Komentarz do artykułu Nike Alphafly - rewolucja czy marketing?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Maraton w tempie 4:00-4:10 w Adios Pro czy w Bostonach? Może bez znaczenia?
Myślę o kupnie tych Adiosów. Liczę na to że duża amortyzacja "ochroni" mięśnie i opóźni zmęczenie.
Seba chyba ma rozmiar 43 1/3. Ile one ważą?
Myślę o kupnie tych Adiosów. Liczę na to że duża amortyzacja "ochroni" mięśnie i opóźni zmęczenie.
Seba chyba ma rozmiar 43 1/3. Ile one ważą?
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
225 gramów w rozmiarze 42 i 2/3.
Zastanawiam się dlaczego adidas poszedł w te dziwne "anatomizowanie" płytki karbonowej do kształtu kości śródstopia. Możliwe, że zwykła płytka dałaby znacznie lepszy efekt, choćby ze względu na większą powierzchnię i przez to lepsze amortyzowanie przez piankę wokół niej. Możliwe też, że najk coś tam opatentował i dlatego takie wygibasy adidasa. W każdym razie daje się wyczuć ten element pod stopą jako niewygodny i to może niepokoić.
Zastanawiam się dlaczego adidas poszedł w te dziwne "anatomizowanie" płytki karbonowej do kształtu kości śródstopia. Możliwe, że zwykła płytka dałaby znacznie lepszy efekt, choćby ze względu na większą powierzchnię i przez to lepsze amortyzowanie przez piankę wokół niej. Możliwe też, że najk coś tam opatentował i dlatego takie wygibasy adidasa. W każdym razie daje się wyczuć ten element pod stopą jako niewygodny i to może niepokoić.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W nawiązaniu do tematu pobocznego. Na runnersclub.pl Endorphin Pro są za 599 zł. Nie wiem jak długo potrwa promocja. No cóż, ja sobie kupiłem, nawet jak użyję dopiero wiosną.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A jaki masz rozmiar?
-
- Zaprawiony W Bojach
45 EU/11 US.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Za duże. No niestety, szkoda. A mogło by być tak pięknie...
-
- Zaprawiony W Bojach
238 g. Niby drop 8 mm, ale chyba lekko oszukany. Bo te 8 mm to jest może w momencie jak się wybijasz z palców. Jak stoisz w miejscu, to jest niemal płasko, wątpię żeby było więcej jak 2 mm. Kurczę, kusi je wypróbować.
Do butów dorzucili plecak Saucony.
Do butów dorzucili plecak Saucony.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W wątku o alfach zrobiło się międzynarodowo, ale to nie szkodzi, bo w tej chwili wszystkie buty będą porównywane do alf. Dorzucam ze swojej strony recenzję Nike Tempo. Może kogoś zainteresuje tańsza alternatywa, która lepiej spisuje się w lesie.
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Myślałem o kupnie Tempo jako treningówki ale recenzje sa mocno polaryzacyjne. Z kanałów które śledzę i ufam to jest właściwie 50/50 dla tych butów na tak/nie. Więc odpada kupno w ciemno (zwłaszcza, że cenowo są bardzo wysoko). Jak będe miał okazję przymierzyć to się na bank skuszę.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mamy dość specyficzne wymagania, wszystko podporządkowując de facto technice biegu. W tym aspekcie but stoi naprawdę wysoko w rankingu i mogę go polecić.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Potwierdzam recenzje Yacoola. Jezeli biegasz ze śródstopia bardzo dobry but. Także mogłem wycisnąć okolo 4-5s/km szybciej na 16km TWL po asfalcie. W lesie i na górce trochę szkoda.
Dla mnie bardzo dobra alternatywa i o polowe tańsza jak Alfafly.
Acha... po asfalcie jest bardzo głośny.
Dla mnie bardzo dobra alternatywa i o polowe tańsza jak Alfafly.
Acha... po asfalcie jest bardzo głośny.
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Waga nie przeszkadza? Bo akurat jest bardzo spora ale technologie robię swoje i jak ją maskują to gitara.
Co do hałasu to wiem :D Akurat jak na tartanie ktoś się w nich pojawia to słyszę z przeciwległego wirażu :D
Aaaa i jak jest z rozmiarem? Bo niektóre recenzje mówili, by brać spokojnie o 0.5numeru większe przez ot, że moga być za wąskie przy palcach. I czy Nike ma tak samo jak Adidas? W sensie 44 2/3 Adidasa = 44 2/3 Nike czy między nimi nie jest to w stosunku 1:1.
Co do hałasu to wiem :D Akurat jak na tartanie ktoś się w nich pojawia to słyszę z przeciwległego wirażu :D
Aaaa i jak jest z rozmiarem? Bo niektóre recenzje mówili, by brać spokojnie o 0.5numeru większe przez ot, że moga być za wąskie przy palcach. I czy Nike ma tak samo jak Adidas? W sensie 44 2/3 Adidasa = 44 2/3 Nike czy między nimi nie jest to w stosunku 1:1.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W najku nie ma takiej numeracji jak w adidasie, więc trudno mi się odnieść do tego. Obawy co do ucisku są uzasadnione niestety. Ruda zaryzykowała i została przy rozmiarze 39 jak w zf3. Czy 39,5 byłby lepszy? Nie wiem. Możliwe, że na dłuższy bieg. Co do hałasu, to zgadza się, jest głośno. Natomiast można wykorzystać efekty dźwiękowe do kontrolowania lądowania i wyciszania odgłosu uderzenia. Paradoksalnie im agresywniej się uderzy na duży palec tym ciszej. Oczywiście to jest skrót myślowy, bo żeby tak lądować, to cala noga musi odpowiednio zadziałać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Co mi jeszcze wpadło w oko:
Białe są duzo ładniejsze.
Białe są duzo ładniejsze.
-
- Zaprawiony W Bojach
A w Adidasie nie ma numeracji US? Ta jest raczej spójna między markami, choć gwarancji dać nie mogę.
e:
Z tego co widzę, to nie jet tak łatwo.
W Adidasie 44 2/3 EU to 10.5 US, 27.6 cm.
W Nike 27.5 cm ma rozmiar 43 EU, 9.5 US
44.5 EU, 10.5 US to w Nike 28.5 cm.
Bez przymierzania się nie obejdzie.
e:
Z tego co widzę, to nie jet tak łatwo.
W Adidasie 44 2/3 EU to 10.5 US, 27.6 cm.
W Nike 27.5 cm ma rozmiar 43 EU, 9.5 US
44.5 EU, 10.5 US to w Nike 28.5 cm.
Bez przymierzania się nie obejdzie.