Raczej: "zatrzymuje sie przy tych ktore ja uwazam za dobre"Adam Klein pisze: Wymieniam odpowiedzi w seriach ale zatrzymuje sie przy tych które są dobre.
Ale ze to wiem, mit to nie przeszkadza.

Raczej: "zatrzymuje sie przy tych ktore ja uwazam za dobre"Adam Klein pisze: Wymieniam odpowiedzi w seriach ale zatrzymuje sie przy tych które są dobre.

Dla mnie przejrzyste i od razu zrozumialem o co chodzi.toxic pisze:... bo pytanie jest nieprzejrzyste. "Z jakim średnim tętnem biegnie się wyścig na 10 km?"Rolli pisze:Naprawde ktos napisal ze z tetnem 120?![]()

To nie jest pytanie do roznych ludzi, tylko do tych ktorzy chca byc/sa trenerami, czyli dla bardzo ograniczonej grupy w bardzo ograniczonym temacie.toxic pisze:Ok, inaczej. Jeżeli ktoś ma fetysz na punkcie statystyki, to może prawdopodobnie odpowiedzieć w odruchu 120. Pytanie nie jest na tyle konkretne, żeby nie pozostawiać pola do interpretacji, dlatego jestem w stanie zrozumieć odpowiedź typu "120". Ankieta kierowana do różnych ludzi, powinna zawierać konkretne pytania, żeby potem się nie dziwić, że odpowiedź jest nie na pytanie czy jest pozbawiona sensu.

Z kolei ja się nie znam i dla mnie wcale to nie było jasne. Może w kolejnych odcinakach udda się to jakoś wyraźniej określić.Rolli pisze:Raczej: "zatrzymuje sie przy tych ktore ja uwazam za dobre"Adam Klein pisze: Wymieniam odpowiedzi w seriach ale zatrzymuje sie przy tych które są dobre.
Ale ze to wiem, mit to nie przeszkadza.

Przyszły trener by odpowiedział 120?Rolli pisze:To nie jest pytanie do roznych ludzi, tylko do tych ktorzy chca byc/sa trenerami, czyli dla bardzo ograniczonej grupy w bardzo ograniczonym temacie.toxic pisze:Ok, inaczej. Jeżeli ktoś ma fetysz na punkcie statystyki, to może prawdopodobnie odpowiedzieć w odruchu 120. Pytanie nie jest na tyle konkretne, żeby nie pozostawiać pola do interpretacji, dlatego jestem w stanie zrozumieć odpowiedź typu "120". Ankieta kierowana do różnych ludzi, powinna zawierać konkretne pytania, żeby potem się nie dziwić, że odpowiedź jest nie na pytanie czy jest pozbawiona sensu.
OK, inaczej.
To jak powinno brzmic byc wedlog ciebie to pytanie? Zeby bylo prosto sformulowane i nie miala zadnego pola do interpretacji.

Zaliczam więc te pytanie do tej drugiej grupy.Według nas trener powinien być osobą, która (...) jest w stanie udzielić zawodnikowi odpowiedzi na różne pytania, czasami mądre, czasem nie.

Nie jestem specjalistą ale kilka razy w swojej pracy posługiwałem sie ankietami. Wbrew pozorom to jest bardzo precyzyjne narzędzie. Ankieta powinna być tak sformułowana aby dała jak najprecyzyjniejszą odpowiedź na jakiś problem. Ja problemu nie zauważyłem.Qba Krause pisze:Ale przecież właśnie o to chodziło, że pytanie nie może być zupełnie jasne i jednoznaczne, żeby wywołać jak najwięcej różnych odpowiedzi i prześledzić, w jaki sposób ludzie myślą formulujac odpowiedz.

Jezeli warunkiem bylo, ze odpowiedzi maja udzielac trenerzy lub ci co chca byc trenerami, taka odpowiedz przez poczatkujacego amatora lub "totalnego laika" nie jest przeciez na miejscu albo ukazuje braki w wiedzy, czyli ten ktos zostaje zdyskwalifikowany z tego grona...mackris pisze: Krótko mówiąc nie ma co się dziiwić odpowiedziom. To że ktoś odpowiedział 120 na tak postawione pytanie, nie oznacza nic. Można domniemywać, że jest amatorem lub totalnym laikiem ale równie dobrze mógł to być żartowniś.

Zakładając, że chciałeś się dowiedzieć jaki procent HRmax to powinieneś zadać poprostu pytanie o zakres HRmax.Adam Klein pisze:No to teraz ja sie zapytam, jak to pytanie powinno byc wg Ciebie zadane?