maraton, bieganie naturalne, buty

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hmmm... no to dobre pytanie w takim razie :D Nie pamiętam (jak widać) dokładnie, ale gdzieś mi się w głowie zapisało, że Ty o nich pisałeś :D No to kto je zachwalał? :D Oj, coś mi się ostro pomieszało. Ale buty są świetne ;)
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pisałem ale raczej w kontekście, że chcialbym je mieć bo dobre i tanie :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tricky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kisio pisze:Ale nie wiem czy dobrym pomysłem jest, żeby to był Twój główny but treningowy, przynajmniej nie od razu.
dlaczego???
tricky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie,

finalnie zakupiłem NB mt100 i już dwa razy pobiegałem się w nich po lesie. Wrażenia? Buty są świetne. Lekkie, wygodne i super wyczuwa się w nich podłoże. Ale trzeba dozować kilometry. Po pierwszym biegu (6km) biegu łydki i achillesy dawały znać o sobie. Wcześniej pisałem, że chce przebiec maraton. Myślę, że trenując w tych butach to daleka droga przede mną. Zobaczymy:)
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

hej Tricky - i jak się biega w tych mt100? Łydy i achillesy żyją?
Pytam, bo sam mam zamiar zmienić technikę biegu - aktualnie po lesie zasuwam w kanadiach (z pięty, chyba), więc jestem ciekawy porównania. I czy w kanadiach faktycznie nie da się biegać na śródstopiu? Mi się zawsze wydawały stosunkowo mało amortyzowane i o stosunkowo niewielkim spadku pięta-przód w porównaniu z butami przeznaczonymi na asfalt.
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

robbur pisze:I czy w kanadiach faktycznie nie da się biegać na śródstopiu?
Oczywiście, że się da. Co prawda pierwszy model Kanadia TR był lepszy, bo mniej napakowany niż Kanadia TR3, który teraz używam. Pociechą jest, że TR 3 są chyba lepsze niż TR4 (przynajmniej tak wyglądają) :hahaha: Ale zwykle tak bywa, bo producent musi co rok coś "ulepszyć", zwykle z odwrotnym skutkiem.

Tricky, jeśli masz wrodzony dar bieganie ze śródstopia to za wszelką cenę tego nie spieprz. Z mojej wieloletniej obserwacji wynika, że im "lepszy" (droższy) but, tym gorszy dla osoby obdarzonej prawidłową budową stopy i umiejącej jeszcze biegać jak matka natura dała. Przerabiałem to na sobie, łydki pobolą i przestaną. Najważniejsze, to nie zacząć od razu za mocno i za dużo, bo się może skończyć kontuzją. A swoje Kanadie używam na zmianę z butami z Lidla, starymi startówkami lub ostatnio butami po tuningu (czyli już maksymalnie odchudzonymi). A startuję oczywiście w Asics DS Racer, ale to już całkiem inna historia (ale nie ostatnim modelu, bo już i to im się udało spieprzyć) :hahaha: .
JustMe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To witaj w klubie :) Również biegam w lidlówkach, a na deszcz, podbiegi, biegi w terenie używam butów Adidasa model Kanadia 4 GTX. Są świetne. Bardzo dobrze trzymają stopę, czego nie mogę do końca przyznać butom z lidla. Też niedawno zacząłem biegać na śródstopiu. W Kanadiach da się tak biegać tylko czasami mogę przeszkadzać te wypustki i ich świetnia przyczepność, ale to tylko na początku gdy się do nich przyzwyczajałem to miałem malusieńki problem w porównaniu do cirvitów. Jeśli masz jakieś pytania to pisz.
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Najlepsze jest to, że też mam zestaw kanadie + lidlowe crivity (chociaż ostatnio się kurzą bo biegam prawie wyłącznie po lesie i gruntówkach).
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Na wstepie powiem ze w tym roku mam zamiar przebiez maraton Poznanski, biegam 3 razy w tygodniu (mam zamiar czesciej ) tak mniej wiecej od 10 do 20km na jeden trening i biegam w MIZUO WAVE NITRON (dałem za nie 164zł, trafilem na promocje ;)), są to moje pierwsze buty do biegania i wydaja sie znakomite, tzn wlasnie mysle nad zmiana bo tamte mam juz praktycznie rok, a zniszczylem je tez troche przy siatkowce i czuje ze zmiana jest potrzebna ;) na poczatku jak zaczalem wychodzic na bieganie to wychodzilem w zwyklych butach, gdy kupilem te (miuzno) poczulem ogromna roznice, ale nie wiem czy one sa tak dobre, czy sa tak dobre w porownaniu do zwyklych butów... dlatego chcialbym sprobowac czegos nowego, chcialbym kupic jedne buty na treningi i juz bieg maratonski nie stac mnie na to zeby kupowac dwoch par ...
zastanawiam sie nad:
http://allegro.pl/buty-puma-men-complet ... 41297.html
http://allegro.pl/buty-biegowe-treningo ... 15221.html

Zaznacze ze na buty chccialbym wydac do200zł, te pierwsze ciezko dostac w tej cenie, dlatego czekam na jakas okazje, nie wiem czy dobre sa tez te buty dla mnie poniewaz biegam raczej z piety (chociaz staram sie troche to zmieniac) a na jednej stronie wyczytalem takie cos "FUUJIN ma węższą piętę, co nie powinno przeszkadzać na trasie, kiedy nie trzeba szukać stabilności w pięcie, tylko atakować cały czas przodem stopy."
Te drugie buty w ogole mnie ciekawia czy maja jakas pozytywna opinie, bo pewnie jest to wytwor mocno promowany a tak naprawde zły do biegania ...

czekam tez na inne propozycje, moze ktos biega w MIUZNO i ma porownanie do innych butow czy są one faktycznie bardzo dobre ;) i jeszcze jedno pytanie, czy w ogole buty pumy są ogolnie dobre na maraton, bo czesto slyszalem ze np. asics jest bdb ;)

dzieki z gory za odpowiedz ;)
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Dodam jeszcze ze jestem lekkim supinatorem, waże 75kg i mierze 185cm, mam nadzieje ze zbije chociaz z 3-4 do maratonu ;p
Grzegorz_Krk
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:14
Życiówka w maratonie: 3:53:44
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Diamencik pisze:Zaznacze ze na buty chccialbym wydac do200zł, te pierwsze ciezko dostac w tej cenie, dlatego czekam na jakas okazje, nie wiem czy dobre sa tez te buty dla mnie poniewaz biegam raczej z piety (chociaz staram sie troche to zmieniac) a na jednej stronie wyczytalem takie cos "FUUJIN ma węższą piętę, co nie powinno przeszkadzać na trasie, kiedy nie trzeba szukać stabilności w pięcie, tylko atakować cały czas przodem stopy."
.
Cześć
A byłeś w jakimś sklepie dla biegaczy i badałeś stopę, np. na bieżni? Nie ma sensu czytać detali o węższej czy szerszej pięcie, jak buty masz nie dobrane odpowiednio. Jak będziesz znał typ stopy, możesz mierzyć po 1 parze każdej marki i zobaczysz w których Ci jest wygodniej.
Diamencik pisze:czekam tez na inne propozycje, moze ktos biega w MIUZNO i ma porownanie do innych butow czy są one faktycznie bardzo dobre ;) i jeszcze jedno pytanie, czy w ogole buty pumy są ogolnie dobre na maraton, bo czesto slyszalem ze np. asics jest bdb ;)

dzieki z gory za odpowiedz ;)
Nie ma sensu prowadzić takich dyskusji bo to pytanie co jest lepsze - Mercedes czy Bmw. Każda marka ma dobre buty z amortyzacją lub do biegania naturalnego w których spokojnie można biegać maraton. Zdecydowanie więcej zależy od przygotowania i takiego dobrania buta, aby był a. wygodny, b. dopasowany do twojego typu stopy. Ja np. na znaczek w ogóle nie patrzę, biegam w New Balance i bardzo sobie chwalę (choć z jednych badań prowadzonych na bieganie.pl rzeczywiście wynika, że większość biega w Asicsach i Nike, jeśli dobrze pamiętam)
Cele na 2014: 10 km - 39:59; 21,1 km - 01:29:59
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a ty co, archeolog czy nekrofil?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:a ty co, archeolog czy nekrofil?
słup reklamowy

T.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

świetna antyreklama.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy