Kąpiele

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Turecki44
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

... no właśnie - te lodowate prysznice. Ktoś już pisał na forum, że mu pomagają i że stosuje je Paula Radcliffe. Ja odwrotnie, po forsownym treningu muszę mieć bardzo ciepły prysznic, inaczej sinieję prawie. Czy to nie jest tak, że nasz organizm, który przez x czasu podczas treningu musiał wydzielać ciepło, nagle musi je dodatkowo - pod zimnym prysznicem - wydzielać? Ale to chyba kwestia organizmu, bo pewnie niektórzy lubią taki szok termiczny w postaci nagłego oziębienia.
Turecki
New Balance but biegowy
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trudno mi powiedziec czy sol z Morza Martwego ma inne wlasciwosci niz nasza ojczysta. Trzebaby porownac sklad. Ta morska ma bardzo duzo magnezu, potasu, wapna i bromu.

Turecki przed wejsciem pod lodowaty prysznic trzeba sie najpierw rozgrzac do czerwonosci niemal. Wowczas naprawde nie czuje sie zimna.

kledzik
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki Bartek Sz. Faktycznie, jak tak czytam, to żałuję, że pozbyłem się wanny.
Ale z drugiej strony, taki gooorrrrąąący prysznic kilkuminutowy, zakończony lodowatym opłukaniem, powoduje, że czuję się jak młody bóg.
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też stosuję ciepłe i zimne natryski oraz kąpiele solankowe.  Chwalę sobie zwłaszcza solanki - też mi pomagają- tyle że sypię do wanny zwykłą sól kuchenną (jodowaną). Sypię tego (na wannę 170 cm)  3 kg. za całe 1,80 zł. Stosowałem wcześniej sól iwonicką i bocheńską. Poza tym, że sporo droższe nie widzę specjalnej różnicy. Jedyna różnica to taka, że nasycenie wody solą z 1 kilograma jest  mniejsze (i drogie) niż z 3 kg zwykłej soli. Moim zdaniem sól to sól (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę),  analogicznie jak omawiany tu przy innej okazji cukier. Ktoś udowadniał nawet, że ten z trzciny cukrowej (też droższy) ma więcej "cukru w cukrze".:hahaha:
Czy z solą nie jest aby podobnie?
Starzy piechurzy zawsze po długich marszach moczyli nogi w wodzie z solą. Za iwonicką czy  bocheńską chyba żaden się nie rozglądał...Sypali taką jaką mieli pod ręką.
Swoją drogą to ciekawe ile w tym marketingu, a ile prawdy  jeśli chodzi o "cudowne" i "lepsze" właściwości wzmiankowanych wyżej soli? Jeśli ktoś wie to chętnie poczytam, wiedzy nigdy dosyć [zwłaszcza jak się miało z chemi 3=, na "zachętę"]. ;)

(Edited by Iwan at 11:43 pm on June 24, 2004)
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no i kto odpowie Iwanowi?
Turecki44
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odpowiedź wskazana, bo inaczej bedę myślał, że to jest tak samo jak z butami do biegania, czyli "but to but, nieważne jaki".
Turecki
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez mialem 3 z chemii :(

kledzik
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć! Ja miałem też 3, ale mogę opisać, co stoi na opakowaniu soli bocheńskiej, którą czasem stosuję:
SKŁAD (sól zawiera między innymi): około 90% chlorku sodu, ponad 0,05% bromku (nie napisano jakiego, ale chyba NaBr), ponad 0,03% jodku (nie napisano jakiego), do 0,9% magnezu (?), do 1,6% wapnia (?). Nie chcę być drobiazgowy, ale wszystkich składników jest około 92,58%. Gdzie reszta? Może to woda, bo sól ma dość dużą wilgotność. Sól można stosować:
W schorzeniach reumatycznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa i stawów, zapalenie reumatyczne mięśni i ścięgien, zapalenie korzonków nerwowych, schorzenia pourazowe narządu ruchu, rekonwalescencja.
W chorobach przemiany materii: dnawe zapalenie stawów, profilaktyka niedoczynności tarczycy.
W ginekologii: przewlekłe zapalenia przydatków.
W dermatologii jako środek pomocniczy: łuszczyca, rybia łuska, wyprysk przewlekły, nerwice naczyniowe.
W chorobach układu naczyniowego: zaburzenia ukrwienia obwodowego kończyn.
Kąpiele można stosować w stanach zmęczenia organizmu, w celu poprawy ogólnej kondycji fizycznej.
A więc spektrum działania dość szerokie. Ja po takiej kąpieli jestem przede wszystkim rozgrzany (bo woda gorąca) i lekko odprężony (przypuszczam, że to działanie ciepła i bromku sodu). To rozgrzanie utrzymuje się dość długo, do lekkich potów włącznie. Na pewno lepiej się po tym śpi. Rano (rono) czułem większy luz w kręgosłupie. Czyli same pozytywy. Zaraz idę kupić 3 kilo soli zwykłej jodowanej i do wody! Potem (postem) opiszę wrażenia. Pozdrawiam!    
Awatar użytkownika
ulka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja znalazłam o soli z Morza Martwego :
Najbardziej popularnym, niezwykle wartościowym produktem pielęgnacyjno-leczniczym z Morza Martwego jest 100% sól krystaliczna. Dzięki wysokiej koncentracji minerałów, sól z Morza Martwego pobudza krążenie krwi, przyspiesza metabolizm, głęboko wnika w skórę i oczyszcza pory, detoksykuje komórki oraz złuszcza martwy naskórek. Kąpiel solankowa wyjątkowo skutecznie relaksuje i odpręża. Likwidując stres zapewnia całkowitą odnowę biologiczną organizmu. Ponadto z dużym powodzeniem działa leczniczo w schorzeniach dermatologicznych typu: łuszczyca (psioriasa), trądzik pospolity (acne vulgaris) i różowaty oraz nadmierne przesuszenie skóry. Kąpiel solankowa wskazana jest również w zabiegach odchudzających oraz w zabiegach zwalczających efekt "skórki pomarańczowej (cellulitis). Jest to jedyna sól, która pielęgnując skórę zabezpiecza jej prawidłowe nawilżenie dzięki właściwościom hydroskopijnym minerałów. Skóra po działaniu "mineralnej bomby" staje się jędrna, gładka i elastyczna.
Sól z Morza Martwego ma unikalny skład chemiczny. Tym co ją odróżnia od innych soli morskich jest stosunkowo niewielka zawartość chlorku sodu (soli kuchennej, NaCl), nie przekraczająca 18%, przy dużym bogactwie związków potasu, magnezu i wapnia.

Skład chemiczny SOLI KRYSTALICZNEJ MINERAL LINE w mg/kg:

Chlorki (Cl)  395,000 mg  
Fluorki (F)  93 mg  
Bromki (Br)  4000 mg  
Jodki (J)  50 mg  
Siarczany (So 2)  500 mg  
Fosforany (HPO 3)  65 mg  
Węglany (HCO 3)  1520 mg  
Sód (NA)  22,000 mg  
Potas (K)  125,000 mg  
Grupa amonowa (NH)  350 mg  
Magnez (Mg)  80,000 mg  
Wapń (Ca)  1,200 mg  
Stront (Sr)  15 mg  
Mangan (Mn)  4 mg  
Żelazo (Fe)  0 mg  
Inne:
substancje śladowe i woda krystalizacyjna z M. Martwego  
Tyskie Stowarzyszenie Sportowe
Awatar użytkownika
ulka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skład chemiczny soli spożywczej

NaCl min. 96,5%
Ca max. 0,7%
Mg max. 0,1%
SO4 max. 1,4%
H2O max. 0,5%
Części nierozpuszczalne w wodzie max. 1,5%

NaCl min. 99,9%
SO4 max. 0,04%
K max. 0,03%
Ca max. 50 ppm
Mg max. 5 ppm
Fe max. 2 ppm
Części nierozpuszczalne w wodzie max. 0,001%
Wilgotność max. 0,1%
Ciężar nasypowy 1,2 kg/dm3
Antyzbrylacz max. 10 ppm
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ulka, dzięki! Włożyłaś w to sporo pracy, ale ...co z tego wynika? Dalej nie wiem co do czego (jak to porównać), bo jeśli chodzi o sól z Morza Martwego posłużyłaś się inną jednostką (mg),  a określając skład zwykłej soli użyłaś %. Nie podałaś też głównego składnika produktu "Sól z Morza Martwego" zarządzającego stężeniem tej soli we wannie tzn. CENY więc nie wiem czy mi się bardziej opłaci wycieczka nad Morze Martwe czy własna wanna! :hejhej:
No i brak ostatecznych wniosków...

(Edited by Iwan at 10:04 pm on June 25, 2004)
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
ulka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Iwan, ale trudne pytania zadajesz ;) No i tym samym muszę szperać dalej i zgłębiać temat, a spać by sie poszło.
Ceny soli z Morza Martwego nawet nie sprawdzam, pewnie będzie powalająca.

No tak, teraz zauważyłam, że uciekł mi opis - NaCl 99.9% ma sól warzona.
Awatar użytkownika
Herbix
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lekarze w firmie w której pracuję zalecają jakąś sól do kąpieli ... ponoć b. dobra. Zapytam w poniedziałek jakie ma właściwości.
GG: 977722
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta z Morza Martweo w Niemczech kosztuje niecale 2 euro za 1,5 kilograma.

kledzik
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To u nas będzie kosztować około PLN 35,46 za 1,5 kg.
ODPOWIEDZ