Czołówka dla biegacza

raff_pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 03:49:24

Nieprzeczytany post

Jesli mam byc szczery to juz juz mialem wziac NAO, przebolalem nawet koszt. Jedyne co mnie powstrzymuje to wlasnie watpliwosc odnosnie zasilania. Dodatkowy aku kosztuje prawie polowe ceny dobrej skadinad lampki. Mizernym pocieszeniem jest fakt ze za 30-40 zeta mozna sobie wystrugac zamiennik jak oryginalny dokona zywota. Po kiego oni sie tam na to USB uparli?

W miedzyczasie wynalazlem jeszcze dosc ciekawa alternatywe, mianowicie Silva Cross Trail 2. Bez zbednych wodotryskow, solidna konstrukcja, sensowne parametry, cena ponizej 400 zl. Nie jestem tylko przekonany odnosnie zasilania czterema bateriami AA.
Run damn it!
10k 42:52 21k 1:34:06 42k 3:49:24
PKO
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

"High 504,69 mA 3,79 V 1,91W 4,45 h
Low 371,06 mA 4,01 V 1,49W 5,72 h"

wg pomiaru poboru mocy.

"większość trasy pokonałem w trybie Reactive LOW - akumulatorek 2400mAh wystarczył w tych warunkach na równe 8 godzin pracy w temperaturze ok 4*C."
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:oskee dzięki, że zabrałeś głos, tym cenny, że UTMB, jak na sprawdzian dla bardziej "budżetowej" latarki, to śmiała próba. Nawet mnie zaskoczyłeś, bo uważałem, patrząc po starannie dobranym ekwipunku - bądź co bądź - mocno zaprawionych w górach biegaczy, że w tak poważnych zawodach wszyscy wyposażeni są własnie w super-hiper-odlotowe światełka Petzla, czy Silvy.
Od jakiegoś czasu mocno korci mnie Nao, bo jestem gadżeciarzem, ale kupującym raczej produkty, które faktycznie coś nowego wnoszą, nową jakość, a nie tylko zaspokajają bełkot marketingowców ;) ...Kurcze, tylko ta cena...para dobrych butów... ;)

Znaleziony krótki treściwy głos, dla tych, którzy zastanawiają się nad kryteriami wyboru...
Nie wszystko co drogie to dobre. Mój sprzęt był bardzo starannie dobrany i przetestowany. NAO jest fajna ale ma dedykowane akumulatory i skomplikowaną elektronikę, co powoduje, że całej nocy nie wytrzymuje. Biega z nią czołówka ultra bo mają wiele aku i ludzi do ich podawania a poza tym im za to płacą ;D
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:zastanawia mnie natomiast dlaczego wypuścili tak, moim zdaniem, niedoskonały produkt. Odpowiedź znajduję jedną: "żeby być pierwszymi", żeby pokazać, że ich marka jest najfajniejsza
Masz pewnie rację...W sumie to nie jest to nic zdrożnego, tak działa rynek...I jeśli już podeprzeć się nieco Twoim przykładem concept'a, to być może i Petzl wypuścił właśnie coś takiego, do czego można mieć zastrzeżenia, co można (i trzeba) poprawić, a im się spieszyło. I tu zgrzeszyli :). Z drugiej strony - ta praktyka dotyczy wieeeelu dziedzin i wielu producentów, a potem wzywają np. z autem na bezpłatną wymianę tego, czy tamtego :)
Kangoor5 pisze:Porównanie do wejścia diod na rynek trochę nieadekwatne, bo właśnie energooszczędność jest jedną z dwóch największych ich zalet.
Nie w tym sensie napisałem o diodach. Są takie kamienie milowe rozwoju, pomysły, idee, które popychają do przodu, albo wręcz rewolucjonizują daną dziedzinę, stając się kołem zamachowym postępu...Pierwszą w życiu czołówkę, jak sobie przypomniałem, kupiłem jeszcze za "komuny" w sklepie sportowym - miała zasobnik na płaską baterię (tą samą, której moc badało się językiem ;) ) i zwykłą żarówkę. Dziś to zabytek, ale pamiętam, jak robiłem z kolegą Zachodniobeskidzki Szlak im Sosnowskiego i podchodziliśmy do schroniska na Rysiance. W drodze zapadł wieczór, a my wtedy z plecaków czołówki i w drogę. Wtedy to było coś :) .
oskee pisze:NAO jest fajna ale ma dedykowane akumulatory i skomplikowaną elektronikę, co powoduje, że całej nocy nie wytrzymuje. Biega z nią czołówka ultra bo mają wiele aku i ludzi do ich podawania a poza tym im za to płacą ;D
No tak. To też trochę wykrzywiło mi mój osąd. Faktycznie są sponsorowani, używają Petzla, a mają i aktywny support :) .
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Dzisiaj pierwszy raz przebiegłem się z HLS-K1 Plus. Ilość światła wystarczająca aż naddto na ciemny park :). Jedna wada to niestety problem z wytarciem potu z czoła, no ale to by było przy każdej czołówce. Waga choć odczuwalna to dobrze rozłożona i nie przeszkadza, trzyma się głowy stabilnie.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Kolega chce mi odsprzedac Petzl Myo XP, chyba to podobny model do
myo RXP:Cena 70Euro
http://www.petzl.com/de/outdoor/stirnla ... en/myo-rxp
Ale ta:
http://www.petzl.com/de/outdoor/stirnla ... lampen/nao
to juz rewelacja - wszystkie specjalnie trail.
To juz napewno wystarczy do biegania po lesie ?
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie kupuj myo xp. To stara i czesto psujaca sie czolowka, szczegolnie szybko niszczy sie kabel wchodzacy do lampki. Mocowanie kabla poprawiono dopiero w rxp i to chyba w drugiej wersji.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro chce ci ją opchnąć kolega to nie proścIej pożyczyć ją pierwej od niego, przetestować i samemu ocenić czy wystarczy?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
szfagir
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:19
Życiówka w maratonie: 04:42:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:
Hipokrytes pisze:Napisz P@wle kilka słów jak wypada MYO RXP 2 koleżanki vs Twój Mactronic HLS-K1. Te 130 zł różnicy to nie jest istotna bariera.
Spróbuję ją już w czwartek wysępić od niej, mam przyobiecane :) . Będę miał okazję pobawić się jej ustawieniami, bo wiadomo, że ma bodaj 10 programów (1-7 stabilizowane światło do ~70lm, wyższe moce nie). Kiedy pobiegliśmy razem odniosłem wrażenie, że Myo świeci słabo, ale to wina ustawień - podobno mąż ustawiał jej max eco ;) . Co do światła, to ma bardzo przyjemne dla oka, a rozproszenie jest, dzięki dyfuzorowi, prawdziwe - w HLS-K1plus suwakiem przesuwa się lustro, dzięki czemu z jasnego punktu robimy okrąg. To nie jest taki efekt, jak w Myo - tam światło w polu widzenia (ścieżka przed nami), jest w miarę równomiernie rozproszone, czyli jest tak, jak być powinno :) . Mnie jednak rozproszenie "ala Mac" wystarcza..Więcej napiszę, jak wezmę Petzla do ręki :) ...może popełnię jakieś fotki porównawcze ;)
Udało Ci sie P@wle zrobić porównanie??
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktoś biega może z Mactronic Nomad?
Chodzi mi o informację, czy zamknięcie rzeczywiście sprawia problemy, tak jak to jest tutaj opisane http://www.light-test.info/index.php?op ... 54&lang=pl?
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale gdzie to zapięcie sprawia problemy? normalne zatrzaskowe . To , że autor życzył czegoś innego nie musi być wadą od razu:)
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nomad jest kiepski. Mój kumpel ją sobie kupił i jak porównywaliśmy ją z moją HLS-K1 Plus to świeciła słabiej... obie na nowych bateriach. Trzyma też krócej, ogólnie to na papierze wygląda mocno ale w terenie nie ma rewelacji.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szfagir pisze:Udało Ci sie P@wle zrobić porównanie??
Myo RXP 2 udało mi się podebrać dopiero w czwartek, na wyjazd świąteczny...Nie mialem ze sobą drugiego kompletu Eneloop'ów, więc na razie się z nią zapoznałem, zaprogramowałem. Oczywiście też zestawiłem z Mac'iem, ale nie jest to miarodajne.
Pierwsze wnioski są takie:
- Myo produkuje chlodne światło, przyjemne dla oka,
- dyfuzor fajnie rozprasza, kontrasty nie męczą oka, bo ich nie ma - mamy przed sobą równomierną "chmurę"' która ładnie rozświetla teren pod nogami, lekko na boki i przed siebie; wystarcza,
- dostałem ją z bateriami alkaicznymi, ale nie wiem, z jaką mocą; dioda u góry nie sygnalizowała ich nadmiernego rozładowania, ale skoro aku z mojej powodowały jej mocniejsze świecenie, znaczy, że prócz czwartkowego biegu, jakiś już zaliczyły...
- obsługa jest prosta, dwa przyciski: pierwszy przełącza między trzema, programowalnymi trybami i SOS, druga - tryb boost, który świeci, gdy nie zdejmujemy palca z przycisku,
- no i właśnie tryb boost...póki co największe zaskoczenie in minus...Programowanie ustawień sąsiedniego przycisku pozwala obrać tryby 1-8, gdzie natężenie światła jest stabilizowane (latarka nie przygasa aż do granicznego poziomu rozładowania) oraz 9-10, najmocniejsze..jak pamiętam ~80lm i ~140lm... We wspomnianych trzech trybach wybrałem odpowiednio: 10, 8 i 3. 3ka jest wyraźnie najciemniejsza, pomiędzy 8 i 10 różnica nie jest znacząca, ale najbardziej rozczarowuje porównanie 10ki i boost, czyli teoretycznie 140 i 205ciu lumenów - NIE MA ŻADNEJ ZMIANY...Petzl zaznacza, że boost działa przy mocnych bateriach, więc może i aku, i baterie są za słabe, ale i tak to niemiła niespodzianka, bo polecałem koleżance Myo właśnie z racji mocy ( no i dyfuzora, który jest akurat ok)...
- porownanie pracy na 10tym programie z moim Mac'iem na tych samych Eneloopach również nie rzuca na kolana - różnica świetlistego okręgu z Mac'a (100lm) z "chmurą" z Petzl'a (140lm) jest nawet na korzyść Mac'a (!)..Mimo to światło Myo mi się podoba :)
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
szfagir
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:19
Życiówka w maratonie: 04:42:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to wbiłeś mi gwoździa. Prawie się zdecydowałem na Myo z racji dyfuzora i tego, że nie powinien męczyć oczu - a moje sie cholernie męczą w ciemnościach. Skoro piszesz, że znaczącej różnicy nie ma to chyba zdecyduje się na HLS-K1 Plus, albo dopłacę 50zł i HLS-NL3 EPIC. Co sądzicie o tej ostatniej??
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziwi mnie to , że w porównaniach zawsze rzecz kolegi wypada słabiej:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ