Komentarz do artykułu Badanie Kanadyjczyków - dzięki adidas Boost pobiegniesz szybciej?

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Nie wiem dlaczego w tym wielkim biznesie "butowo biegowym" nie ma takowych porównań pomiaru szybkości butów, przecież takie tabelki i porównania to byłby gigantyczny napęd marketingowy w sprzedaży butów, także sprzedając takie dane prasie fachowej i branży można by nieźle zarobić.
Zgodzę się z Michałem, że dziwnym jest brak porównań marek,modeli - przy możliwościach analitycznych, jakie daje dzisiejsza nauka. Skoro zwykły manekin crash-test-dummy potrafi dostarczyć mnóstwo danych typu siła nacisku na potylicę przy zderzeniu z prędkością 87km/h ;) to z pewnością nie byłoby problemem stworzenie programu symulacji biegu i testowania różnych producentów... Tyle, że taki program sporo by kosztował i zapewne musiałby być sponsorowany, a 'zwycięzca' byłby tylko jeden - wątpliwe więc, żeby wielkie koncerny partycypowały w takich badaniach (wiedząc, że i tak wygra tylko jeden - asics :hahaha: - taka prywata :p )
PKO
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

chciałem przeczytać o tym badaniu, ale koszt 44 dolców to zbyt wysoa bariera dla zaspokojenia ciekawości i przeczytałem tylko wstęp. Zwraca uwagę, że nie napisali czy to była próba ślepa/podwójnie ślepa czy w ogóle była ślepa. Jeśli nie jest podwójnie ślepa to wynik jest mało niewiarygodny. Tym bardziej, że test dotyczył 12 osób, tylko 12 osób.

Ale buty ładne...
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję wprowadzić sprzęt, przy którym boosty mogą się schować do szafy: http://www.youtube.com/watch?v=-FeXbipq8Z4
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Chodziło o to, żeby sprawdzić jaki wpływ ma sam boost a nie inne elementy, dlatego drugi but musiał być dokładnie taki sam więc mógł go dostarczyć tylko adidas.
A masz pewność, że but był idealnie taki sam? Przecież gęstość, a przez to waga pianki eva i tej boost raczej nie jest idealnie taka sama.
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wiem, tez o tym myślałem. Skoro były identyczne wagowo to musieli jakoś dociążyć któryś but.
Kupimy to badanie i zobaczymy ale pewnie szczegółów konstrukcyjnych buta tam nie będzie.
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poza tym jeszcze jedna rzecz - jak dobrze wydedukowałem z obróbki boostów u Jacoola - prawdopodobnie pianka boost jest cięższa (bo gęstsza) - dlatego porównywanie butów o takiej samej wadze jest absurdem. Powinno się porównać buty o tej samej konstrukcji. Bo co z tego, że np. boost będzie bardziej sprężysty jak będzie cięższy (lub oczywiście odwrotnie jeśli jest lżejszy).
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

W danych technicznych adios boost i adios 2 (nie boost) mają taką samą wagę 221g, w opisie wychodzi, że boosty dają nieco więcęj amortyzacji, wizualnie wyglądają na lżejsze, dynamika w opisie taka sama. Biegał ktoś w tych butach, ma ktoś porównanie do czegoś innego? Generalnie to jeśli adidas porównywał to mógł te buty porównać, ważą tyle samo, konstrukcja podobna. Ale nie piszą, że tak jest.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przeczytałem artykuł i myślę: Znam gościa który tą piankę gryzł własnym nożem więc zapytam go jakie są jego wrażenia. On też przeprowadził niezależne badania. Swego czasu postawiłem mu dwa piwa żeby mieć więcej wiedzy na temat.
yacool pisze:no ok
ale pianka to jest jak śnieg na szczycie góry potencjału możliwości płynących z poprawy ruchu...
...
golenie klaty na basenie też ma sens ale dla Phelpsa a nie dla nas ...
Czy zatem warto wydać 499 złociszy za obiecywany 1%? Potem naszły mnie rozterki; kurde ja nie biegam z pięty, biegam ze śródstopia gdzie pianki jest najmniej to już wtedy pewnie będzie mniej jak 1%. No bo jak na pięcie jest jej więcej 4 razy jak na śródstopiu to jest wtedy 0,25%. O kurde to już wtedy trójki w maratonie nie złamie. I już nic nie wiem ...

Nic tak nie pobudza maszyny marketingowej jak niezależne badania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ