Polar M400

mateoB
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

banan85 pisze:jeśli chodzi o srednei tempo biezacego odcinka to w tym zegarku istnieje możliwość ustawienia sobie tej informacji na jednym z ekranów w trybie treningowym
Od kilku dni testuje m400, miedzy innymi pod kątem funkcji średniego tempa odcinka. Niestety przy ustawieniu auto lap-a, np. co 1 km ta funkcja nie działa. Zamiast średniego tempa ostatniego odcinka zegarek pokazuje średnie tempo od początku dystansu kompletnie ignorując automatyczne okrążenia.
Funkcja średniego tempa odcinka działa tylko przy ręcznym wciskaniu lap-ów i przy wyłączonej funkcji auto lap.

Jeszcze "ciekawiej" wygląda mierzenie dystansu okrążeń. Przy ustawionym auto lap-ie na wyświetlaczu przez cały trening mamy wartość 0.
Mierzenie dystansu okrążenia działa przy wyłączonym auto lapie i ręcznym wciskaniu lap-ów.

W Sport Consulting dowiedziałem się, że nie mają na to wpływu, że tak to działa i już.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2014, 15:03 przez mateoB, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mateoB pisze:
banan85 pisze:jeśli chodzi o srednei tempo biezacego odcinka to w tym zegarku istnieje możliwość ustawienia sobie tej informacji na jednym z ekranów w trybie treningowym
Od kilku dni testuje m400, miedzy innymi pod kątem funkcji średniego tempa odcinka. Niestety przy ustawieniu auto lap-a, np. co 1 km ta funkcja nie działa. Zamiast średniego tempa ostatniego odcinka zegarek pokazuje średnie tempo od początku dystansu kompletnie ignorując automatyczne okrążenia.
Funkcja średniego tempa odcinka działa tylko przy ręcznym wciskaniu lap-ów i przy wyłączonej funkcji auto lap.

Jeszcze "ciekawiej" wygląda mierzenie dystansu okrążeń. Przy ustawionym auto lap-ie na wyświetlaczu przez cały trening mamy wartość 0.
Mierzenie dystansu okrążenie działa przy wyłączonym auto lapie i ręcznym wciskaniu lap-ów.

W Sport Consulting dowiedziałem się, że nie mają na to wpływu, że tak to działa i już.

Sport Konsulting możesz tą informacje potwierdzić lub jej zaprzeczyć?

Jsli tak to ma działąc to trochę ta funkcja jest niewypałem
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sledząc ten wątek utwerdzam się w coraz większym przekonaniu, że dobrze zrobiłem wybierając poczciwego gremlina 310xt ;)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam nadzieje że pewne wady które wychodzą zostaną szybko poprawione, fakt nie sprawdzałem tego z odcinkami i autolapem ale to już klasyfikuje się prawie jak bug :hej:

miejmy nadzieje, że są to problemy wieku młodzieńczego i zostaną szybko wyeliminowane :)

oraz dodany ten nieszczęsny footpod :ojnie: , bo apka na androida obiecana na ten miesiać :hej:

a i przydałoby się możliwość konfiguracji ekranów z timerów, bo dość często używam szacunkowego obliczania czasu
marcin.brynda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:A do mnie zegarki dzisiaj nie dojechaly bo kurier DHL sobie ze mnie zakpil.
Do mnie też już trzeci dzień DHL jedzie z zakupionym M400 i jakoś dojechać nie może :wrrwrr: Natomiast o 9:50 moja przesyłka była w sąsiednim mieście oddalonym o niespełna 30 km :wrr: I .... bomki strzelił :( Mikołaja nie będzie :(
running321
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ja dzisiaj na podstawie tej naklejki co była na ekranie dociąłem sobie folijkę ochronną, ale fajnie by było jakby jakaś firma zrobiła te folijki profesionalnie :) Widziałem takie na allegro do garmina fr 220.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

running321 pisze:A ja dzisiaj na podstawie tej naklejki co była na ekranie dociąłem sobie folijkę ochronną, ale fajnie by było jakby jakaś firma zrobiła te folijki profesionalnie :) Widziałem takie na allegro do garmina fr 220.

ja dziś zrobilem dokladnie to samo :)
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na razie tez mam docinaną bo trochę obawiam się tego plastyku :bum: , napisałem na profili 3mk czy byliby wstanie zrobić takie folie, zobaczymy czy odpiszą.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jaką folię docięliście, taką do smartfonów ?
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, mi leżała jakaś z samsunga
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tez kupilem taka do telefonow...
Jesli dobrze pamietam to zaplaclilem niecale 10zl
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sluchajcie jest sprawa.
Z racji przerwy regeneracyjnej zrobilem tylko kilka kilometrow z nowym zegarkiem. Z tego calego podniecenia wsiadlem potem do auta i jezdzilem po calym miescie z wlaczonym gps. Czy idzie jakos okroic ten trening i wyciac ta jazde samochodem gdzie tempo wynosilo 1:00 na kilometr ? :hej:
Lubie prowadzic statystyki i juz w pierwszym treningu zaliczylem taka wpadke.
Wgralem trening do Polar Flow i tam moge tylko zaznaczac fragment treningu do analizy ale nie umiem sie pozbyc kilometrow przejechanych samochodem przez co wyszedl mi prawie rekordowy polmaraton zamiast spokojnej dyszki.
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

Powinno dać radę.
Sposób pierwszy:
- wyeksportuj trening do pliku GPX
- otwórz plik jakimś edytorem, np. notatnikiem
- taki plik ma określoną strukturę (czas, dł.geogr., szer.geogr., wys. + jakieś tam znaki początku, końca...) - jeśli uda Ci się wyczaić tę logikę to wycinasz od tego miejsca gdzie zakończyłeś biegać
- pracuj oczywiście na kopii pliku
- tak przeedytowany plik wgraj do Polar Flow (o ile się da, bo nie znam w ogóle Polar Flow)
Mnie się raz udała edycja w notatniku a drugi raz nie (chyba coś za dużo pokasowałem).

Sposób drugi:
- wyeksportuj trening do pliku GPX
- wgraj do jakiejś aplikacji, która pozwala na edycję treningu (np. Run Keeper)
- zrób edycję w tej aplikacji, pousuwaj zbędną część treningu
- wyeksportuj nowy plik GPX
- wgraj do Polar Flow (o ile ma taką funkcjonalność)

Może ktoś jeszcze podpowie jak to sensownie zrobić, chętnie sam bym się dowiedział jak wygląda struktura pliku GPX, co jest tam ważne, co można ciąć a co trzeba obowiązkowo zostawić :lalala:
I jakim edytorem najlepiej, bo notatnikiem to trochę rzeźba.... :tonieja: :smutek:
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

usuń trening :oczko: , nic innego mi nie przychodzi do głowy. chyba że jest jakiś edytor gpx to wyeksportuje trasę i baw się w pliku a następnie ją dodaj
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak dla sportu pobawie sie z plikiem gpx. Ostatecznie usune trening bo dycha w prawo lub w lewo przy moim kilometrarzu to jak ziewnąć :usmiech:

Kolejne pytanie bo nie znalazlem tego w instrukcji. Czy M400 mozna po prostu wylaczyc calkowicie ?
ODPOWIEDZ