie wyświetlanej na mapie podczas nawigacji. (Ustawienia> Nawigacja> Ekrany danych> Mapa> Pola danych)
Dodano obsługę wyświetlania stron danych nawigacyjnych na wyświetlaczu Head Mounted Display (HMD).
Poprawiono niezawodność LiveTrack.
Naprawiono problem z awarią urządzenia, jeśli chcesz usunąć wszystkie strony danych dla profilu aktywności.
Naprawiono problem, w którym przesłane pliki kart kredytowych z piłką golfową zostały wczytane, jeśli chcesz wstrzymać golfa przed połączeniem z Expressem.
Naprawiono problem, w którym wpis współrzędnych nie działa prawidłowo dla języka rosyjskiego i węgierskiego.
Poprawiono problem, w którym aplikacja Golf nie była dostępna na liście aplikacji.
http://www8.garmin.com/support/download ... p?id=11665
Wysłane z mojego SM-G935F .
Od 9 maja 2017 r.
Dodano obsługę ukrywania odległości do następnego pola, domyślnie wyświetlanej na mapie podczas nawigacji. (Ustawienia> Nawigacja> Ekrany danych> Mapa> Pola danych)
Dodano obsługę wyświetlania stron danych nawigacyjnych na wyświetlaczu Head Mounted Display (HMD).
Naprawiono problem z awarią urządzenia, jeśli chcesz usunąć wszystkie strony danych dla profilu aktywności.
Naprawiono problem, w którym przesłane pliki kart kredytowych z piłką golfową zostały wczytane, jeśli chcesz wstrzymać golfa przed połączeniem z Expressem.
Naprawiono problem, w którym wpis współrzędnych nie działa prawidłowo dla języka rosyjskiego i węgierskiego.
Poprawiono problem, w którym aplikacja Golf nie była dostępna na liście aplikacji.
-
- Zaprawiony W Bojach
Pyka ktoś tutaj w golfa ?Petavit pisze:Fenix 5X wersja oprogramowania 3.30 Beta
Od 9 maja 2017 r.
Dla mnie to się mało opłaca ta aktualizacja, poczekam raczej na następną.
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Bety sypią się jak z rękawa, a wersje stabilne raz na jakiś czas
Co do pomiaru tętna z nadgarstka, to doświadczenie pokazało, że do biegania pasek jest zdecydowanie lepszy, ale na umiarkowany dalszy ciąg dnia monitoring tętna jest bdb. Wersja 5X wygrywa

Co do pomiaru tętna z nadgarstka, to doświadczenie pokazało, że do biegania pasek jest zdecydowanie lepszy, ale na umiarkowany dalszy ciąg dnia monitoring tętna jest bdb. Wersja 5X wygrywa

-
- Zaprawiony W Bojach
Zapis co 1s, GPS + glonass, pasek HR na BT, ze względu, że biegałem przed wschodem slonca, to bylo uzywane podświetlenie. I podświetlenie mam ustawione na 30s. Raz wylaczalem je wcześniej, a raz zapomniałem.
Biegania 1h28:18 i bateria zeszła dokladnie 19.3%
Wysłane z mojego SM-T113 .
Biegania 1h28:18 i bateria zeszła dokladnie 19.3%
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Krzysztof Jot czyli w porównaniu z 3 HR, Fenix 5 ma dokładniejszy pomiar tętna? 2-4 uderzeń mogę pominąć, ale 10 to już różnica
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak, pisałem test 3HR zaznaczając, że pomiar z nadgarstka sprawdza się do zastosowań turystycznych czy fitnesowych, natomiast z pomiarem nadgarstkowym Fenix 5 da się biegać
. Różnica w wykresie jest, ale nie dociągam bardzo mocno paska zegarka (bo nie lubię) więc pewnie pomiar może być jeszcze dokładniejszy.

-
- Wyga
Nowa wersja oprogramowania FENIX 5x
Nie jest to wersja beta.
Zmiany wprowadzone w wersji 2.90 do 3.30:
Dodano obsługę automatycznych aktualizacji oprogramowania (Ustawienia> System> Aktualizacja oprogramowania> Automatyczna aktualizacja). Ustawienie Automatycznej aktualizacji na "Wyłącz" spowoduje wyłączenie pobierania aktualizacji oprogramowania przy użyciu programu Garmin Connect Mobile i Wi-Fi.
Ulepszono menu sterowania mocą i wprowadzono stan "wyłączony" w przypadku podłączonych funkcji, takich jak Znajdź mój telefon, sterowanie muzyką itp. Te aplikacje już nie znikną z menu sterowania energią, gdy użytkownik utracił połączenie z aplikacją Garmin Connect Mobile App.
Dodano obsługę zarządzania ustawieniami jednostkowych parametrów ciśnienia, wysokościomierza i temperatury z odpowiedniego menu ustawień widżetu.
Poprawiono szybkość reagowania na autouzupełnianie kroków.
Ulepszone menu ustawień aktywności ukrywając ustawienia specyficzne dla GPS, gdy GPS jest wyłączony.
Naprawiono problem, w którym zegarek nieprawidłowo zgłosił, że sygnał GPS został utracony podczas korzystania z programu UltraTrac.
Poprawiono potencjalny problem, gdy aktualnie wybrana twarz zegarka może ulec zmianie po aktualizacji oprogramowania.
Naprawiono problem, w którym może wystąpić awaria urządzenia podczas stosowania twarzy FaceIt z aplikacji Garmin Connect Mobile App.
Naprawiono problem, gdzie w głównym menu nie można było kopiować takich aplikacji, jak Golf, opcja "Kopiuj działanie" była dostępna w menu głównym.
Naprawiono problem, gdy urządzenie utraciło błąd podczas tworzenia niestandardowego alertu dla nowej aplikacji "Inne".
Naprawiono problem, w którym pola wirtualnego partnera, "Czas do przodu" i "Czas za" nie będą aktualizowane w czasie aktywności.
Naprawiono problem, w którym podczas przeglądania aktywności w aplikacjach takich jak "Wioślarstwo" wyświetlane były puste wykresy wysokości, które nie rejestrują danych o wysokości.
Naprawiono problem, w którym urządzenie obliczało wartość VO2 max w przypadku aktywności przy użyciu UltraTrac.
Naprawiono problem, gdzie w głównym menu nie można było kopiować takich aplikacji, jak Golf, opcja "Kopiuj działanie" była dostępna w menu głównym.
Naprawiono problem, w którym nie można zmienić nazwy kursu na urządzeniu.
Poprawiono potencjalny problem, gdy urządzenie Fenix 5X mogło ulec awarii podczas ładowania segmentów z nazwami, które miały znaki specjalne.
Naprawiono potencjalny problem, w którym zapisywanie nowego kursu z okrągłym kursem mogłoby uszkodzić istniejący kurs okrągły w urządzeniu.
Naprawiono potencjalny problem, gdy panoramowanie i powiększanie zdjęć BirdsEye na mapie może spowodować awarię urządzenia.
Aktualizacja odbywa się przez program Garmin Express.
Można też ją dostać przez Garmin Connect jeśli ktoś miał wersję beta niższą od 3.30 ale nie niższą niż 2.95. (od 2.95 beta są automatyczne aktualizacje, jeśli tak ustawimy w zegarku).
http://www8.garmin.com/support/download ... p?id=11429
Nie jest to wersja beta.
Zmiany wprowadzone w wersji 2.90 do 3.30:
Dodano obsługę automatycznych aktualizacji oprogramowania (Ustawienia> System> Aktualizacja oprogramowania> Automatyczna aktualizacja). Ustawienie Automatycznej aktualizacji na "Wyłącz" spowoduje wyłączenie pobierania aktualizacji oprogramowania przy użyciu programu Garmin Connect Mobile i Wi-Fi.
Ulepszono menu sterowania mocą i wprowadzono stan "wyłączony" w przypadku podłączonych funkcji, takich jak Znajdź mój telefon, sterowanie muzyką itp. Te aplikacje już nie znikną z menu sterowania energią, gdy użytkownik utracił połączenie z aplikacją Garmin Connect Mobile App.
Dodano obsługę zarządzania ustawieniami jednostkowych parametrów ciśnienia, wysokościomierza i temperatury z odpowiedniego menu ustawień widżetu.
Poprawiono szybkość reagowania na autouzupełnianie kroków.
Ulepszone menu ustawień aktywności ukrywając ustawienia specyficzne dla GPS, gdy GPS jest wyłączony.
Naprawiono problem, w którym zegarek nieprawidłowo zgłosił, że sygnał GPS został utracony podczas korzystania z programu UltraTrac.
Poprawiono potencjalny problem, gdy aktualnie wybrana twarz zegarka może ulec zmianie po aktualizacji oprogramowania.
Naprawiono problem, w którym może wystąpić awaria urządzenia podczas stosowania twarzy FaceIt z aplikacji Garmin Connect Mobile App.
Naprawiono problem, gdy urządzenie utraciło błąd podczas tworzenia niestandardowego alertu dla nowej aplikacji "Inne".
Naprawiono problem, w którym pola wirtualnego partnera, "Czas do przodu" i "Czas za" nie będą aktualizowane w czasie aktywności.
Naprawiono problem, w którym podczas przeglądania aktywności w aplikacjach takich jak "Wioślarstwo" wyświetlane były puste wykresy wysokości, które nie rejestrują danych o wysokości.
Naprawiono problem, w którym urządzenie obliczało wartość VO2 max w przypadku aktywności przy użyciu UltraTrac.
Naprawiono problem, w którym nie można zmienić nazwy kursu na urządzeniu.
Poprawiono potencjalny problem, gdy urządzenie Fenix 5X mogło ulec awarii podczas ładowania segmentów z nazwami, które miały znaki specjalne.
Naprawiono potencjalny problem, w którym zapisywanie nowego kursu z okrągłym kursem mogłoby uszkodzić istniejący kurs okrągły w urządzeniu.
Naprawiono potencjalny problem, gdy panoramowanie i powiększanie zdjęć BirdsEye na mapie może spowodować awarię urządzenia.
Aktualizacja odbywa się przez program Garmin Express.
Można też ją dostać przez Garmin Connect jeśli ktoś miał wersję beta niższą od 3.30 ale nie niższą niż 2.95. (od 2.95 beta są automatyczne aktualizacje, jeśli tak ustawimy w zegarku).
http://www8.garmin.com/support/download ... p?id=11429
-
- Zaprawiony W Bojach
A przez auto update czemu to nie dziala?
Wczesniej dzialalo.
Wczesniej dzialalo.