Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Zamiast mapinstall do wgrywania map mozna po prostu uzyc MapSource. Zaznaczamy fragmenty ktore chcemy a potem ziuu do urządzenia. Robilem tak z etrexem20 i dziala tez z fenixem2. Samo zmienia nazwy itp, po prostu odpalamy i mamy mape na zegarku.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
coś jednak musi być na rzeczy, bo mnie nie dotykały problemy z szarpanym sygnałem, gubieniem satelitów itp itd zarówno na 3.8 jak i 4.0Piechu pisze:Garmin oficjalnie zdementował informacje jakoby w serii 3N nastapiły jakieś zmiany sprzętowe. Po drugie nawet u użytkowników pierwszej serii 2Q nastąpiła poprawa po aktualizacjach.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Co ciekawe, mam jednego urzytkownika jednego z pierwszych F2 w Polsce i sygnal owszem czasami szarpany, ale nigdy jeszcze nie zgubil sygnalu.
Co do trzymania fixa, nie wiem jak to jest, ale kiedys w ramach testow wszedlem na spacerze z synem do jednego z marketow. Bylem tam moze z 10 min i sygnal nie zostal zgubiony, a slad, choc szarpany, oddawal mniejwiecej moja podroz miedzy polkami...
Co do trzymania fixa, nie wiem jak to jest, ale kiedys w ramach testow wszedlem na spacerze z synem do jednego z marketow. Bylem tam moze z 10 min i sygnal nie zostal zgubiony, a slad, choc szarpany, oddawal mniejwiecej moja podroz miedzy polkami...
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
No bo wbrew pozorom Fenix ma naprawdę mocny układ GPS lub tylko samą antenę. Wczoraj gdy go testowałem przespacerowałem się do centrum handlowego. Przeszedłem może 100-150 metrów przez pierwszą kondygnacje parkingu (kilkupoziomowy parking z grubaśnego żelbetonu, nade mną jeszcze 3 poziomy) i tam cały czas trzymał sygnał. Dopiero gdy z parkingu wszedłem do galerii to po chwili dostałem info o utracie sygnału.
moim zdaniem zmiany sprzętowe nie mają tutaj nic do rzeczy. To, że jednym działa na takim samym sofcie a innym nie to wg mnie wina słabo zoptymalizowanego oprogramowania.herson pisze:coś jednak musi być na rzeczy, bo mnie nie dotykały problemy z szarpanym sygnałem, gubieniem satelitów itp itd zarówno na 3.8 jak i 4.0
Ostatnio zmieniony 08 paź 2014, 08:04 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Ja tylko raz zgubiłem sygnał gps ktorego przez 8 km juz nie odnalazł.. ale na 100 % jestem przekonany że to z powodu aktualizacji, więcej takich przypadłości nie miałem.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Chipset GPS to pewnie i mocny ma. Ale poszukaj antenyPiechu pisze:No bo wbrew pozorom Fenix ma naprawdę mocny układ GPS lub tylko samą antenę. Wczoraj gdy go testowałem przespacerowałem się do centrum handlowego. Przeszedłem może 100-150 metrów przez pierwszą kondygnacje parkingu (kilkupoziomowy parking z grubaśnego żelbetonu, nade mną jeszcze 3 poziomy) i tam cały czas trzymał sygnał. Dopiero gdy z parkingu wszedłem do galerii to po chwili dostałem info o utracie sygnału.
moim zdaniem zmiany sprzętowe nie mają tutaj nic do rzeczy. To, że jednym działa na takim samym sofcie a innym nie to wg mnie wina słabo zoptymalizowanego oprogramowania.herson pisze:coś jednak musi być na rzeczy, bo mnie nie dotykały problemy z szarpanym sygnałem, gubieniem satelitów itp itd zarówno na 3.8 jak i 4.0

http://gadgetnerdly.com/wp-content/uplo ... -Fenix.png
http://gadgetnerdly.com/wp-content/uplo ... ernals.png
Ja nie widzę porządnej anteny dla GPS, jedynie SMD. Chyba że obuda pełni rolę anteny. Ale policzenie takiej anteny, uwzględnienie wpływu ludzkiego ciała itp... Fizycznie - nie możliwe do zrobienia i wykonania, chociaż teoretycznie w jakimś zakresie - pewnie tak. Myślę, że podobnie jest w F2. Garmin 910 w środku ma dodatkową antenę.
http://www.wirelessgoodness.com/wp-cont ... mage11.png
Błędów hardwarowych nie da się naprawić firmwarem.
I jeszcze przyczepię się do nazewnictwa oprogramowania. Firmware to oprogramowanie na platformy embedded (czyli nasze zegarki), a software na troche mocniejsze platformy - PC

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
zgadzam się, że błędów hardware'owych nie da się naprawić oprogramowaniem
Ale jak widać hardware jest ok a kolejne aktualizacje firmware wnoszą poprawki
choć z drugiej strony nie neguję, że np. na etapie produkcji jest/była zawalona sprawa kontroli jakości stąd problemy poszczególnych egzemplarzy

choć z drugiej strony nie neguję, że np. na etapie produkcji jest/była zawalona sprawa kontroli jakości stąd problemy poszczególnych egzemplarzy
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 47,30
Ponoć w 920xt dalej bedzie Mediatek:
""Confirmed from GPS software update file.. It has MediaTek MT3333 chipset. But with GLONASS, it's much better than MT3339 used in FR620/220."
Można dalej spodziewać się kaszanki
Cena na aliexpressie jednego chipsetu sprawdzone na szybko kosztują tyle same - około 12-13 dolców.
""Confirmed from GPS software update file.. It has MediaTek MT3333 chipset. But with GLONASS, it's much better than MT3339 used in FR620/220."
Można dalej spodziewać się kaszanki

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 00:46:32
- Życiówka w maratonie: 04:46:25
Pobawiłem się wczoraj trochę trybem "Indoor" ze zewnątrz.
1)
Najpierw zrobiłem dwa okrążenia na GPS`sie z dokładnością 9-10,
Biegłem po trzecim torze, wiec jeśli bieżnia jest dobrze zrobiona to powinno być 415metrów.
łapiąc lap wyszło 435m i 429m a tempo odcinka wyszło odpowiednio 5:40 i 5:43
tempo starałem się trzymać równe jak tylko potrafię, ale wykres tempa pokazuje coś zupełnie innego.

2)
Następnie postanowiłem zrobić dwa kółka w trybie "Indoor"
łapiąc lap wyszło 401m i 404m a tempo odcinka wyszło odpowiednio 5:52 i 5:46
tempo chwilowe dobrze trzymało, różnice były na poziomie +/- 5sekund
mimo to na wykresie widać jakiś większe anomalię, ale starałem się nie patrzeć na zegarek ciągle, aby nie zaburzać tych wartości i biec możliwie równo.

3)
Potem postanowiłem spróbować przeprowadzić trening interwałowy w trybie "Indoor".
plan był 5x5min tempie 4:05 z przerwą dwie minuty.
Na początku było nawet nieźle, tempo było równe itp. ale po dwóch minutach skok o dwie minuty,
potem próba powrotu do poprzedniego tempa, ale ostatecznie beznadzieja, co ciekawe to nie wiem dlaczego,
pozostałe wykresy są raczej poprawne, wiec łączność z opaską raczej nie została zaburzona.

4)
Na koniec wróciłem do GPS`a i zrobiłem ten trening interwałowy po staremu.
Trochę mi już sił brakło przy dwóch ostatnich przez te testy

1)
Najpierw zrobiłem dwa okrążenia na GPS`sie z dokładnością 9-10,
Biegłem po trzecim torze, wiec jeśli bieżnia jest dobrze zrobiona to powinno być 415metrów.
łapiąc lap wyszło 435m i 429m a tempo odcinka wyszło odpowiednio 5:40 i 5:43
tempo starałem się trzymać równe jak tylko potrafię, ale wykres tempa pokazuje coś zupełnie innego.

2)
Następnie postanowiłem zrobić dwa kółka w trybie "Indoor"
łapiąc lap wyszło 401m i 404m a tempo odcinka wyszło odpowiednio 5:52 i 5:46
tempo chwilowe dobrze trzymało, różnice były na poziomie +/- 5sekund
mimo to na wykresie widać jakiś większe anomalię, ale starałem się nie patrzeć na zegarek ciągle, aby nie zaburzać tych wartości i biec możliwie równo.

3)
Potem postanowiłem spróbować przeprowadzić trening interwałowy w trybie "Indoor".
plan był 5x5min tempie 4:05 z przerwą dwie minuty.
Na początku było nawet nieźle, tempo było równe itp. ale po dwóch minutach skok o dwie minuty,
potem próba powrotu do poprzedniego tempa, ale ostatecznie beznadzieja, co ciekawe to nie wiem dlaczego,
pozostałe wykresy są raczej poprawne, wiec łączność z opaską raczej nie została zaburzona.

4)
Na koniec wróciłem do GPS`a i zrobiłem ten trening interwałowy po staremu.
Trochę mi już sił brakło przy dwóch ostatnich przez te testy

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Witam jak można mam pytanie odnośnie zegarka który tak namiętnie testujecie jakim jest Garmin fenix 2
, przymierzam się do kupna niniejszego zegarka i się zastanawiam czy jest wart wydania tyle pieniędzy, będę wybierał wersje specjale edition ze względu na wyświetlacz który pokazuje czarne cyfry na białym tle, i jak na infolinii Garmina mnie poinformował konsultant ma lepszego gps niż Garmin fenix 2, myślałem też o zakupie Suunto ambit 2, ale Garmin Suunto pod względem gwarancyjnym bije Suunto
jak byście mogli napisać czy warto zakupić Garmina fenix 2 special edition ?
pozdrawiam Michał

pozdrawiam Michał
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Zalezy do czego go potrzebujesz 

- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
ciekawemiszka 30 pisze: specjale edition (...) jak na infolinii Garmina mnie poinformował konsultant ma lepszego gps niż Garmin fenix 2

Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Dobrych sprzedawców na infolinii zatrudniają, nie ma to tamtof.lamer pisze:ciekawemiszka 30 pisze: specjale edition (...) jak na infolinii Garmina mnie poinformował konsultant ma lepszego gps niż Garmin fenix 2