DYSKUSJA: Diety tłuszczowe, LCHF, paleo, primal w sporcie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1241
- Rejestracja: 16 gru 2012, 17:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Masło orzechowe możesz bez problemu zrobić sam w domu.
Potrzebny jest:
a. dobry blender (z wirującym ostrzem)
b. pół kilo orzechów
c. trochę czasu na ich obranie
Każde inne orzechny niż arachidowe lepiej wcześniej namoczyć, dzięki temu łatwiej mielenie pójdzie.
Arachidowych w zasadzie nigdy nie moczyłem wcześniej - może to jest błąd
Wrzucasz całość obranych orzechów do blendera i miksujesz co jakiś czas robiąc przerwy, by nie zajechać maszyny.
Po około 15 min. masz gotowy produkt. Jeśli chcesz konsystencją przypominało bardziej masło ze słoika, to dodaj trochę tłuszczy kokosowego.
I koniec. Żadnych konserwantów, soli, cukru, niepotrzebnego GMO, emulgatorów, E itd :-D
Potrzebny jest:
a. dobry blender (z wirującym ostrzem)
b. pół kilo orzechów
c. trochę czasu na ich obranie
Każde inne orzechny niż arachidowe lepiej wcześniej namoczyć, dzięki temu łatwiej mielenie pójdzie.
Arachidowych w zasadzie nigdy nie moczyłem wcześniej - może to jest błąd
Wrzucasz całość obranych orzechów do blendera i miksujesz co jakiś czas robiąc przerwy, by nie zajechać maszyny.
Po około 15 min. masz gotowy produkt. Jeśli chcesz konsystencją przypominało bardziej masło ze słoika, to dodaj trochę tłuszczy kokosowego.
I koniec. Żadnych konserwantów, soli, cukru, niepotrzebnego GMO, emulgatorów, E itd :-D
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
klang, serio?
ja kupuje orzeszki ziemne bez łupin w tesco. wrzucam jak jest do blendera, po 2-3 minutach mam gotowy produkt. bez namaczania i komplikacji. pyszne. czy robię to źle?
ja kupuje orzeszki ziemne bez łupin w tesco. wrzucam jak jest do blendera, po 2-3 minutach mam gotowy produkt. bez namaczania i komplikacji. pyszne. czy robię to źle?
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
to nie trzeba tych orzeszków uprażyć wcześniej??
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
niee...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1241
- Rejestracja: 16 gru 2012, 17:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Kuba, dobrze robisz (jak wychodzi). Ja wolę w łupinach bo... wolę w łupinach
Moczenie dotyczyło innych orzechów, jak laskowe czy włoskie. Arachidowych, czyli ziemnych nie moczę również.
Prażenie dotyczy laskowych i (chyba) migdałów).
Moczenie dotyczyło innych orzechów, jak laskowe czy włoskie. Arachidowych, czyli ziemnych nie moczę również.
Prażenie dotyczy laskowych i (chyba) migdałów).
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 978
- Rejestracja: 13 lis 2011, 21:10
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Wrocław
Aha czyli obierasz :> Serio pytałem, bo kiedyś za gówniarza, kiedy
człowiek dorwał arachidowe, to żeśmy z bratem żarli też łupiny,
żeby nic się nie zmarnowało. Toteż myślałem, że też te łupiny mielisz bo może jednak dobre są
człowiek dorwał arachidowe, to żeśmy z bratem żarli też łupiny,
żeby nic się nie zmarnowało. Toteż myślałem, że też te łupiny mielisz bo może jednak dobre są
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 5220
- Rejestracja: 15 mar 2012, 11:32
- Lokalizacja: okolice Krakowa
Też miałem kolegę w liceum co zżerał łupki,bo lubił.
Ciekawy patent z tym masłem.Zastanawiam się czy wyszłoby takie masełko z migdałów.
Ogólnie nie lubię orzechów poza włoskimi a migdały uwielbiam.
Ciekawy patent z tym masłem.Zastanawiam się czy wyszłoby takie masełko z migdałów.
Ogólnie nie lubię orzechów poza włoskimi a migdały uwielbiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
bankowo by wyszło. chyba sam spróbuję.
-
- Rozgrzewający Się
- Posty: 16
- Rejestracja: 07 lut 2014, 11:39
- Życiówka na 10k: 45:00
- Życiówka w maratonie: 3:28:56
Mi też najbardziej smakuje migdałowe. Co prawda sam nie robiłem, ale można kupić na internecie bardzo fajne masło migdałowe bez żadnych dodatków i konserwantów.
A jeśli chodzi o niektórych kolegów na diecie tłuszczowej z podwyższonym cholesterolem (na przykład ja tak mam) to powodem może być zbyt duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Tutaj jest opis przypadku.
Ja właśnie na sobie muszę przetestować tą teorie.
A jeśli chodzi o niektórych kolegów na diecie tłuszczowej z podwyższonym cholesterolem (na przykład ja tak mam) to powodem może być zbyt duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Tutaj jest opis przypadku.
Ja właśnie na sobie muszę przetestować tą teorie.