buty startowe

Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cwirek pisze:A czy ktoś miał do czynienia z New Balance 1026? Kupiłem te buty swego czasu kompletnie na czuja, nie znając się jeśli idzie o obuwie biegowe. Po prostu miało być ,,do biegania'' :usmiech: Korzystam z nich do dzisiaj, przebiegliśmy razem ok 150 km i generalnie nie narzekam.

Czy w związku z tym, że trenuję dopiero z 2,5 miesiąca, cały czas się docierając, bez żadnego planu treningowego, to warto zainwestować w coś bardziej dobranego pode mnie? Po ówczesnej konsultacji ze specjalistą - tak aby doradził, biorąc pod uwagę moje parametry/układ stopy/wagę itd.? Czy może jeszcze poczekać i dotrzeć obecne obuwie?

pozdr! :oczko:
jeżeli dobrze Ci się biega w jakichś butach, to po co zmieniać?
Go Hard Or Go Home
PKO
Cwirek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no, pewnie, na siłę nie mam zamiaru. A co do zmian, to przeczytałem dziś wywiad z mistrzem Polski na 5k, który swoje buty zmienia co 1000k, czyli po około 2 miesiącach:

http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... WIAD_.html
BKWC - Blog
Komentarze

5km - 19:06
10km - 41:28 (nie oficj.)
21km - 1:31:57

www.wrobels.pl - blog z życia emigranta

Obrazek
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to brakuje Ci jeszcze 850km :D
Go Hard Or Go Home
Cwirek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli pewnie z ponad rok czasu:)
BKWC - Blog
Komentarze

5km - 19:06
10km - 41:28 (nie oficj.)
21km - 1:31:57

www.wrobels.pl - blog z życia emigranta

Obrazek
Awatar użytkownika
JackStaff
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam Kolegów serdecznie,

Trafiłem na ten wątek szukając opinii nt. butów Saucony Fastwitch 5. Mogę je sobie załatwić od znajomka w b.dobrej cenie, jest jednak małe "ale", więc dlatego proszę o Waszą poradę :).

Biegam od kwietnia br. 4x w tygodniu. Gdy zaczynałem ważyłem 92 kg. Aktualnie to 85,7. Planuję zejść z wagą do 77-78. Biegam w Brooksach Glycerin 10. To na razie moja jedyna para. Moim zdaniem to świetne buty dla osób o wadze 80/90+. Aktualnie szukam butów o mniejszej amortyzacji i lżejszych, o innej charakterystyce. Zależy mi przede wszystkim na poprawie techniki i ekonomiki biegu. Gdy zaczynałem, biegałem w tempie ~7-7.30/km, teraz swobodnie ~6-6.15, a na zawodach przez 2-3 km udaje mi się ~5.40/km. Chciałbym spróbować pobiegać w czymś innym, zobaczyć jak będą się zachowywały moje nogi, szczególnie stawy skokowe, achillesy i kolana. Wiem, że Fastwitch 5 to startówki, ale - cholerka - cena kusi :). W tym roku z pewnością nie będę biegał dłuższych dystansów niż 10 km (w planach mam 3 starty). Na wiosnę planuję połówkę. Jeśli je kupię to, będę miał fajne buty, jeśli nie na teraz do na przyszłość :) Jeść nie będą wołać :). Z drugiej strony jest ryzyko, że będą to buty kompletnie nie dla mnie. Rozważam też zakup NB 890/870, Nike Pegasus 29/Lunarglide 4 oraz Mizuno Wave Rider 16. Wszystkie zdecydowanie lżejsze od Brooksów.

Proszę o Wasze opinie/sugestie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki!
Obrazek
Wolny bieg to nie wada, poddanie się - owszem!
Awatar użytkownika
jastrzej
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:38

Nieprzeczytany post

Według mnie startówki, to nie są jeszcze buty dla ciebie. Po pierwsze z taką wagą szkoda stawów. Po drugie, zanim zaczniesz urywać sekundy w startówkach, możesz urwać minutę dalej trenując systematycznie :ble: .
Awatar użytkownika
JackStaff
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jastrzej pisze:Według mnie startówki, to nie są jeszcze buty dla ciebie. Po pierwsze z taką wagą szkoda stawów. Po drugie, zanim zaczniesz urywać sekundy w startówkach, możesz urwać minutę dalej trenując systematycznie :ble: .
Dzięki :) Spodziewałem się takiej odpowiedzi ;). A Twoja opinia co do pozostałych wymienionych butów?
Obrazek
Awatar użytkownika
jastrzej
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:38

Nieprzeczytany post

W innych modelach nie biegałem, więc nic konkretnego nie mogę o nich powiedzieć. Jeżeli szukasz butów treningowych, to bierz pod uwagę to czy masz stopę pronująca/supinująca/naturalna, druga sprawa to ważne by buty miały amortyzację. W butach treningowych biega się dużo, więc trzeba zadbać by sobie krzywdy nie zrobić. No i w butach treningowych można śmiało biegać zawody :). Nic nie zastąpi, zwykłego sprawdzenia butów. Idź do sklepu, wybierz buty i przebiegnij się na bieżni :).
Awatar użytkownika
JackStaff
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jastrzej pisze:W innych modelach nie biegałem, więc nic konkretnego nie mogę o nich powiedzieć. Jeżeli szukasz butów treningowych, to bierz pod uwagę to czy masz stopę pronująca/supinująca/naturalna, druga sprawa to ważne by buty miały amortyzację. W butach treningowych biega się dużo, więc trzeba zadbać by sobie krzywdy nie zrobić. No i w butach treningowych można śmiało biegać zawody :). Nic nie zastąpi, zwykłego sprawdzenia butów. Idź do sklepu, wybierz buty i przebiegnij się na bieżni :).
Dzięki ;)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ