Red Fox Elbrus Race 2012

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
JRski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oczywiście, chodziło mi o rok 2013. Byłem świeżo po streamingu konferencji i nie wiedziałem co pisze;). Do osiągnięć biegowych Kiliana, dodałbym jeszcze skialpinizm, w którym jest jednym z najlepszych zawodników. Tak więc okrągły rok gość działa w górach. Jak to możliwe? Jak ktoś napisał, od dziecka się do tego przygotowywał, konkretnie w szkole sportowej o profilu skialpinistycznym:). Tej samej zresztą, do której uczęszczała Mireia Miró, nazwisko które pewnie i w bieganiu będzie głośne.
Podsumowując, stopniowe przygotowywanie się do takiego wysiłku nie musi prowadzić do kalectwa. Zwłaszcza, że psychika zdrowa, bo gość robi chyba to, co naprawdę lubi.
PKO
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

JRski pisze: Zwłaszcza, że psychika zdrowa, bo gość robi chyba to, co naprawdę lubi.
no właśnie, to wydaje mi się kluczowe.

pozwolę sobie jeszcze nieśmiało zwrócić uwagę na specyfikę treningu.

moim zdaniem nieprzypadkowym jest fakt podobieństwa tego co robi Kilian Jornet, Ed Whitlock, Marco Olmo, Giorgio Calcaterra /In 2000 he runs 20 marathon under 2 hours and 20 minutes./, czy na naszym podwórku Jarek Janicki

to wszystko są ludzie, którzy robią OGROMNY objętościowo, spokojny trening tlenowy przez wiele lat. bez specjalnych szczytów formy, po prostu codziennie wychodzą i trzaskają 30 km lub więcej w jednym kawałku.

wydaje się, że ich organizmy w jakiś sposób zaadaptowały się do obciążeń - dla nich maraton to niemalże codzienny trening - tylko odrobinę szybciej.

to co jest dla mnie najbardziej niesamowite - to fakt, co musi być w głowie tych zawodników. bez wątpienia muszą kochać to co robią bardziej niż my wszyscy razem wzięci.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
pioropusz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tylko dodam, że suma podbiegów w zwykłym treningowym tygodniu Kiliana to 20 000 m (od 25 - 35 h trenningu tygodniowo)...szczęśliwiec nie musi liczyć km po płaskim, liczy wertykalne metry. Olbrzymia praca tlenowa - o.k, tylko, że większość z nas nie ma na to czasu i chociażby z tego względu musimy szukać alternatywy w interwalach, podbiegach, crossach itd. chyba odbiegliśmy od tematu.
http://www.dailymile.com/people/MateuszW , www.off-trail.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ