Rodzaje treningów - Wasze sugestie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

terenowiec pisze:f.lamer nie wiesz czym się te formy treningu charakteryzują? Masz prawo nie wiedzieć. Ale nie troluj i nie pouczaj, gdzie można to znaleźć o tym poczytać (bez twoich rad to wiem). Jak się nudzisz i masz kupę czasu do czytania artykułów na temat każdej z form, to czytaj. Nie każdy ten czas ma. A są tu Koledzy, którzy mają wiedzę i w 5 zdaniach mogą opisać wszystkie wymienione rodzaje treningów.
Tutaj jest opisana większość jednostek o które pytasz (na wszelki wypadek dodam że threshold to po angielsku próg): http://bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=4837, tutaj przebieżki i rytmy: http://bieganie.pl/?cat=2&id=2303&show=1

Akcent to ogólna nazwa na specjalistyczny trening, czyli właśnie np. interwały, tempówki, biegi z narastającą prędkością to wszystko akcenty.

Rozbieganie i wybieganie to biegi spokojnym tempem, bardziej skrupulatni biegacze rozróżniają, że rozbieganie jest krótsze i stanowi raczej formę regeneracji po trudniejszych biegach/zawodach, a wybieganie to najdłuższy bieg w tygodniu, często też traktowany jako trudny bieg (czyli dla kogoś długie wybieganie może być akcentem). Spokojne biegi określa się też jako: easy, OWB1, I zakres i pewnie jeszcze kilka określeń się znajdzie.
PKO
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki Mike za konkretną odpowiedź. Widzę, że w naszych treningach na szczęście nie popełniałem jakichś błędów, ale nie stosowałem rozbiegania o którym piszesz. A to właśnie może być ten element dzień po cięższym treningu :taktak: . Jeszcze raz dzięki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ