Garmin Fenix- mini recenzja

blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rockduck pisze: ...
dodam jeszcze, że głupio rozwiązali aspekt definiowanych profilów- można sobie zrobić Trail Running, Ultra , Running, Hiking- nasuwa się samo przez się, że w każdym powinno zmienić się ustawienie np Data Pages , interwału GPS etc- nic bardziej mylnego- na ten moment zmienia się TYLKO ustawienie Menu i to co wyświetla się na głównym ekranie czyli np temperatura, kompas etc- wg mnie głupie- bo fajnie można to rozwiązać na zasadzie:
1. Jade na zawody, bieg na orientacje - wybieram taki profil i mam odpowiednie ustawienia
2. wracam do domu, zaczynam trenować- ok mam odpowiednie ekrany zdefiniowane wcześniej

Skoro już dają taką opcję to niech ona działa :D -- chyba, że ja coś źle ogarniam, ale nie sądze żeby tak było bo testowałem to na wszystkie sposoby

Moje tempo na B7D oscylowało w okolicach 7'25"
Data pages zmienia się dla każdego aktualnie wybranego profilu w Setup->Data peges->Tracking-> definiujesz i ta zmiana się zapamiętuje.
Jest tak jak napisałeś w p1 i p2.

Dziwne, że dla profilu nie można określić rodzaju aktywności, bo raczej godzina biegania zużywa więcej kalorii niż godzina jazdy na rowerze po tej samej trasie.
PKO
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, zmienia się- nie wiem dlaczego wcześniej na tym samym sofcie się nie zmieniało- może wczorajsze reinstalacja pomogła.

Zwracam honor
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tutaj info jak podmienić mapkę bazową http://goo.gl/GZNEJ
Czyli można olać mapę świata i wgrać mapkę rejonu w który się wybieramy.
Oczywiście będzie to dużo mniej dokładne niż papierowa mapa, ale pozycjonowanie jest załatwione http://forums.watchuseek.com/attachment ... trails.jpg
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jaką mapę PL można wgrać ?

UMP chyba nie nadaje się na fenixa ?
pawmok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanie, czy Fenix podaje też tępo?
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pawmok pisze:Mam pytanie, czy Fenix podaje też tępo?
Tępa nie podaje.

Podaje tempo. Podstawy są opisane w instrukcji.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może jakieś dodatkowe uwagi,..
Jestem przed decyzją o zakupie GPS do celów turystycznych i chyba mi wychodzi, że MPA 62 będzie lepszym rozwiązaniem. Plusem niewątpliwym jest to, że Fenixa można taszczyć na ręce, nie można jednak posługiwać się mapami. funkcje biegowe są mało istotne, używam 910.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MPA będzie lepszym rozwiązaniem, jeśli możesz dużo nosić i nie chcesz biegać.
Tutaj masz kompletną recenzję fenixa z omówieniem kolejnego softu: http://forums.watchuseek.com/f296/garmi ... 46366.html
fenix nie jest do map.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mapy są tylko pomocnicze- żeby wrócić na szlak jak się zgubiło ścieżkę, albo do prowadzenia po wyrysowanej ścieżce. Nie nadają się do szczegółowego nawigowania w terenie. Lepiej mieć jakiegoś etrexa od Garmina, tam są bardzo szczegółowe mapy zwłascza te tworzone przez użytkowników - a urządzenie jest lekkie i działa na zwykłe baterie AA- to jest genialne rozwiązanie bo nie trzeba się przejmować w ogóle zasilaniem- bo albo bierzesz dodatkowy komplet, albo w każdym sklepie w mieście i mieścinie trafisz na takowe.

Fenix jest raczej zegarkiem stricte biegowym, nadaje się do szeroko pojętych aktywności sportowych w górach ( ski tour, narciarstwo biegowe etc etc ). Nawigowanie jest mocno uproszczone i nadaje się do celów poglądowych :)
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koledzy, nawigację w górach traktuje wyłącznie w kategoriach ratunkowych. Posługuję się mapami. GPS dla określenia pozycji, wysokości, tendencji pogodowych, itd.
Nie wiem czy dobrze doczytałem,....
Jeżeli Fenix ma być raczej zegarkiem do biegania w górach to rozumiem jednak, że on pokazuje tempo odcinka?
Powracając do map. Sprawa robi się mega droga. Urządzenie około 2 tys do tego mapy TOPO Alp gdzie się wybieram w sierpniu dodatkowo 500pln. Z doświadczeń z Oregonem mogę powiedzieć, że jak słoneczko przyświeci to ni cholery nie widać, jak poprawisz jasność to baterie siadają w szybkim tempie. W zimie problem razy dwa związany z temperaturą i szybkim zużycie baterii,..
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pokazuje tempo odcinka, tempo średnio, tempo w pionie ( całkiem dobrze po aktualizacji ). Alarm burzowy niby jest w Fenixie ale nie wiem jak to działa , bo zadnych opcji nie widziałem w tym temacie.

Jak ci mapy w zegarku nie potrzebne to fenix jest bardzo fajny do takich wypraw w górach, nawet biega się z nim ciekawiej niż z 910xt, którego też miałem - choćby kompas, wykresy wysokości są w mojej opinii bardzo użyteczne.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@rockduck, mam jeszcze inną wątpliwość.
Jak na ręce czujesz ten ciężar, 15 dkg na nadgarstu to już jest co dźwigać, to drugie tyle co 910, oraz czy jest duża różnica w jakości wyświetlacza. W porównaniu z 910 jest to znaczny krok do tyłu,... Mam na myśli pixele.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja ciężaru w ogóle w zegarkach nie czuje, może dlatego, że w cywilu noszę taki który waży 250 gram :)
on jest bardzo poręczny i zgrabny, ale wyświetlacz ma gorszy, bardziej widać piksele no i wszystko na nim jest mniejsze + brak wyraźnego oddzielenia pól ekranu jak w 910xt.

CO NAJWAŻNIEJSZE- Ryszardzie, on ma całkiem inne Menu niż Forerunnery, robiła go zapewne inna grupa pracowników Garmina, tam Menu jest bardzo zapętlone i wg mnie nie jest to tak intuicyjne jak w Forerunnerach- nie jest źle- jest po prostu inaczej
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki, jutro będę go oglądał,...
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Może nie dość uważnie czytałem, ale czy ten zegarek ma, z punktu widzenia biegacza, jakąś przewagę nad 910?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ