Problemy z kolanami.Chondromolacja a badanie USG.
- eve174
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
misu... skad Ty jestes??? i u ilu lekarzy byłes...?? bo to ma ogromne znaczenie... chodziło mi o ten lek tylkoze spolszczyłam :P.. tylko raz go zwiełam ... pozatyms kutki napenwo zaleza od wagi...człowieka.... nei wime dokładnie na czym polega twoje schorzenie... ale zawsze zabieg chirurgiczny jest ostatecznoscia ja mowie Ci co wyszperałam i co sie dowiedziałą od lekarzy.. a własciwie tylko jednego.. bo reszcie ciezko poszło z postawieniem diagnozy...
eve174
- misio
- Wyga
Moze podam ci moj GG jezeli bedziesz miala jakies pytania jescze 2155463.
Jestem z Warszawy a lecze sie u mojego jedynego ortopedy tego ktory prowadzi mnie juz od 9(...)lat!!!
Jestem z Warszawy a lecze sie u mojego jedynego ortopedy tego ktory prowadzi mnie juz od 9(...)lat!!!
Misio
- Lila
- Rozgrzewający Się
Jak można wyleczyć coś co podobno nie jest wyleczalne?
Chciała bym się zapytać osób które mają chondromalacje czy w każdym przypadku "trzeszczą"kolana w czasie poruszania się.Bo u mnie takich dzwięków wogóle nie ma.Kiedy poruszam rzepką na boki też nie odczuwam bólów ani tarcia o kolano a jeden z lekarzy powiedział mi że tak powinno być.Jak to wygląda u Was?Pozdrawiam!
Chciała bym się zapytać osób które mają chondromalacje czy w każdym przypadku "trzeszczą"kolana w czasie poruszania się.Bo u mnie takich dzwięków wogóle nie ma.Kiedy poruszam rzepką na boki też nie odczuwam bólów ani tarcia o kolano a jeden z lekarzy powiedział mi że tak powinno być.Jak to wygląda u Was?Pozdrawiam!
LiLa
- misio
- Wyga
Tak jak pisalem rzyczyn chondromalacji moze byc pare-jak np masz problem rzepka chodzi ona po niewlasciwym torze to dzieki dobre rehabilitacji u 90% osob da sie przywrocic jej prawidlowa prace i wtedy przestaje ona w niewlasciwy sposob trzec o chrzastke.
Moze byc tez spowodowana innymi schorzeniami basz urazami i od tego zalezy dlasza rehabiliatcja i ew. leczenie.
Mozna tak jak juz bylo napisane operacyjnie to leczyc,chociaz ja nie jetem przekonay co do dlugofalowych efektow.Jednak moj rehabilitant mowil mi ze jedenmu z polskich pilkarzy przywrocili kolanao do dlaszej gry a mial az 4 stopine chondormalacji!!!
Jest tylko jedno pytanie-zakladajac ze pogra on jescze pare lat w noge to jak bedzie wygladalo jego kolano za np 10 lat?Ja jestem bardzo ciekawy tego.Moze cos wymysla do tej pory.
Ostatnio byly wprowadzana przesczepy chrzastki rozmnazanej od pacjenta jednak u bardzo wileu osob dochodzilo do nie przyjecie teakiej tkanki(o ile sie nie myle).
Tak napisale co wiedzialem...
Moze byc tez spowodowana innymi schorzeniami basz urazami i od tego zalezy dlasza rehabiliatcja i ew. leczenie.
Mozna tak jak juz bylo napisane operacyjnie to leczyc,chociaz ja nie jetem przekonay co do dlugofalowych efektow.Jednak moj rehabilitant mowil mi ze jedenmu z polskich pilkarzy przywrocili kolanao do dlaszej gry a mial az 4 stopine chondormalacji!!!
Jest tylko jedno pytanie-zakladajac ze pogra on jescze pare lat w noge to jak bedzie wygladalo jego kolano za np 10 lat?Ja jestem bardzo ciekawy tego.Moze cos wymysla do tej pory.
Ostatnio byly wprowadzana przesczepy chrzastki rozmnazanej od pacjenta jednak u bardzo wileu osob dochodzilo do nie przyjecie teakiej tkanki(o ile sie nie myle).
Tak napisale co wiedzialem...
Misio
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy Wy nie przesadzacie czasem z ta chondro ?
Tez ja mam, i jakos zyje . W zeszlym roku zrobilem 6 triathlonow
i 250 treningow , i da sie z tym trenowac - tylko trzeba zachowac
umiar . Z mojego doswiadczenia moge napisac, jakie warunki
nalezy spelnic :
- nigdy nie biegac interwalow i innych szybkich biegow
po asfalcie , najlepiej wogole biegac cross i trail . byle nie
asfalt i beton .
- zainwestowac w wkladki do botow i oczywiscie dobre
buty biegowe
- stosowac cwiczenia na wzmocnienie miesni wogol kolan
- nie przesadzac z objetoscia treningu biegowego - w moim przypadku jest to max 3-4 razy w tygodniu , nie wiecej jak 40-50 km
- mozna dolozyc rower /wysoka kadencja i dobrze dopasowane
siodelko/ + basen - kraul /byle nie zabka/
powodzenia!
Tez ja mam, i jakos zyje . W zeszlym roku zrobilem 6 triathlonow
i 250 treningow , i da sie z tym trenowac - tylko trzeba zachowac
umiar . Z mojego doswiadczenia moge napisac, jakie warunki
nalezy spelnic :
- nigdy nie biegac interwalow i innych szybkich biegow
po asfalcie , najlepiej wogole biegac cross i trail . byle nie
asfalt i beton .
- zainwestowac w wkladki do botow i oczywiscie dobre
buty biegowe
- stosowac cwiczenia na wzmocnienie miesni wogol kolan
- nie przesadzac z objetoscia treningu biegowego - w moim przypadku jest to max 3-4 razy w tygodniu , nie wiecej jak 40-50 km
- mozna dolozyc rower /wysoka kadencja i dobrze dopasowane
siodelko/ + basen - kraul /byle nie zabka/
powodzenia!
[i]swim - bike - run [/i]